Mette-Marits nya tunga bakslag – stoppas från att resa till Sverige
Mette Marit, sjuk, kungen, jubileumsfirande, norska kungafamiljen, kronprinsessan Mette-Marit

Mette-Marits nya tunga bakslag – stoppas från att resa till Sverige

Norska hovet har nu bekräftat att kronprinsessan Mette-Marit tvingas ställa in sin planerade resa till Stockholm för att delta under kung Carl XVI Gustafs stora firande. Detta till följd av sjukdom.

Sveriges kung Carl XVI Gustaf har suttit i 50 år på tronen och det är nu därför dags för ett rejält firande, festligheter och folkfest.

Mellan den 13-16 september är firandet i full gång, och det är ett tajt schema som ska efterföljas med diverse härliga aktiviteter.

Kungen
Foto: Bengt Nyman/Wikkicommons

Läs mer: Så sänder SVT från firandet av kungens 50 år på tronen – här är alla hålltider att ha koll på

Kungens jubileumsfirande 2023

Under fredagen är det allmän flaggdag, kyrklig ceremoni, högvaktsavlösning, musikframträdanden, dags för kungen att hålla tal, och jubileumsmiddag. Kung Gustaf VI Adolfs gravplats hålls även öppen för allmänheten.

När lördagen sedan anländer är det ett storslaget kortege genom Stockholm som gäller, och konsert i kungens ära.

Mängder av människor förväntas även sluta upp utanför slottet och Gustav Adolfs torg för att delta.

Läs mer: Därför valde prinsessan Margaretha ett liv utanför rampljuset

Norska kungafamiljens planer att besöka Sverige

Det är helt enkelt mycket roligt att se fram emot, och självklart är det även en del gäster som besöker Sverige för att ta del av festligheterna.

Kung Harald, drottning Sonja, kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon från vårt grannland Norge hade alla planer på att komma hit.

Norska kungafamiljen
Oslo 20181214. Kongefamilien stiller til den årlige julefotograferingen på Slottet. Foran: kong Harald og dronning Sonja. Bak f.v.: prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og prins Sverre Magnus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT / kod 20520

Men dessvärre har nu Mette-Marit blivit sjuk, och tvingas därför ställa in sin resa till Sverige, rapporterar NRK. Även en inplanerad resa i slutet av månaden har nu avbokats.

Lider av kronisk lungfibros

Kronprinsessan Mette-Marit lider sedan några år tillbaka av kronisk lungfibros.

Så här skriver Hjärt- lungfonden om sjukdomen:

”Lungfibros innebär att lungans vanliga vävnad kring luftrören och i lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad, fibros. Det innebär att utbytet av syre och koldioxid mellan lungorna och blodomloppet försvåras, vilket i sin tur leder till andfåddhet och så småningom andnöd. Ju mer fibrosen utvecklas, desto svårare blir det att andas.”

Foto: Shutterstock

Efter att ha fått diagnosen förklarade kronprinsessan att det var skönt att veta vad som var fel.

– Det har visat sig vara mer kroniskt än vi hade hoppats, men det gör också att lite fler pusselbitar faller på plats, så för mig är det också en väldigt stor lättnad, har hon sagt till NRK.

Kronprinsessan Mette-Marit sjukskriven

Men dessvärre är detta något som påverkar livet på många olika sätt, och för tillfället är kronprinsessan sjukskriven i två veckor.

”H.K.H. Kronprinsessan Mette-Marit är sjukskriven från 13 september på uppmaning av hennes läkare. Kronprinsessan är i ett första läge sjukskriven i två veckor, men denna period kan komma att bli länge.

Kronprinsessan kommer därför inte kunna genomföra det planerade besöket tillsammans med kungaparet och kronprinsen till Stockholm för att fira kung Carl Gustavs regentjubileum,” skriver norska Hovet i ett pressmeddelande.

Vi hoppas verkligen att kronprinsessan kryar på sig och mår bättre snart!