Tommy Körberg sjunger smäktande duett med ung världsstjärna – magiska sluttonen får alla att häpna

Han är en av Sveriges största sångare genom tiderna. Hon är Norges skönsjungande drottning. Det här musikstycket från 1987 är historiskt – då duon Tommy Körberg och Sissel Kyrkjebø framförde musikallåten ”You and I” med enormt mycket känsla.

Titta bara på slutsekunderna i klippet så kommer du förstå vad jag menar.

Under början av 1980-talet började Benny Andersson och Björn Ulvaeus att skriva musiken till det som skulle komma att bli musikalen ”Chess”. Låttexterna stod Tim Rice för – manuset författade Richard Nelson.

1984 släpptes ett konceptalbum med låtarna från musikalen och samma år inleddes en konsertturné i Europa. Två år senare hade musikalen ”Chess” premiär i West End i London.

Läs mer: Sanna Nielsens sorg efter Lasse Berghagens död – första orden efter tunga beskedet: ”Gör så ont”

Tommy Körberg sjunger ”Chess”. Foto: Youtube

Gick starkt i flera år

I rollen som Anatolij fanns svenske Tommy Körberg. Totalt spelades föreställningen över 1 100 gånger på tre år i den brittiska huvudstaden.

Trots att det var så längesedan finns det fortfarande låtar som fick stor slagkraft och som ligger många människor varmt om hjärtat än i dag.

”One night in Bangkok” (där Anders Glenmark sjunger i refrängen på originalet), ”Anthem” och ”You and I” är alla kända sånger från musikalen.

Den sistnämnda låten är en känslosam och ljuv kärleksballad. Just den sjöng Tommy Körberg tillsammans med den norska sångfågeln Sissel Kyrkjebø på scen redan 1987. Uppträdandet sändes också på norska NRK.

Kyrkjebø var på tv första gången som 14-åring och efter det tog karriären fart. Som 17-åring underhöll hon Europa som pausartist under ”Eurovision Song Contest”. Hon är en hyllad artist i grannlandet – men även en kändis för oss i Sverige. Dessutom har hon röjt stora framgångar internationellt, bland annat då hon var med och skapade filmmusiken till ”Titanic”.

En 18-årig Sissel Kyrkjebø sjunger ”Chess” med Tommy Körberg. Foto: Youtube

Avslutningen som är oerhört fängslande

Framträdandet med Körberg är mäktigt på alla sätt och vis. Lyssna själva så får ni känna rysningarna som uppstår när de båda artisterna tar i från tårna. De besitter verkligen en gåva.

Lägg särskilt märke till den evighetslånga sluttonen som får alla att tappa andan. Jag gjorde det åtminstone.

Vilket framträdande av Tommy och Sissel! Jag blir nästan helt stum för att det är så vackert.