Foto: TT

Prins Daniels nya viktiga markering – efter kampen mot sjukdomen

Prins Daniel fortsätter att uppmärksamma den viktiga frågan.
Efter egna kampen mot njursjukdomen för många år sen ligger frågan honom nära.

Det har nu gått över tio år sedan prins Daniel fick en njure av sin pappa Olle Westling. Kronprinsessan Victorias make har ända sedan dess ofta arbetat för att sprida kunskap om njursjukdomar.

STOCKHOLM 2020-10-08 Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besöker Giacometti utställningen på Moderna Museet i Stockolm. Foto: Pontus Lundahl / TT

– Jag och min pappa har alltid varit tajta. Men det är klart att det här har påverkat, inte bara mig och min pappa, utan även min mamma som var orolig. Vi mår båda bra i dag och jag tror att det här har gjort att vi har blivit ännu mer tajta som familj, har prinsen tidigare sagt till Aftonbladet.

Prinsen har också många gånger talat öppet om sin egen kamp.

– Då var jag ju jättesjuk. Det var inte någon positiv period i livet. Direkt efter operationen mådde jag jättebra direkt – det var som att få ett nytt liv från en dag till den annan, sade prins Daniel i SVT-programmet ”Året med kungafamiljen”.

I samma program skickade prinsen med ett för honom viktigt budskap till svenska folket. Enligt prins Daniels sätt att se på det bör folk som är villiga att ta emot ett organ eller vill att någon i ens nära krets ska få ett organ om det behövs – så ska man själv också ställa upp.

– Det är bara att gå in på donationsregistret. Det tar kanske en minut – så fort går det – och det handlar om att rädda liv, sade prinsen i SVT-programmet.

Prinsens nya markering – i viktiga frågan

GÖTEBORG 20200923 Prins Daniel vid elflygplanstillverkaren Heart Aerospaces utställning vid Säve flygplats utanför Göteborg. Foto: Adam Ihse / TT

Nu har prinsen genom sin medverkan vid ett möte om njursjukdomar tillsammans med företrädare från International Society of Nephrology (ISN) och Astra Zeneca återigen uppmärksammat frågan.

”I dag lever över 850 miljoner människor med njursjukdomar. En stor utmaning med njursjukdomar är att upptäcka dem i ett tidigt stadie, då upp till 90 procent av njurens funktion kan förloras innan personen upplever några symptom”, skriver hovet på sin hemsida.

Prins Daniel tog del av det viktiga arbetet vid mötet. Han deltog digitalt från Haga slott.

”Vid dagens möte informerades Prinsen om hur ISN och Astra Zeneca arbetar för att fler personer med njursjukdomar får vård i tidigt skede. På sikt skulle det minska hälsokostnaderna samt ge patienter en ökad livskvalitet”, skriver hovet.

Fotnot: Här kan man läsa mer om organdonation (1177:s hemsida).

Prinsen belyser en viktig fråga med sitt engagemang! Dela gärna vidare inlägget om du också vill uppmärksamma denna fråga.