Foto: TT/SVT

Så tog Janne ”Loffe” Carlsson över showen i Melodifestivalen totalt: ”Helt galen”

Janne ”Loffe” Carlssons insats i Melodifestivalen är oförglömlig.
Skådespelaren tog över showen fullständigt – och hyllades stort efteråt.
– Han var jävligt rolig att ha att göra med, säger dirigenten Anders Berglund till Nöjeslivet.

Melodifestivalen 1981 blev en riktig skrattfest.

Det var nämligen då som Mellon blev inbakad i ett annat nöjesprogram – nämligen ”Janne Carlsson Show”. Därmed blev också förstås Janne ”Loffe” Carlsson programledare för schlagern det året.

”Loffe” tog över showen fullständigt, och höll bland annat i en frågesport om musik när jurygrupperna hade överläggningar om resultatet.

Anders Berglund hade en nyckelroll vid sidan av ”Loffe” det här året. Som ansvarig dirigent hade Berglund, senare också känd från SVT:s ”Så ska det låta”, en viktig position i att utforma alla bidrag.

Han minns tillbaka på 1981 med glädje.

Artikeln fortsätter under bilden.

Janne "Loffe" Carlsson skojar med Anders Berglund i Mello-sändningen 1981. Foto: SVT
Janne ”Loffe” Carlsson skojar med Anders Berglund i Mello-sändningen 1981. Foto: SVT

Han menar att det är mycket talande hur pass stor ”Loffe” var ute i stugorna, när SVT tog beslutet att baka in schlagertävlingen i hans eget program.

– Oja, han var väldigt populär under de här åren. Han hade sin egen tv-show och då tyckte man att man skulle göra det. Men det var bara fem låtar som tävlade det året, om jag inte minns fel, säger Anders Berglund till Nöjeslivet.

Så tog Loffe över Mello-showen totalt

Det gör han inte.

Fem bidrag kom till start – bland annat vinnaren ”Fångad i en dröm” med Björn Skifs. Men också minnesvärda schlagerdängan ”God morgon” med Chips, som bestod av Kikki Danielsson och Elisabeth Andreassen.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Enligt Berglund var ”Loffe” som ingen annan Mello-programledare.

Hur var han att jobba med?

– Han var galen va, helt galen. Och jävligt rolig att ha att göra med, säger Berglund.

Digigenten menar att schlagerfinalen 1981 går till historien tack vare ”Loffe”. I dag har humorn blivit en självklar beståndsdel i Melodifestivalen, men det var inte lika självklart då. Någonting som Loffe såg till att ändra på – och efteråt hyllades för stort i pressen.

– Han fick till den där finalen till något annorlunda på något sätt. Det blev inte så formellt som det kan bli, utan han skojade sig igenom det på något sätt. Sen blir det alltid svårt när man ska redovisa siffror. Då skulle han skämta med alla juryordföranden. Väldigt speciell stil. Men det gjorde att det blev väldigt lättsamt också, hela programmet, säger Berglund.

Hur var han som person? 

– Loffe var en sköning. Han var rolig. Musiker i botten, och musiker är lite galna så det hjälper väl till, haha. Nej, men han faktiskt var jävligt rolig att jobba med.

Anders Berglunds Eurovision-show i Malmö 2024

Anders Berglund själv är högaktuell med föreställningen ”Alla älskar Eurovision” i Malmö i början av mars. Där medverkar även Måns Zelmerlöw och Malmös symfoniorkester.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Man kommer få allt, med både de klassiska låtarna från 60- och 70-talet och ända fram till i dag. Sen är det lite exklusivt för det kommer ett antal låtar från de senaste 20-25 åren med live-orkester. Och det har ju inte varit det på 20-25 år. Med nya arrangemang. Det blir spännande. Bland annat Emmelie de Forest som vann i Malmö 2013 kommer sjunga sin låt med Malmösymfonikerna. Det är jättekul, säger Anders Berglund.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20090519 - Skådespelarna Janne ”Loffe” Carlsson, Sara Sommerfeld och Magnus Härenstam vid inspelningen av "Göta Kanal 3 - Kanalkungens hemlighet" Foto: Maja Suslin/TT
STOCKHOLM 20090519 – Skådespelarna Janne ”Loffe” Carlsson, Sara Sommerfeld och Magnus Härenstam vid inspelningen av ”Göta Kanal 3 – Kanalkungens hemlighet” Foto: Maja Suslin/TT

Janne ”Loffe” Carlsson somnade in den 31 augusti 2017. Han blev 80 år.

Vad minns du bäst från åren med ”Loffe” i rutan? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev