Sofia får nobben av danska drottningen – därför utesluts prinsessan på det kungliga kalaset

Nåja, vad är en bal på slottet? Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig och dötrist och tråkig och alldeles… alldeles underbar!”.

Frågan är om prinsessan Sofia har ältat dessa ord nyligen. Hon är nämligen inte bjuden på prins Christian av Danmarks 18-årsfest.

Nu kommer sanningen fram om varför hon inte får lov att komma.

Det är en innehållsrik höst för de kungliga familjerna runtom i Europa. Det är inte bara vår svenska kung Carl XVI Gustaf som ställer till med kalas för att fira sina 50 år på tronen.

Även våra grannländer har anledning att fira.

En av alla högtider denna tid på året är den danska prinsen Christians födelsedag. Han är barnbarn till landets drottning, Margrethe, och ska nu fylla 18 år. Den 15 oktober bjuder drottningen in till ett storslaget födelsedagspartaj på Amalienborgs slott i Köpenhamn.

Läs mer: Nya bilderna på Victoria gör succé utomlands – hyllas för beteendet ihop med pappa kungen

På gästlistan finns flera av kontinentens mest förnäma kungligheter och andra högaktade namn.

Talmannen och kungafamiljen.
Talmannen Andreas Norlén och kungafamiljen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bland annat ska Sveriges kronprinsessa Victoria, 46, närvara tillsammans med sin dotter Estelle, 11. Det svenska och det danska kungahusen har en mycket god relation och faktum är att Victoria faktiskt är den unge tronarvingen Christians gudmor.

– Delar av kronprinsessfamiljen reser till Köpenhamn, bekräftade hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Dam nyligen.

”Kronprinsessan Victoria är etta”

Det betyder att de andra svenska kungligheterna är uteslutna från tillställningen. Varken kungaparet eller prins Carl Philip och prinsessan Sofia är inbjudna.

Det handlar inte om att Sofia inte har några kontakter i Danmark. Tvärtom. Däremot handlar det helt enkelt om tronföljden, och att den danska drottningen inte kan bjuda in hur många gäster som helst.

– Prinsessan Sofia är självklart god vän med hela danska kungafamiljen, men på sådana här gästlistor kvalar man in på vissa kriterier, och ett av dem är rang: Kronprinsessan Victoria är etta i svenska tronföljden och sedan kommer Estelle, kommenterar Helena Wiklund, hovreporter på Svensk Dam, till den egna sajten.

Det betyder med andra ord att Sofia inte bjudits på festen för att hon kort och gott inte har tillräckligt hög rang.

– Dessutom väger ju prins Christians faddrar väldigt tungt – så är det alltid när det gäller kungligheter. Och det betyder att kronprinsessan Victoria är dubbelt självskriven, eftersom hon är prins Christians gudmor. Medan prinsessan Sofia inte har några sådana band till födelsedagsbarnet, säger Wiklund.

Gilla, dela och kommentera gärna artikeln om du också älskar kungligheter och vill läsa fler spännande nyheter om vårt svenska kungahus.