Magnus Carlssons nya beslut för karriären – bekräftar oväntade draget: ”Inte alla som vet det…”

Magnus Carlsson älskar att turnera.
Så pass mycket att han gör två olika turnéer samma höst.
Först ger han sig ut på en kyrkoturné – sen blir det schlagerfest med Linda Bengtzing.
– Det känns jättekul så klart, säger han till Nöjeslivet.

Magnus Carlsson är tillbaka och redo att ge sig ut på vägarna igen. Artisten slog igenom redan i slutet av 1990-talet med dansbandet Barbados. Därefter ingick Carlsson också i discogruppen Alcazar innan han lämnade densamma 2005 för att satsa på en solokarriär.

Det har sedan dess blivit två finalplatser i Melodifestivalen – med Niklas Strömstedt– och Anders Glenmark-skrivna ”Lev livet” och 2015 års hitlåt ”Möt mig i Gamla stan”. Totalt har Carlsson deltagit vid åtta tillfällen i Mellon, varav tre gånger som soloartist.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

I somras kunde fansen se Magnus på ”Lotta på Lisebergs” scen. Artisten gästade Lotta Engbergs allsång i Göteborg tillsammans med kollegan Linda Bengtzing och tillsammans bjöd de publiken på show.

I oktober fortsätter duons turné ”En jäkla massa schlager” på flera håll i landet.

Men innan dess ger sig Carlsson ut på en egen miniturné.

Nu står det klart att han åker på kyrkoturné i september.

– Jag är väldigt avslappnad i kyrkor. Jag brukar säga att jag har respekt och vördnad för rummet jag är i, och jag är väldigt avslappnad i den miljön. Jag gillar också själv att gå på konsert i kyrkor, just för att det är otrolig stämning mellan väggarna och ofta en akustisk som är helt fantastisk. Ibland kommer ljuset fram genom fönstret och bidrar till en extra känsla. Man får mycket som artist i en sån lokal. Det känns jätteroligt, säger Magnus Carlsson till Nöjeslivet.

LÄS MER: Magnus Carlssons plötsliga bekännelse – efter Pernilla Wahlgrens tårar i Allsång på Skansen

Titeln på turnén är ”Se mig – bara för den jag är”, och under konserterna kommer han bjuda på gamla och nya hitlåtar. Turnépremiär sker i Karlstad 12 september och final i Göteborg 24 september.

Nu väntar alltså en intensiv period av turnerande i höst för Carlsson – något han trivs bra med.

– Det känns jättekul så klart, jag jobbar ju otroligt mycket. Jag brukar säga att jag efter att ha jobbat 30 år i branschen så är min kalender fortsatt lika full nu som då. Har räknat ut någon gång att jag gjort tusentalet konserter genom mitt liv. Jag är otroligt glad för det, säger Carlsson.

Artikeln fortsätter under bilden.

LINKÖPING 20230210 Mellanakt med Magnus Carlsson (bilden) och Linda Bengtzing under fredagskvällens genrep av Melodifestivalens andra deltävling, som hålls i Saab Arena i Linköping. Foto: Claudio Bresciani / TT
LINKÖPING 20230210 Mellanakt med Magnus Carlsson (bilden) och Linda Bengtzing under fredagskvällens genrep av Melodifestivalens andra deltävling, som hålls i Saab Arena i Linköping. Foto: Claudio Bresciani / TT

Hur är det att uppträda i kyrkor?

– Det som händer när man har konsert i en kyrka är att man kommer otroligt nära publiken rent fysiskt där de sitter på rader i bänkarna. Akustiken gör också att hela konserten saktar upp och låter en att andas lite, säger Magnus Carlsson.

Stora utmaningen för Magnus Carlsson

Utmaningen menar han är att få publiken att slappna av.

– När man sitter i en kyrka märker man hur folk automatiskt blir lite nervösa, och kanske sitter mer raka i ryggen än normalt.

Detta vill artisten med sin musik råda bot på. I stället vill han att publiken ska få en behaglig upplevelse.

– Faktum är man får, kan och ska ta med massa olika sorters musik in i kyrkan. Det finns plats för schlager, man får applådera och skratta. Min första uppgift när jag har sådana här konserter är att få publiken att slappna av i den lokalen. Det finns lite knep att ta till, jag brukar börja med att skämta med dem och få dem att ta det lugnt. Då brukar det bli en skön och rolig stämning. Jag känner mig själv väldigt avslappnad i kyrkomiljön.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Artisten menar att akustiken i kyrkomiljön är svårslagen.

– Jag gillar själv att gå på konsert i kyrkor just för det är en otrolig stämning mellan väggarna. Akustiken är ofta helt fantastisk, och ibland ser man ljusets strimma skina in genom de mäktiga fönstren. Man får mycket tillbaka som artist i en sådan lokal. Det känns jätteroligt, säger Carlsson.

”Inte alla som vet det…”

Till skillnad från tidigare turnéer kommer stjärnan genomföra dessa spelningar på egen hand. Som sällskap har han en flygel.

Och just piano är någonting som ligger honom varmt om hjärtat.

– Konserten bygger på mig och en flygel. Jag är faktiskt utbildad pianist. Det är inte alla som vet det, men jag gick på musikuniversitetet i Göteborg. Det var precis i uppstarten när jag breakade där runt åren 2000-02.

Vad kommer du att bjuda publiken på?

– Första delen av konserten kör jag låtar från egen karriär, och kompar mig själv på flygel. Sen tolkar jag också andra artisters låtar som jag inspirerats av. Det kommer säkert bli någon Abba-låt, någon Elvis … jag funderar på Madonna också. All den musiken går att anpassa till formatet som det ska vara i. Sen kommer det också modernare låtar. Jag plockar med någon Victor Leksell-låt, någon Eurovision-låt och så där. Det blir en väldigt bred konsert på så vis, säger Carlsson och tillägger:

– Det kommer att komma upptempo också. Det blir fart och fläkt. Det är ingen myskonsert på det sättet, inte hela konserten i alla fall.

Turnéplan: Magnus Carlsson ”Se mig – bara för den jag är” september 2023.
12 september – Karlstad, Väse Kyrka 
13 september – Filipstads Kyrka
14 september – Åmåls Kyrka 
15 september – Karlsborg, Garnisonskyrkan 
18 september – Jönköping, Pingstkyrkan 
19 september – Sollebrunn, St Mellby Kyrka 
20 september – Borås, Gustav Adolfskyrkan
21 september – Frändefors Kyrka
22 september – Askersund, Landskyrkan
24 september – Göteborg, Annedalskyrkan