Foto: TT/SVT

SVT hedrar Marie Fredriksson på 65-årsdagen – sänder minneskonsert på bästa sändningstid

Marie Fredriksson skulle ha fyllt 65 år på tisdagen.

Nu hedras hon på bästa sändningstid i SVT med en efterlängtad minneskonsert.

– Jag hoppas att det blir uppskattat, skriver SVT:s programchef Christina Hill i ett mejl till Nöjeslivet.

Marie Fredrikssons bortgång har skakade om ett helt land. Nyheten om den folkkära artistens frånfälle nådde svenska folket i slutet av 2019.

Hallänningen blev en av våra största stjärnor när hon tillsammans med kollegan Per Gessle fick ett stort internationellt genombrott i gruppen Roxette på 1980-talet. Men också med den egna solokarriären firade Fredriksson stora framgångar. Låtar som ”Ännu doftar kärlek” och ”Tro” är riktiga klassiker, och med Roxette hördes hennes riviga stämma i hits som ”It Must Have Been Love”, ”Listen To Your Heart” och ”The Look”.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20130920 Arkivfoto på artisten Marie Fredriksson. Foto: Claudio Bresciani/TT
STOCKHOLM 20130920 Arkivfoto på artisten Marie Fredriksson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Per Gessles ord efter Marie Fredrikssons död

Fredriksson gick bort den 9:e december 2019. Hon blev 61 år.

I ett uttalande till nyhetsbyrån TT skrev mångårige kollegan Per Gessle då:

– Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela! Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor. All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same.

Artikeln fortsätter under bilden.

Per Gessle i "En kväll för Marie Fredriksson". Foto: Janne Danielsson /SVT
Per Gessle i ”En kväll för Marie Fredriksson”. Foto: Janne Danielsson /SVT

I dag, tisdagen den 30 maj, skulle Marie Fredriksson ha fyllt 65 år.

LÄS MER: Storslagna planen för att hylla Marie Fredriksson – så ska stjärnan hedras efter sin död

Marie Fredriksson skulle fyllt 65 – hedras av SVT

I samband med detta hedras stjärnans minne och hennes hennes stora musikskatt, som fick en så stor publik även internationellt, av många vänner och artister i ett specialprogram på SVT.

Konserten ”En kväll för Marie Fredriksson” spelades in på Stora Teatern i Göteborg i början av 2020 och har således redan visats i SVT tidigare. Nu väljer public service-kanalen att visa den uppskattade spelningen i repris – på bästa sändningstid på tisdagskvällen.

– Ja, det stämmer att Marie Fredrikssons 65-årsdag är anledningen till att vi repriserar konserten. Många tittare har önskat att den ska återpubliceras så jag hoppas att det blir uppskattat, skriver SVT:s programchef Christina Hill i ett mejl till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

"En kväll för Marie Fredriksson" visas igen i samband med att Marie skulle fyllt 65. Foto: Janne Danielsson /SVT
”En kväll för Marie Fredriksson” visas igen i samband med att Marie skulle fyllt 65. Foto: Janne Danielsson /SVT

Bland artisterna på scen finns Per Gessle, Eva Dahlgren, Linnea Henriksson, Petra Marklund, Agnes Carlsson, Lasse Lindbom och The Sounds-sångaren Maja Ivarsson.

Den senare minns kvällen som lyckad och känslosam.

Artikeln fortsätter under bilden.

Sanne Salomonssen och Anne-Lie Rydé i "En kväll för Marie Fredriksson". Foto: Janne Danielsson /SVT
Sanne Salomonssen och Anne-Lie Rydé i ”En kväll för Marie Fredriksson”. Foto: Janne Danielsson /SVT

– Det var många kramar bakom scenen och minst lika mycket tårar i publiken. Eva Dahlgren var väldigt berörd och jag pratade mycket med Anne-Lie Rydé som hade många minnen av att turnera med Marie. Det var nog tufft för många att göra showen men skönt att få göra det också, sade Maja Ivarsson då till TT, enligt SvD.

Konserten sänds i SVT1 på tisdagen den 30 maj klockan 20.00, och visas igen i repris i samma kanal på onsdagen klockan 23.30. Dessutom visas hyllningskvällen även på SVT Play.

– Vi på SVT ser fram emot att fira Marie Fredrikssons unika gärning för svensk musik. Hon och Per Gessle satte tillbaka Sverige på den musikaliska världskartan genom Roxettes succétåg genom världen, och Maries egna låtar spelas än idag på dejter, bröllop och andra högtidsstunder. Det ska bli fint att få ge tillbaka lite i samband med konsertkvällen, säger Christina Hill, programchef SVT.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Ikväll sänds hyllningskonserten ”En kväll för Marie Fredriksson”. En tung, men också så otroligt vacker kväll som berörde mig djupt och det va svårt att hålla känslorna borta. Det kommer ni märka på mig och jag tror även på er själva. En ära att få vara där och uppleva den och all fantastisk musik. Tack alla inblandade. Tack Marie! SVT1, 21.00. #enkvällförmariefredriksson

Posted by Linnea Henriksson on Saturday, January 25, 2020

Och hyllningarna för Marie Fredriksson tar inte slut där.

För nyligen stod det också klart att Fredriksson kommer att hedras även senare i höst. Det handlar då om konserten ”Ännu doftar kärlek” med Sveriges Radios symfoniorkester tillsammans med artisterna Amanda Bergman, Emil Svanängen och Helena Josefsson under ledning av dirigent Christoffer Nobin. Den konserten kommer äga rum på Berwaldhallen 19–21 oktober.

Så fint att Marie Fredrikssons musikskatt fortsatt får synas på bästa sändningstid!

Evigt saknad, aldrig glömd.