Madeleines uppgörelse med Chris – speciella villkoren om de går skilda vägar

Prinsessan Madeleine och Chris O´Neill har en särskild överenskommelse ifall deras äktenskap skulle ta slut.

Det händer ifall Madeleine och Chris skiljer sig.

Det har nu gått över 10 år sedan prinsessan Madeleine gifte sig med sin Chris O’Neill.

Just nu bor paret med barnen i Florida, men sedan ett tag tillbaka så har det meddelats att familjen kommer att flytta hem till Sverige. Flytten skulle ha blivit av redan förra året, men av olika anledningar har flytten skjutits upp.

I år förväntas dock familjen flytta till Sverige efter mycket om och men. Och säkerligen ser hela kungafamiljen fram emot att de kommer lite närmare. Genom åren har de bott både i Sverige, London och i Florida.

Parets beslut vid skilsmässa

Det var den 8 juni 2013 som Madeleine och Chris gifte sig i Slottskyrkan i Stockholm. Även om paret onekligen verkar mycket lyckliga tillsammans så har de en överenskommelse ifall det skulle sluta i skilsmässa.

Paret har nämligen ett äktenskapsförord, vilket inte är helt ovanligt bland personer som har stora tillgångar.

I Madeleine och Chris äktenskapsförord som innehåller åtta paragrafer så framkommer det att paret delar i stort sett allt lika i händelse av skilsmässa. I äktenskapsförordet, som Expressen tog del av kort efter bröllopet, framkommer bland annat:

I den första paragrafen framkommer det att alla egendomar som klassas som giftorättsgods och som prinsessparet tillsammans eller enskilt äger när de ingår vid äktenskapet eller därefter, så som arv, gåvor, testamente, egendom som förvärvats, egendomar som säljs, inkomster och räntor inte ska klassas som just giftorättsgod utan i stället som enskild egendom, bortsett från det som regleras i paragraf 3 och 4. Värdeökningen av makars egendom räknas också som enskild egendom”, skriver Expressen.

Också inkomster som Madeleine och Chris tjänat tillsammans ska delas lika.

STOCKHOLM 20230915 Herr Chris O'Neill, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia närvarar på fredagen vid en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan på Stockholms slott för att fira kung Carl Gustafs 50 år på tronen. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20230915 Herr Chris O’Neill, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia närvarar på fredagen vid en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan på Stockholms slott för att fira kung Carl Gustafs 50 år på tronen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Påminner om Victoria och Daniels beslut

Även kungen och drottningen, samt Victoria och Daniel, har också skrivit äktenskapsförord. Victoria och Daniels äktenskapsförord påminner mycket om Madeleine och Chris:

All den egendom som omfattas av giftorättsreglerna och som Vi gemensamt eller var för sig äger vid äktenskapets ingående eller därefter förvärvar genom arv, gåva, testamente, eget arbete eller på annat sätt, och därtill även egendom som kan komma att träda i nyssnämnda egendoms ställe, skall med i § 3 nedan angivet undantag, vara enskild egendom”.

Det känns som att det är ett rättvist avtal för alla inblandade. Hoppas bara att de aldrig kommer att behöva gå igenom någon skilsmässa.

Vad tänker du om Madeleine och Chris äktenskapsförord? Berätta gärna om dina tankar i en kommentar på Facebook!