Foto: SVT/TT

Tommy Körbergs kyliga svar efter Jill Johnsons kritik – stjärnan vägrar backa: ”Jag hade ju rätt”

Jill Johnson fick hård kritik från Tommy Körberg – efter att ha ansökt om coronastöd.
Nu vädrar hon sin besvikelse och förklarar i en intervju att hon blev ledsen av reaktionerna.
– Jag hade ju rätt, säger Körberg till Expressen.

Tage Danielsson: En av Sveriges främsta underhållare genom tiderna. Men hur växte egentligen vänskapen med Hasse fram? Vad vad det för mörker som präglade hans barndom? Och hur beskrevs han av de som kände honom?  Det tar vi reda på i senaste avsnittet av Nöjesbubblan. Glöm inte att prenumerera via Spotify eller Podcaster så du inte missar nästa fredagsavsnitt:

Jill Johnson och Tommy Körberg är två av Sveriges mest omtyckta röster, som båda är högaktuella just nu. Johnson med nya säsongen av programserien ”Jills veranda” i SVT, och Körberg med turnén ”Tommy Körberg tour” i vår.

Om vi backar bandet ungefär tre år, närmare bestämt till juni 2020. Coronapandemin hade kopplat greppet om världen och Sverige. Resultatet var bland annat stängda arenor och inställda konsertupplevelser runtom i landet.

Osäkerheten var stor i musikbranschen. Det innebar ett ekonomiskt nederlag för många företag och verksamheter, och för att täcka upp för en del av svenska artisters uteblivna inkomster gick regeringen in med flera miljoner i krisstöd.

LÄS MER: ”Jills veranda” försvinner från tv-tablån – här svarar SVT på frågan om programmets framtid

Artikeln fortsätter under bilden.

Jills veranda, Jill Johnson, ny sänsong
Jill Johnson tar emot artistkollegan Frida Hyvönen som aldrig varit i Nashville innan. Foto: Michael Wall /SVT

Av den halva miljard kronor som regeringen avsatte för krisstöd för kulturverksamhet fick Konstnärsnämnden i uppdrag att fördela 70 miljoner av dessa.

Artister som haft inkomstbortfall på grund av inställda spelningar och annat under pandemin, hade då rätt att söka ett så kallat ”krisstipendium”. En av artisterna som gjorde detta var Jill Johnson.

– Jag har sökt ett stipendium som jag erbjöds av staten att söka. Jag blev glad och tacksam över att vi som har ansvar gentemot musiker och tekniker blev sedda i en tid då vi är hindrade från att turnéra och arbeta. Jag skäms inte. Jag bidrar till samhället och har gjort det sen jag var tonåring. Jag har inte sökt vare sig ett stipendium eller bidrag tidigare, och jag hoppas innerligt att jag aldrig mer ska behöva söka något, skrev Johnson då, på Instagram.

Artikeln fortsätter under bilden.

Hon fick då utstå kritik från artistkollegan Tommy Körberg.

– Det är väl hon som kallar sig för ödmjuk, hennes främsta egenskap är ödmjukhet. Det har hon sagt i någon intervju. Då säger jag bara, hur fantastisk tycker hon att hon är? Lämna tillbaka dina pengar! Eller skicka dem vidare till någon som behöver dem, sade Körberg då, till Aftonbladet.

Nu bryter Johnson tystnaden om Körbergs vrede.

Jill Johnsons besvikelse efter Körbergs kommentarer

Den folkkära artisten berättar i en intervju med tidningen Dagens ETC att hon tog mycket illa vid sig av reaktionerna.

LÄS MER: Tommy Körbergs vrede mot artisterna som sökt corona-stöd: ”Skänk pengarna till de som behöver dem”

Enligt Jill gick det till och med så långt att hon fick papper med avföring skickat till sig via posten från okänd avsändare.

– Jag har bearbetat detta jättemycket, det är den första och enda gången då jag fått hat och det gick så långt att jag fick bajspapper hemskickat i brevlådan. Det var grovt, jag var rädd och väldigt ledsen. Det var lite slump att jag blev måltavlan, vi var många som sökte de här bidragen, men Tommy Körberg hängde ut mig i Aftonbladet, det var i sig ledsamt, vi är ju kolleger och jag trodde att vi var vänner, säger Jill Johnson till Dagens ETC.

Jill Johnson, Jills Veranda
Foto: Janne Danielsson/SVT

Körbergs reaktion

Hon förklarar i intervjun att hon blev ledsen efter det inträffade och kände sig uthängd.

– Att hänga ut mig som girig, jag som aldrig varit sjukskriven en enda dag, jag har aldrig vabbat för mina barn, aldrig utnyttjat ett bidrag i hela mitt liv. Så söker jag ett bidrag i ett system som inte tillåter alla att söka, vi var många som sökte bidrag för andra som inte kunde ansöka. Det är så att går inte jag till jobbet är det 25 personer som inte får någon inkomst, säger Jill Johnson i intervjun.

När Tommy Körberg får höra om Johnsons reaktion, svarar han att han inte bett henne om ursäkt.

– Nej, vad är det för jävla dumheter? Be om ursäkt för vadå? Jag hade ju rätt, det var många som behövde de där pengarna, men inte hon. Teknikerna och alla som inte har sitt namn på affischerna, det var de som råkade mest illa ut och behövde de där pengarna. Men inte hon, säger Körberg till Expressen.

Samtidigt bekräftar han att de varit i kontakt efter det inträffade.

– Hon ringde upp och frågade om jag hade sagt det och jag sa ”ja, jag sa det”. Jag tycker att det är förmätet att ha 12 miljoner på sitt konto och ta emot ett stöd som du inte behöver. Hon tyckte väl att jag var dum i huvudet, säger Körberg till Expressen.

STOCKHOLM 20230201 Sångaren och skådespelaren Tommy Körberg tog emot medaljen Litteris et Artibus av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia under en medaljceremoni på Stockholms slott. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20230201 Sångaren och skådespelaren Tommy Körberg tog emot medaljen Litteris et Artibus av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia under en medaljceremoni på Stockholms slott. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.