Foto: Youtube/TT

Tuffa kritiken mot Victoria – efter uppmärksammade beslutet

Kronprinsessan Victorias invigningstal på Stockholm Pride hyllades av många.

Men alla var inte lika glada efter kunglighetens drag, vilket nu uppmärksammas på Aftonbladets debattsida.

Kronprinsessan Victoria hamnade genast i strålkastarljuset i helgen.

Detta efter det historiska beslutet att Sveriges tronarvinge på lördagen skulle inviga årets digitala Pride-firande i Stockholm – med ett tal.

– Den här dagen brukar Stockholm smyckas av regnbågsfärger. I år är läget annorlunda. Men även om vi i år inte kan ryckas med i glädjen på gatan, så kan vi i alla fall uppleva den så här, digitalt, sade Victoria i sitt tal, inledningsvis.

Kronprinsessan talade också om den stora betydelse som Pride har för många människor.

Foto: Youtube

– Pride är inte vilken sommarfestival som helst. Det är en fest, men också en manifestation för mänskliga rättigheter. Det är allvar och glädje. Det är en påminnelse om framstegen som gjorts och om det som finns kvar att göra, sade kronprinsessan Victoria som också skickade med ett tydligt budskap:

– Ansvaret vilar på oss alla. Vi får inte bli tysta. Vi måste tala för dem som inte vågar eller kan, sade Victoria.

Efteråt har kronprinsessan hyllats av många profiler för sina ord.

Samtidigt möts hon också av kritik.

Det är Republikanska föreningen som i en debattartikel i Aftonbladet menar att det är märkligt att kronprinsessan fick invigningstala på Pride.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Först och främst är dock monarki en idé om att det är skillnad på folk och folk. Stockholms Prides värdegrund måste vara en helt annan än monarkins. Pride ska vara en manifestation för alla människors lika värde. Stockholm Pride borde sagt nej till förslaget om att Victoria Bernadotte skulle medverka då kungahusets värderingar står i strid med priderörelsens mål och syfte”, skriver Republikanska föreningens generalsekreterare Magnus Simonsson i debattartikeln.

Han fortsätter:

”Jag förstår om Stockholm Pride uppskattar att en person från kungahuset visar sympati, men det går inte att bortse ifrån att monarkin är ett statsskick som står i motsats till alla medborgares lika värde”, skriver Simonsson i Aftonbladet.

Här kan man se Victorias tal i sin helhet:

Vad tycker du om detta? Och vad säger du om kronprinsessans tal på Pride? Skriv gärna en kommentar och dela med dig om dina tankar!