Därför vill Kronofogden inte längre ha Gunilla Perssons smycken – sanningen om beslutet

Gunilla Persson ska få tillbaka flera av de föremål som Kronofogden beslagtog i söndags. Det beror på att smyckena helt enkelt är värda för lite.

– Det är ganska bra att det blivit så, säger hennes advokat Mark Safaryan enligt Aftonbladet.

Bara ett par timmar efter att Hollywoodfrun Gunilla Persson, 65, nådde det nya kvalet i ”Melodifestivalen” i deltävling 3 i Växjö så slog Kronofogden till mot hennes hotellrum.

Läs mer: Anna Ankas attack mot Gunilla Persson – därför sågar hon debutanten i Melodifestivalen 2024

Bakgrunden är att Gunilla under flera år mottagit bidrag från Försäkringskassan som hon egentligen inte var behörig att få eftersom hon bodde i USA. Hon har en skuld på drygt 630 000 kronor till Kronofogden. Därför gjorde de en utmätning i söndags.

Gunilla Persson framför ”I won’t shake (La la Gunilla)” i ”Melodifestivalen”. Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Myndighetspersonalen fick med sig 21 stycken värdesaker som uppskattades kosta sammanlagt 79 500. Summan var alltså väldigt långt från den totala skulden.

Rasar mot Kronofogdens agerande

Gunilla Persson och hennes advokat Mark Safaryan rasade mot Kronofogdens agerande.

– De har egentligen inte tagit någonting av värde från Gunilla själv. Det är mestadels saker tillhörande Erika, sa han till Aftonbladet och menade att de skor som myndigheten beslagtagit inte ens passade Gunillas fötter.

Dessutom tycker de att Kronofogden har gjort en för stor sak av det här, särskilt med tanke på hur mycket de har pratat om en enskild individs privatekonomi i media.

– Vi bedömde att det här var det smidigaste sättet att göra det här på med minst uppmärksamhet så att det inte skulle bli så mycket liv i kring det hela, svarade Johannes Paulson på Kronofogden.

Gunilla Perssons nya glädje

Nu har Aftonbladet kommit över nya dokument som gör gällande att Gunilla ska få tillbaka nästan hälften av föremålen som Kronofogden beslagtagit.

– Nio smycken har upphävts för att de är av för lågt värde (under 2 000 kronor). Vi måste se till kostnader för att få in de här pengarna, alltså hantering av föremålen, de ska ju fotas och läggas ut till försäljning och det kostar också pengar, säger Johannes Paulson.

Gunilla Persson och Erika Persson
Gunilla Persson och dottern Erika Persson. Foto: Johan Nilsson/TT

Gunilla och advokaten Mark Safaryan är givetvis glada över beslutet. Men de förväntar sig mer.

– Det är ganska bra att det blivit så, sedan får vi se vad tingsrätten säger om de andra grejerna, säger han.

”Sett att det gett ett resultat”

Sedan lägger han till att han tycker det är märkligt att Kronofogden genomför ett sånt här tillslag som kostar pengar, när de inte förväntas tjäna så mycket på det.

– Det kanske blir plus minus noll, om inte minus, de åkte ju hela vägen från Malmö över en helg och så vidare, säger han.

Johannes Paulson förklarar att det helt enkelt är myndighetens uppdrag att undersöka huruvida en person har tillgångar som de kan beslagta.

– Vi är tvugna att undersöka de saker som kommer fram, enligt lagstiftningen och vårt uppdrag. Sen kan det såklart bli ett bakslag men i det här fallet har vi ju sett att det gett ett resultat.

Det här ärendet tar så många vändningar fram och tillbaka. Först blir hon av med rubbet, nu får hon tillbaka hälften av föremålen.

Än har vi nog inte sett slutet på den här historien om Gunillas ekonomi.

Däremot blir det spännande att se om hon tar sig till final i ”Melodifestivalen”.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev