Foto: TT

Björn Afzelius sista önskan uppfylldes av vännen – nu hyllas bortgångne stjärnan med stor turné

Björn Afzelius hyllas av vännerna – med en stor turné.
Pianisten och producenten Olle Nyberg arbetade nära stjärnan i 15 år.
I en stor intervju med Nöjeslivet berättar han om sina starkaste minnen med Afzelius, löftet han gav stjärnan under deras sista möte – och den stora saknaden.
– Det känns som att han är med oss, säger Nyberg till Nöjeslivet.

Det har gått 24 år sedan en av Sveriges största låtskrivare genom tiderna gick ur tiden.

Men även om Björn Afzelius inte finns i livet längre, lever hans musik i allra högsta grad vidare.

Nu ger sig vännerna Olle Nyberg, Mikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren ut på en stor turné – där trion hyllar Afzelius låtskatt.

Turnén ”Sånger till friheten” får premiär 13 september i Växjö och kommer till flera städer i såväl Sverige som Danmark i höst, bland annat på Rival i Stockholm den 1 november. Totalt blir det 19 städer i Sverige som får besök.

Redan nu är en del av spelningarna slutsålda (se fullständig turnéplan längre ned), och trion har märkt av det stora intresset för Afzelius musik.

LÄS MER: Mikael Wiehe förlät hustrun Maya – så hittade de tillbaka till varandra: ”Upptäckt genom åren att…”

Artikeln fortsätter under bilden.

Stockholm 1986-07-01 Björn Afzelius uppträder på Skeppsholmen Foto: Carlos del Valle / SvD / TT
Stockholm 1986-07-01 Björn Afzelius uppträder på Skeppsholmen Foto: Carlos del Valle / SvD / TT

– Det är ju så att när man sjunger Björns låtar så tänker man att texterna är mer aktuella i dag än när de skrevs. Jag tänker på hans texter, vad de handlar om och hur det ser ut i vårt samhälle i dag, säger Olle Nyberg till Nöjeslivet.

Arbetade med Afzelius i 15 år – åker på hyllningsturné

Han var Björns kapellmästare i mer än 15 år och spelar piano och orgel på̊ många av hans skivor, däribland klassikern ”Tusen bitar”.

Nyberg misstänker även att saknaden efter Afzelius spelar in, apropå det stora intresset för turnén.

– Folk känner en stor saknad efter Björn, även om det nu har gått ganska lång tid. Det slog mig här i morse att det var 40 år sedan som jag började spela med Björn. Det är ganska lång tid. Jag fick 15 år tillsammans med honom på vägarna, i olika musikstudios och så. Vi spelade ihop fram till hans bortgång 1999, säger Nyberg.

Själv har han varit aktiv musiker sedan 1977, och har även spelat tillsammans med exempelvis Ulf Lundell. Sedan flera år tillbaka ingår han också i Sven-Ingvars uppställning, på piano.

LÄS MER: Helen Sjöholm och Freddie Wadling hyllar Ted Gärdestad med klassikern

Artikeln fortsätter under bilden.

Mikael ”Nord” Andersson, Göran ”Guran” Blomgren, Olle Nyberg åker ut på turnén "Sånger till friheten", en hyllning till Björn Afzelius. Foto: Werecki promotion/Pressbild
Mikael ”Nord” Andersson, Göran ”Guran” Blomgren, Olle Nyberg åker ut på turnén ”Sånger till friheten”, en hyllning till Björn Afzelius. Foto: Werecki promotion/Pressbild

Jobbat med Skifs och Ledin

Idén till hyllningsprojektet tog sin början i samband med att den kritikerrosade dokumentärfilmen ”Tusen bitar” av regissörerna Magnus Gertten och Stefan Berg fick biopremiär 2014.

– Vi fick en förfrågan om vi ville sätta ihop något för att åka ut och köra hans låtar igen. Då var det full banduppsättning, rök, bomber och granater och hela den biten. Vi åkte sen runt i några år, innan vi kände att vi tröttnat lite på det storvulna. Då startade vi en trio med delar av bandet, säger Nyberg.

Mikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren spelar akustisk gitarr medan Nyberg sköter pianot. Alla tre sjunger.

Och det är knappast några nykomlingar som nu ger sig ut på vägarna.

LÄS MER: Cornelis river av odödliga klassikern

Blomgren var turnéledare och ljudansvarig för Afzelius under drygt tio år.

– ”Guran” var Björns bäste vän på många vis. Björn var ute och spelade mycket själv, när vi i bandet inte var med, på akustisk gitarr. Och han drog lika mycket folk ensam i princip. Men då var Guran med, säger Nyberg.

Även den tredje medlemmen har en imponerande meritlista.

– ”Nord” har spelat med de flesta artister i hela Sverige. I många år var han med på ”Rocktåget” med Tomas Ledin. Sen har han spelat med Eva Dahlgren, producerat Grymlings, haft ett långt samarbete med Björn Skifs, och även han lirat med Lundell, säger Nyberg och fortsätter:

– Han är den ”riktiga” sångaren i trion om man säger så. Sen har han producerat otroligt mycket hårdrock genom åren. Exempelvis har han producerat tre av Scorpions plattor och åkt på turné med dem. Han är jävligt duktig på det han gör.

LÄS MER: Magnus Carlssons nya beslut för karriären – bekräftar oväntade draget: ”Inte alla som vet det…”

”Folk sitter och gråter”

Att trion kommer från olika håll vad gäller deras respektive uttryck är en fördel, menar han.

– Akustisk gitarr och piano kan bli tråkigt, kan man noga tänka sig, men vi har dragit det åt helt annat håll. Vi försöker få till den där kökskänslan, att man är lite hemma hos och spelar.

Hur märker ni på folk när ni är ute och spelar vad Afzelius musik har betytt? 

– Folk sitter och gråter. Det är på den nivån. Folk kommer fram efteråt och kanske berättar om någon gång som de träffat Björn. Om någon låt som betytt väldigt mycket för dem. Det är så otroligt många hitlåtar, så ett stort problem är att välja vilka låtar vi inte hinner spela. Det är väl nio, tio låtar som man definitivt inte kan hoppa över. Som ”Ikaros”, ”Sång till friheten”, ”Tusen bitar”, ”Isabelle”… Folk blir förbannade om man inte spelar de låtarna.

Beskriv din egen relation med Björn Afzelius? Ni spelade ändå ihop i 15 år. 

– Björn var en väldigt privat person. Det var mest killsnack och så när vi var ute på turné. Sen jobbade jag även som producent, och där märktes att han var väldigt kategorisk kille med lite glimten i ögat. När man kom med idéer sa han oftast att ”Olle, du är ett geni”, eller bara: ”Olle, kass!”. Det var inte så mycket mitt emellan. Men man lärde sig bita i det sura äpplet. Han var väldigt speciell på det sättet. 

LÄS MER: ”Gatumusikanter” får pendlarna att haja till – visar sig vara ett av Sveriges största band

Artikeln fortsätter under bilden.

Stockholm 950227. Björn Afzelius. Foto: Claes Löfgren/Pressens bild/TT
Stockholm 950227. Björn Afzelius. Foto: Claes Löfgren/Pressens bild/TT

Han fortsätter:

– Jag har haft väldigt många olika chefer som man jobbat för, och Björn var väldigt duktig på att vara chef. Just att man är tydlig med olika saker. Han var väldigt rak och tydlig och man visste alltid var man hade honom. 

Blev ni nära vänner och umgicks även utanför scenen? 

– Till viss del. Jag bodde nere i Paris när jag började spela med honom för 40 år sedan. Han hade då skaffat sig en ”barre”, en liten lägenhet, i en norditaliensk stad. Där var det helt privat, och han satt därnere och skrev låtar. En del av låtarna vi spelar nu är säkert gjorda därnere.

Vännens starka minnen av Björn Afzelius: ”Det var hans liv”

Du måste ha massor av minnen från åren på turné med Björn. Hur var han som turnerande musiker? 

– Ja, herregud. Han älskade att turnera. Det var hans liv. Som sagt när vi var klara med en turné med bandet, då åkte vi andra hem för att slicka såren medan han åkte på soloturné redan dagen efter. Jag älskar också att turnera och känner ofta att, okej det här ar energi men samtidigt får jag så mycket energi tillbaka av publiken. När jag kommer hem kanske jag har mer energi än när jag åker hemifrån. Jag gissar att det var likadant för honom.

LÄS MER: Robert Broberg framför klassikern och får publiken att rysa

Finns det något extra speciellt minne att plocka fram, det bästa? 

– En grej var när vi spelade på Roskildefestivalen i Danmark. På hela festivalen var det väl uppemot 80 000 pers där fördelade omkring fyra, fem olika scener. Men när vi gick på med Björn på den stora scenen, tömdes de andra scenerna och alla andra samlades framför Orangea scenen. Det var så jäkliga mäktigt att se 160 000 händer i luften.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Innan Afzelius avled, 52 år gammal, i februari 1999 hade han påbörjat arbetet med vad som skulle bli hans sista album.

Löftet under sista mötet med Björn Afzelius

Olle Nyberg var i högsta grad engagerad som producent för skivan – och de höll kontakten in i det sista.

– Jag producerade hans sista platta, ”Elsinore”. Då var han sjuk, så han spelade in gitarr och sång hemma i köket i Göteborg. Jag mixade den och åkte i skytteltrafik mellan studion och sjuksängen där han fick lyssna i hörlurar. Han hann inte med att höra alla låtar, de sista tre låtarna mixade jag själv. Det var jobbigt. Men han sa det, att vad som än händer, så se till att mixa klart albumet

Ert sista möte skedde under de formerna? 

– Ja, exakt. ”Hör du sången, jag hör inte ett skit”, var hans stående rad. Därför känns det så kul att vi nu är ute och får köra de här låtarna igen. Jag tror han är nöjd. Det känns i alla fall som att han är med oss.

Har ni fått familjens välsignelse för turnén med Björns låtar?

– Ja oja, vi känner döttrarna väl och alla fruarna. Oja, oja. De tycker det är jättekul. Vi ska spela på Rival i Stockholm och då ska väl flera av dem vara där. Det känns väldigt fint.

Hur känns det för dig nu när Björn inte finns mer, kan du sätta ord på saknaden?

– Jag var så pass ung, kanske 24 år när vi började lira ihop. Det blev lite pappa-förhållande. Han var ändå tio år äldre. Det var en stor sorg såklart. Nu har det gått så pass lång tid det har blivit en del av en. Just att få spela hans låtar, att få det gensvaret och att folk vill höra är det positiva och det känns bra.

LÄS MER: Björn Afzelius dotter såg sin pappa kämpa för sitt liv – det hon har att säga efter hans död träffar hjärtat

”Han är en förlängning av Cornelis”

Hyllningsturnén har redan utökats med en extrainsatt vårsväng – och enligt Nyberg kommer trion även göra flera gig i Danmark.

– Det var det som var det häftiga med att spela med Björn. Att han var lika stor i såväl Danmark och Norge som Sverige. Om inte större. Vi har faktiskt varit uppe i Norge med trion och spelat ett flertal gånger. I Danmark också.

Nyberg, ”Nord” och ”Guran” har också gett ut fyra singlar där de tolkat Afzelius låtar.

– Vi håller på och spelar in låtarna vi lirar live, men då gör vi lite större arrangemang.

Var vill du placera in Afzelius musik i den svenska musikhistorien?

– Han är ju en förlängning av Cornelis Vreeswijk och de andra stora trubadurerna. Tittar man i svenska sångböcker är det ju Bellman, Cornelis, Afzelius och Mikael Wiehe. Det är ju dem.  

Biljetter till turnén ”Sånger till friheten” finns via mtlive.se.

Turnéplan hösten 2023:
13/9 Växjö Teater – Fåtal biljetter finns
14/9 Ystad Teater – Slutsåld
15/9 Malmö, Palladium – Slutsåld
16/9 Kristianstad, Kulturkvarteret – Slutsåld
17/9 Jönköping Teater – Slutsåld
20/9 Luleå, Kulturhuset Lilla scen – Slutsåld
21/9 Skellefteå, Nordanå– Fåtal biljetter finns
22/9 Umeå, Vävenscenen – Fåtal biljetter finns
23/9 Sundsvall, Teatern – Fåtal biljetter finns
24/9 Östersund, Storsjöteatern – Slutsåld
1/11 Stockholm, Rival – Fåtal biljetter finns
2/11 Enköping, Joar blå 
3/11 Falun, Tio14

Extra insatt vårturné 2024:
1/2 Vara, Konserthus
2/2 Halmstad, Teater
3/2 Värnamo, Gummifabriken
7/2 Varberg, Nöjeshallen
8/2 Helsingborg, Stadsteatern
11/2 Lund Stadsteatern