Foto: Jonas Ekströmer, TT/Ludvig Andersson

Abbas varma julklapp till utsatta barn – skänker intäkter till välgörenhet: ”Nu har vi bestämt oss”

Här är Abbas beundransvärda julklapp till utsatta flickor i världen.
Den svenska supergruppen skänker intäkter från nya jullåten ”Little Things” till FN:s barnfond.
– Nu har vi bestämt oss, skriver de i ett pressmeddelande.

För 42 år sedan inledde Abba ett samarbete med Unicef. Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson och Björn Ulvaeus medverkade i januari 1979 vid den tv-sända galan ”Music for Unicef Concert” i New York.

Därefter meddelade låtskrivarna Björn och Benny att hälften av alla framtida intäkter från låten ”Chiquitita” skulle doneras till FN:s barnfond, Unicef. Fram till 2014 hade den klassiska hiten från albumet ”Voulez-Vous” gett Unicef hela 20 miljoner kronor.

Från och med dess beslöt sig Abba för att donera alla framtida intäkter från ”Chiquitita” till Unicef. Så här såg det ut när Abba framträdde med låten 1979:

Nu har Abba valt att samarbeta med Unicef igen.

Abbas nya samarbete med Unicef

På fredagen släpptes gruppens tredje singel från nya albumet ”Voyage” – jullåten ”Little Things” med en tillhörande musikvideo. I ett pressmeddelande gör Abba ett nytt uttalande – där de förklarar att intäkter från den nya jullåten kommer gå till Unicefs arbete för att skydda flickor mot sexuellt våld i världen.

STOCKHOLM 20130506 Anni-Frid Lyngstad vid invigningen av ABBA-museet på Djurgården i Stockholm år 2013. Foto Jonas Ekströmer / TT

– Vi tror att det, utan kvinnors egenmakt, är omöjligt att utrota fattigdom. Det är därför vi stödjer Unicef i kampen att skydda flickor från sexuellt våld, och stärker dem genom Global Child Protection Fund, skriver Abba i ett uttalande.

De fortsätter:

– Det har vi gjort i många år med vår låt Chiquitita och nu har vi bestämt oss för att ge Unicef en julklapp i form av en andra låt: Little Things från vårt album Voyage!

Abba fotograferade av Benny Anderssons son Ludvig på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Ludvig Andersson

Nya albumet etta i 19 länder

Beskedet kommer efter att gruppens nya album – det första på fyra decennier – klättrat upp till förstaplatsen i inte mindre än 19 länder, däribland Sverige och Storbritannien. Abba är dessutom för första gången någonsin nominerade till en Grammy för ”I Still Have Faith In You”.

Här kan man se Abbas nya musikvideo, som regisserats av Grammy-vinnande Sophie Muller:

Vilket hedervärt initiativ! Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida!