Tommy Nilsson går i Lill-Babs fotspår – klar för julturné med Doobidoo-veteranerna: ”En ynnest”

Barbro ”Lill-Babs” Svensson krattade manegen.
Nu går Tommy Nilsson i hennes fotspår.

Snart är vi framme vid den årstiden då julkonserter blir en del av vardagen för många människor.

”I juletid” är en konsertturné som besökt många konserthus och kyrkor runt om i landet genom åren.

Alltid med de två konstanterna: musikern och trumpetaren Magnus Johansson och kompositören Marcos Ubeda.

I år tar duon med sig folkkäre artisten Tommy Nilsson på turnén som har premiär den 11 november. Totalt besöker ”I juletid” 34 orter runt om i landet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231107 Jubileumsturné för "I Juletid" med Tommy Nilsson, Marcos Ubeda (t.h.) och Magnus Johansson (t.v.). Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20231107 Jubileumsturné för ”I Juletid” med Tommy Nilsson, Marcos Ubeda (t.h.) och Magnus Johansson (t.v.). Foto: Claudio Bresciani / TT

Hyllar Tommy Nilsson: En av våra största

Johansson har varit med sedan starten för 20 år sedan. Han är förväntansfull inför julkonserterna. Tv-tittarna har också kunnat se honom bland annat i SVT-succén ”Doobidoo” där han varit med i husbandet sen starten.

– Det är alltid roligt, och om jag ska vara ärlig ska det bli jättekul att få vara ute och spela med en sån legend som Tommy Nilsson. Det är en ynnest. Dels för att han är en jäkla trevlig kille och, tycker jag, en av våra största kompositörer och textförfattare. Han har ju gjort riktigt, riktigt bra låtar som kommer leva kvar kvalitetsmässigt. Det är kul, säger Magnus Johansson till Nöjeslivet.

Hur gjorde ni för att få med honom? 

– Ringde honom. Svårare än så var det inte!

Duon återförenas efter segern i Melodifestivalen 1989 med En dag

Johansson har också spelat i orkestern i Melodifestivalen – bland annat 1989 när Nilsson fick sitt stora genombrott i och med segern med bidraget ”En dag”.

– Vi har känt varandra lite grann sen innan, för jag var med i orkestern när han vann med ”En dag” på den gamla goda tiden. Då var det ju orkestrar med i Melodifestivalen, och jag spelade i den. 

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Vad kommer du ihåg från den tiden? 

– Inte så där jättemycket. Jag kommer ihåg att jag tänkte, den låten borde vinna. Och så gjorde han det, säger Johansson som kompade samtliga bidrag i Melodifestivalen i 13 år.

– När han vann där, då var han okontaktbar. Det var en sådan hype kring vinnaren. Sen så har vi spelat ihop lite grann efter det på olika tv-grejer, säger Johansson.

Tycker du att det var bättre förr i Melodifestivalen, att man ska ta tillbaka orkestern? 

– Både och. Det är alltid trevligt att höra live-orkestrar tycker jag, lite gammelmodig sådär. Det är ju en musiktävling, jag tycker det borde vara livemusik då. Men jag förstår ju också med dagens sound, då vill de att det ska låta exakt som det gör på produktionerna. Jag måste säga att jag tycker det är ganska kul att titta på Melodifestivalen som det är nu också. Det gör jag, säger Johansson.

Artikeln fortsätter under bilden.

Magnus Johansson, Tommy Nilsson och Marcos Ubeda ger sig ut på julturnén "I juletid" tillsammans med premiär 11 november. Foto: Press/Werecki PR
Magnus Johansson, Tommy Nilsson och Marcos Ubeda ger sig ut på julturnén ”I juletid” tillsammans med premiär 11 november. Foto: Press/Werecki PR

Men nu blir det alltså julmusik i fokus för trion på ”I juletids” 20-årsjubileum.

Och Tommy Nilsson har företrätts av många storheter som gästat julshowen.

Så revolutionerade Lill-Babs julturnén i grunden

År 2005 var det Nilssons tidigare svärmor Barbro ”Lill-Babs” Svensson (1938-2018) som var affischnamn för ”I juletid”. Då gav hon och Johansson julkonserter tillsammans.

Magnus Johansson minns tillbaka på de tidigare turnéerna med värme.

– Första året var det med Stefan Ljungqvist, skådespelare och sångare som tyvärr gick bort i år. Väldigt duktig. Då gjorde vi fem konserter. Själva grundidén var egentligen att vi skulle ut och spela i landsortskyrkor. Att jag tyckte trumpet klingar väldigt fin i kyrkorummet. Det var det som var anledningen till att jag började den här turnén. Då åkte vi ut och gjorde fem konserter. Det var himla roligt. Året efter var det med en tjej som heter Arja Saijonmaa. Då tror jag vi gjorde åtta konserter, säger Johansson.

Men det var Lill-Babs som revolutionerade turnén. Hennes krav på Johansson kom att förändra ”I juletid” i grunden när de gav sig ut på vägarna tillsammans 2005.

Barbro Svensson tyckte då att de skulle utöka turnén mångdubbelt, och så blev det. I dag, 18 år senare, har den byggts ut ytterligare.

– Jag frågade henne och hon tackade ja. Det trodde jag aldrig, men det gjorde hon. Jag hade ju spelat ganska mycket med henne innan. ”Men Magnus”, sa hon. ”Vi kan inte bara göra åtta konserter! Det går inte, det vill jag inte. Nej, ska vi ut så ska vi ut och spela!”. Så då gjorde vi 18 konserter det året! Då tänkte jag wow, det här var fantastiskt att få göra 18 konserter med Lill-Babs. Sen har det rullat på, säger Magnus Johansson.

Nu tar alltså Lill-Babs tidigare tidigare svärson Tommy Nilsson samma steg i karriären.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tog bort julklassikern – fick backa direkt: Folk kom fram och var upprörda

Kollegan Marcos Ubeda har varit med sedan 2006. Han ser också fram emot att få åka ut på turné med Tommy Nilsson.

– Både jag och Magnus får jag väl säga är väldigt easy going. Vi gillar att skratta och ha roligt, och det gör vi gärna på scenen. Vi gillar att gnabbas lite. Det tycker publiken om. Jag kan tänka mig att Tommy är likadan. Vi brukar ha roligt och kommer nog ha det nu också. Det är aldrig en arbetsam turné på det sättet, säger Marcos Ubeda till Nöjeslivet.

Han har i många år setts i olika tv-sammanhang – framför allt som Lasse Kronérs kapellmästare under 14 år i ”Doobidoo”. Sångaren har också en särskild roll bakom kulisserna på turnén ”I juletid”.

– Jag brukar vara bandets hälsoguru. Jag brukar tvinga på, i den mån de vill, ett litet hälsokoncept med kosttillskott, promenader, träning och hålla ordning på bra sömn. Det brukar vara min uppgift. Magnus har hakat på det helt och hållet, och de flesta gästerna brukar tycka att det är trevligt, för det är också ett sätt uthärda turnén, säger Ubeda som varit med på julturnén sen 2006.

Vad kommer publiken att bjudas på i år? 

– Väldigt mycket julmusik. Det brukar vi vara noga med. Vi gillar att hålla lite på traditionerna. Vi har fem-sex låtar som alltid är med. Ett år provade vi att ta bort ”O Helga Natt”. Vi tyckte att, nu har vi kört den i 15 år liksom… Men det blev ramaskri på första spelningen. Folk kom fram och var upprörda. Det tog bara en spelning, sen fick vi ta tillbaks den. Det är mycket traditionella jullåtar, mycket humor och mycket Tommys hits också så klart. Det vill man ju höra, om man går på en konsert med Tommy Nilsson, säger Ubeda.

Tommy Nilsson om julkonserterna

Tommy Nilsson ser fram emot att få sjunga de klassiska jullåtarna för publiken.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231107 Jubileumsturné för "I Juletid" med Tommy Nilsson, Marcos Ubeda (t.v.) och Magnus Johansson (t.h.). Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20231107 Jubileumsturné för ”I Juletid” med Tommy Nilsson, Marcos Ubeda (t.v.) och Magnus Johansson (t.h.). Foto: Claudio Bresciani / TT

– De största jullåtarna är störst eftersom de är fina. ”Stilla natt” är alltid en favorit. Sen försökte jag, när jag gjorde en egen platta, försöka hitta en egen ingång till julmusiken. Ibland kan det vara lite tungt. Sen funderade jag lite hur vi firar jul nuförtiden. Till exempel en grej är att det är så himla många som har det här med varannan jul. Så jag skrev lite grann om det. ”I år är julen min” finns en låt som vi ska spela och som är just det, att man delar på julen, säger Tommy Nilsson.

Är den självbiografisk? 

– Ja, det är den. Men det passar ju in på de flesta nuförtiden. Det behövs lite ny julmusik också, säger Tommy Nilsson.

90 spelningar i kyrkor på ett år

Att ge konserter i kyrkor är artisten van vid.

– Grejen är att jag gjorde 40 kyrkor i våras. Jag kommer ha gjort 90 kyrkor eller något sånt, i år. Och jag vet inte hur det blivit så, men det är rätt mysigt att vara i kyrkans rum. Religiös eller inte, så är det ju en fin konsertlokal, säger Tommy Nilsson.

Han fortsätter:

– Sen tänker jag att, så som det ser ut nu ute i världen med all oro och knasigt som händer, så tror jag att människor vill komma till något som man känner igen. Det känns lite tryggt ändå, att komma tillsammans och framför allt runt jul. Lyssna på lite musik, då kanske man sitter och funderar lite. Hur det ska bli nästa år… Med elräkningen och krig och elände. Det är mycket nu alltså. Jag tror att julen som tradition, oavsett om man är troende eller inte, fyller en funktion där man kan känna att det är som det alltid har varit. Jag tror folk behöver såna saker att hålla sig i, ibland, säger Tommy Nilsson.

Vad vill ni att folk ska ta med sig efter en kväll? 

– Att de känner värme och att det varit en upplyftande stund som gör att de blir gladare. Får lite boost i livet i dessa konstiga dagar som vi lever i nu också. En härlig upplevelse, säger Magnus Johansson.

Turnéplan: ”I Juletid” 20-årsjubileum 2023

11 november Förslövs kyrka

12 november Verums kyrka

13 november Trelleborg, S:t Nicolai kyrka

14 november Borrby kyrka

15 november S:a Rörums kyrka

16 november Fleninge kyrka

17 november Hjärnarps kyrka

18 november Rönneslövs kyrka

19 november Åstorp, Kulturhuset Björnen

20 november Asmundstorp, Asmundstorps Kyrka – EXTRAINSATT!

21 november Eslövs kyrka

22 november Hässleholm Kulturhus

23 november Höganäs församling

24 november Kinna kyrka

25 november Mörrums kyrka

26 november Göteborg, Annedalskyrkan

29 november Västra Karaby kyrka

30 november Gnosjö Missionskyrka

1 december Falkenberg, Vinbergs kyrka

2 december Malmbäcks kyrka

3 december Ulricehamn, Stenbocksskolans Aula

6 december Kungsäter kyrka

7 december Kville kyrka

8 december Marstrands Havshotell

9 december Kisa kyrka

10 december Vrigstads kyrka

11 december Höreda kyrka

12 december Linköping, Equimeniakyrkan

13 december Skänninge, Vårfrukyrkan

14 december Vimmerby kyrka

15 december Grängesberg, Cassels Konserthus

16 december Ovansjö kyrka

17 december Vara, Konserthus

18 december Mariestad, Ullervads kyrka –EXTRAINSATT!

19 december Nora, Nora Kyrka – EXTRAINSATT

20 december Hällefors, Hällefors kyrka – EXTRAINSATT!

21 december Sorunda kyrka

22 december Norrtälje kyrka

Fotnot: Biljetter via mtlive.se.