Siw Malmkvist mäktiga avstamp i Melodifestivalen – minnena hon aldrig glömmer: ”Har betytt en väldig massa”

Snart är det äntligen dags för Melodifestivalen att dra i gång och förväntansfulla artister längtar efter att få kliva upp på scenen.

En av de som har varit med i tävligen flera gånger om, och som sett hur det förändrats från de allra första åren fram till idag är Siw Malmkvist, 87.

I en intervju med Nöjeslivet berättar hon nu om sina varmaste Mello-minnen, och vad tävlingen betytt för hennes karriär.

– Det har betytt en väldig massa, säger hon.

Glitter, glamour, schlager och fest. Under lördagen är det dags för den allra första deltävlingen av Melodifestivalen 2024.

I år är det i vanlig ordning en blandning av spännande debutanter och erfarna schlagerstjärnor som ska tävla om att få åka och representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Men även om vi har en väldigt klar bild av hur hela Mello-karusellen går till och ser ut idag så är det väldigt mycket som förändrats genom åren.

En av de som varit med ända sedan start och som i flera vändor både vunnit och medverkat i tävlingen är såklart Siw Malmkvist.

STOCKHOLM 20211021 Siw Malmkvist under en pressträff inför Så mycket bättre 2021. Foto Jessica Gow / TT
STOCKHOLM 20211021 Siw Malmkvist. Foto Jessica Gow / TT

Hon ställde upp i tävlingen för första gången 1959.

Siw Malmkvist om första vinsten i Melodifestivalen

Schlagertävlingen sändes i Sveriges Radio-TV och 1959 var den första publika uttagningen i syfte att få fram ett tävlingsbidrag till Eurovision.

Så här beskriver ESC-panelen upplägget på sin hemsida:

”Inför själva finalen anordnades ett antal kvalprogram där resultaten avgjordes med hjälp av poströster. Av de bidrag som tävlade i dessa program gick åtta melodier vidare till den direktsända finalen på Cirkus i Stockholm där resultatet avgjordes med hjälp av fyra jurygrupper som representerade varsin stad.”

Att Siw Malmkvist, som då endast var 23 år gammal, briljerade med sin låt ”Augustin” råder det inga som helst tvivel om.

– Där vann jag första gången med Augustin, och publiken var så fint uppklädd, minns hon.

Siw Malmkvist, 1959.
Siw Malmkvist, 1959. Foto: Wikimedia Commons, Örebrokuriren

Men trots att hon kammade hem vinsten redan under sin första Melodifestivalen-vända blev det inte Siw själv som fick representera Sverige i Cannes det året.

Istället valde man att skicka den mer erfarna Brita Borg.

– När jag vann med Augustin, då skickade de Brita Borg att sjunga den låten till Cannes. Jag blev skitbesviken för jag hade aldrig varit i Frankrike. Jag tänkte inte så mycket på tävlingen utan mest på att komma till Cannes, säger Siw och skrattar när hon tänker tillbaka på det.

”Det var inte klokt”

I början av 60-talet var det flera som trots sin vinst i schlagertävlingen inte fick representera Sverige i Europa.

När Siw senare vann med ”April, April” fick exempelvis Lill-Babs åka, och när Östen Warnerbring vann med ”Alla andra får varann” blev det Siw som fick bege sig av till London.

– Det var några år där som den ena fick åka när den andre vann, och den som vann fick oftast inte åka utan de hade valt någon innan. Det var inte klokt, säger Siw.

Siw Malmkvist, 1961, Melodifestivalen
©SCANPIX SWEDEN, 1961-02-06. Sångerskan Siw Malmkvist. Här ser vi henne på scen i den svenska Schlagerfestivalen 1961, där hon segrade. Stor orkester i bakgrunden. Foto: Scanpix Code: 20360

Att få åka till London och representera Sverige är något som hon minns som väldigt roligt.

– Det var roligt att komma till London, men det var ett orkesterstycke i den här låten som var så jädra långt. Jag visste inte vad jag skulle göra, och jag var så ung så jag stod och knäppte med fingrarna medan orkestern spelade. Kameran var på mig, och det var så pinsamt!, säger hon.

Här kan du se framträdandet från 1960:

Representerade Västtyskland 1969

Men det är faktiskt inte bara Sverige som Siw tävlat för, utan 1969 representerade hon också dåvarande Västtyskland med låten ”Prima Ballerina.”

Någon större konkurrens med Tommy Körberg och hans ”Judy min vän” som representerade Sverige det året blev det dock inte. Stjärnorna kom nämligen på delad niondeplats.

– VI kom på niondeplats, både Tommy och jag. Det året var det fyra som vann. De hade inte räknat ut hur det skulle gå om alla fick samma poäng, så alla fyra vann och Tommy och jag kom på samma plats, säger Siw.

Här kan du se framträdandet från 1969:

Senaste gången som artisten ställde upp i Mello var 2004 tillsammans med vännerna Ann-Louise Hanson och Towa Carson.

På frågan om vad hennes varmaste minne är från alla år berättar hon att just den tävligen har en lite speciell plats i hjärtat.

– Jag får väl säga sista gången då, som jag tyckte var kul eftersom vi gick direkt till Globen. Ingen andra chansen utan direkt till Globen med vår låt. Den var så populär så vi kände oss bra och glada när vi gick in och sjöng den. Det kändes riktigt roligt. Att vi sen inte vann var skitsamma. Men det kan man säga var ett varmt minne.

Här kan du se trions framträdande 2004:

”Där börjar min karriär”

Vad har Melodifestivalen betytt för dig?

– Det har betytt en väldig massa. Det börjar med att jag vinner med “Augustin,” och där börjar min karriär faktiskt. Då hade jag bara vunnit en sångtävling innan och fick vara med i ett program med Lennart Hyland som hette “Stora famnen” och gick varje lördag i 9 veckor på den enda kanalen vi hade. Då blev jag känd. Sen vinner jag med ”Augustin” så min karriär började med den kan jag säga. 

– Det har varit nervöst och roligt. Mest nervöst, tycker jag, med Melodifestivalen, säger hon och skrattar.

Siw Malmkvist, Melodifestivalen 2004.
Foto: TT

Idag tycker hon att Eurovision blivit något långdraget och att det är alldeles för många bidrag med. Men Melodifestivalen följer hon gärna.

– Ja, det gör jag faktiskt. Jag tycker det är lite roligt och har alltid hängt med i det, så det vill jag inte missa.

– Det är lite spännande när man sitter och gissar vem som ska vinna.

Att ställa upp igen är dock inget som hon är speciellt sugen på.

– Nej, knappast. Nej, nej, nej. Absolut inte.

Tack för alla dina minnesvärda insatser i Melodifestivalen, Siw! Vi tycker du är fantastisk!

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev