Foto: Viaplay/TT

Tommy Nilsson bryter tystnaden efter Lasse Berghagens död – första orden om familjens sorg

Tommy Nilsson hade Lasse Berghagen som sin svärfar i 15 års tid.
Vänskapen bestod hela tiden.
Nu berättar den folkkäre artisten om saknaden efter allsångsledaren som han alltid såg upp till.
– Vi har haft jättemycket roligt tillsammans, säger Nilsson till Nöjeslivet.

Tommy Nilsson är tillbaka i rampljuset. Med start 11 november ger sig den folkkäre artisten ut på en omfattande turné tillsammans med rutinerade musikerna Marcos Ubeda och Magnus Johansson.

Totalt blir det 34 orter som får besök av konsertturnén ”I Juletid” som i år firar 20-årsjubileum.

Men för Tommy Nilsson har förstås hösten präglats av någonting helt annat.

Den 19 oktober nåddes svenska folket av beskedet om Lasse Berghagens bortgång. Sedan dess har det varit nästan landssorg i Sverige. Den älskade allsångsledaren som berörde ett helt land i decennier med sin fantastiska låtskatt blev 78 år.

För Nöjeslivet berättar Tommy Nilsson om sorgen och saknaden efter en kär vän. Lasse var morfar till två av hans barn, som han har tillsammans med ex-hustrun Malin Berghagen. I 15 år var paret gifta, och under samma period var Lasse alltså Tommys svärfar.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tommy Nilsson. Foto: Anders Wiklund/ TT
Tommy Nilsson. Foto: Anders Wiklund/ TT

– Det är ju jättetragiskt förstås. Han kommer vara lika saknad som Barbro (Svensson, 1938-2018, reds anm.) på många sätt. Vi hade en fin relation. På slutet var det väl inte så att vi hängde varje dag, men vi har haft jättemycket roligt tillsammans. Jag har nog lärt mig en del av honom också, säger Tommy Nilsson till Nöjeslivet.

Vad har du lärt dig av honom? 

– Nämen, inte just det här på scenen, men Lasse var så himla generös. Han kunde sitta hemma, titta på tv och se någon som han tyckte var bra. Det spelar ingen roll om han sjöng, jonglerade eller vad fan den gjorde. Då tog han telefonen bara, och letade upp den här personen, tills han fick tag i den. Och bara: ”Tjena, det är Lasse. Jag vill bara säga: fan vad bra du är! Kom igen, fortsätt med det här! Hejdå”. Han gjorde ofta sådana grejer. Och det har jag också gjort några gånger faktiskt, skitkul. Och om jag skulle studera hans karriär, så är vi ganska lika på många sätt, han och jag. Han var mycket mer rock n’ roll än man kanske tror. Jag med faktiskt. Vi hade många gemensamma beröringspunkter. Vi spelade låtar för varandra, tyckte till om varandras grejer och så. 

Brukade du lyssna på hans råd? 

– Ja, alltså lyssna på råd gör jag alltid. Lyssna gör jag alltid nuförtiden. Han lärde mig en annan grej, han hade ju en styrelse av kompisar som inte nödvändigtvis var i musikbranschen. Han lärde några, fyra-fem riktigt bra kompisar, och när han skulle gå in i ett nytt projekt så tog de en middag, han berättade och de fick säga vad de tyckte. Det hade jag också en stund. Jag hade några som jag litade på. ”Vad tror du om det här?”. ”Ja, det är klart du ska göra det”, eller ”nej”. Man bollar med några som man har. En liten ”styrelse”. 

– Sen tror jag i och för sig att han var, precis som jag, man vill bara ha bekräftat om man har en bra idé. Det är det man vill liksom. ”Fan vad bra du är, kör på nu!” Haha.

Artikeln fortsätter under bilden.

Lasse Berghagen intervjuas av Mark Levengood i ”Sista ordet” som finns på Viaplay. Foto: Viaplay

Familjens sorg efter Lasse Berghagens bortgång

Vad fint ändå att ni hade fortsatt kontakt i alla år. Det är inte alla som har det. 

– Jodå, det hade vi. Han var ju morfar till två av mina barn. 

Hur mår de (barnen) i dag? 

– Det är klart att det är tragiskt på alla sätt. Nu var ju Lasse sjuk en stund. Man är väl aldrig riktigt beredd men man visste väl att det kunde gå den vägen. Jag tycker att alla inblandade har tagit det väldigt bra. Jag har gjort några gig här nu, och brukar prata om honom lite grann. Jag pratar om att jag ”hotade” på slutet om att skriva om hans texter, om han inte skulle vakna.

Du sa det till honom? 

– Ja. Då var han inte… jag hoppas han hörde om jag säger så.

Tommy Nilsson om fina relationen till tidigare svärfar Lasse Berghagen: ”Skojade mycket”

Tommy Nilsson berättar att han gjort om en av Berghagens mest älskade låtar. Han börjar nynna på den klassiska melodin till ”Stockholm i mitt hjärta”.

– Men jag skrev faktiskt om en, och den går så här: ”Lasse i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu. Av alla Lassar jag Larsar, Lassarnas Lars det är du. Av alla dem Lassar jag känner, är du den Lars som fått allt. Nu vet jag du är i bland vänner. Du var en blandning av nästan allt… Är det inte ganska ballt!”

– Jag har sjungit den några gånger nu. Jag gjorde det faktiskt i Skansen live i tv, för många år sen, 15-20 år sen. En ”kupp” liksom. Jag och Bengan Janson (ett klipp som man kan se här via Youtube, reds anm.) Han skrattade. Det var ju det med honom, han uppskattade det och skojade. Vi skojade mycket tillsammans. Han var en spjuver.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tommy Nilsson skojar med Lasse Berghagen i Allsång på Skansen. Foto: Youtube/SVT
Tommy Nilsson skojar med Lasse Berghagen i Allsång på Skansen. Foto: Youtube/SVT

Kommer du att sjunga på begravningen? 

– Vi är ute och spelar då tyvärr. Och om det är någonting som Lasse skulle tycka är okej, är det gamla uttrycket ”the show must go on”. Det är ju så. Man missar en hel del när man är ute och jobbar. Så är det. 

Du kommer ha honom i tankarna och hjärtat ändå?

– Absolut. Det har man ju hela tiden, säger Tommy Nilsson.

Han vänder sig mot sina medmusikanter. Ett frö har såtts – kanske kan de spela en Berghagenmelodi till hans minne på den sedan länge inbokade turnén ”I juletid”?

– Vi kanske kan spela en låt just den dagen? säger Tommy och får varma nickar till svar.

Starka sorgearbetet: ”Privat uppgörelse”

För sångaren, som genom åren gett oss klassiska låtar som ”Öppna din dörr”, ”En dag” och ”Allt som jag känner”, har sorgen efter Lasse Berghagen varit delad.

Han har dels haft den offentliga sidan – artist-Tommy – att ta hänsyn till. Och framför allt, vardags-Tommy.

– Det är ju så, när man då ska liksom tänka eller sörja på två olika sätt. Dels är det en vän, så man har en privat uppgörelse med sin sorg. Sen har man också det offentliga. Det var samma med Barbro, jag väljer ju att inte titta så mycket, och inte läsa så mycket. Jag har min egen bild och det är det man kan tänka med barnen och den närmaste familjen, det är jobbigt alltså. När man känner att, ”åh, nu börjar de kunna andas igen”, då kommer det en ny våg av någonting som man ska förhålla sig till. För att det är så många andra som också vill säga… Och det är jättefint, vackert och underbart att ha en så omtyckt person i sin närhet som folk vill hylla.

Lasse Berghagen har efter sin bortgång hyllats stort. Vänner från musikbranschen har uttryckt sina kondoleanser, och berättat om vilket stort hjärta han hade. Även fans till Berghagen har berättat om sina fina minnen med ”Teddybjörnen Fredriksson”-sångaren, och förstås den stora saknaden.

Landssorgen har berört Tommy Nilsson.

Lasse Berghagen hade en klar önskan kring sin egen begravning.I sin sista intervju berättade folkkära legenden om…

Posted by Newsner on Tuesday, November 7, 2023

– Det blir ju det. Man måste få ha sin egen lilla grej. Jag har till exempel inte kommenterat det på nätet än. För att det var fullt liksom. Men den dagen jag känner att jag skulle behöva skriva någonting, då gör jag det. 

Det var inte alla som fick lära känna honom på samma sätt som du.

– Nej, så är det ju också. Men alla har ju något minne. Det var samma sak med Barbro, alla har ju något minne till musiken eller någon konsert. Det är ju fantastiskt att få läsa, folk delar med sig. Jag har en annan grej. Den har jag.

Hit kommer turnén ”I juletid” med Tommy Nilsson

Showen rullar vidare. Nu väntar julturné under november-december då totalt 34 orter får besök. Dessutom ser Tommy Nilsson fram emot att få ge ut nyinspelade låtar på svenska.

– Jag håller just på och skriver ny musik, vi har en platta att spela in nästa år i mars, säger Nilsson.

Artikeln fortsätter under bilden.

Magnus Johansson, Tommy Nilsson och Marcos Ubeda ger sig ut på julturnén "I juletid" tillsammans med premiär 11 november. Foto: Press/Werecki PR
Magnus Johansson, Tommy Nilsson och Marcos Ubeda ger sig ut på julturnén ”I juletid” tillsammans med premiär 11 november. Foto: Press/Werecki PR

Turnéplan: ”I Juletid” 20-årsjubileum 2023

11 november Förslövs kyrka

12 november Verums kyrka

13 november Trelleborg, S:t Nicolai kyrka

14 november Borrby kyrka

15 november S:a Rörums kyrka

16 november Fleninge kyrka

17 november Hjärnarps kyrka

18 november Rönneslövs kyrka

19 november Åstorp, Kulturhuset Björnen

20 november Asmundstorp, Asmundstorps Kyrka – EXTRAINSATT!

21 november Eslövs kyrka

22 november Hässleholm Kulturhus

23 november Höganäs församling

24 november Kinna kyrka

25 november Mörrums kyrka

26 november Göteborg, Annedalskyrkan

29 november Västra Karaby kyrka

30 november Gnosjö Missionskyrka

1 december Falkenberg, Vinbergs kyrka

2 december Malmbäcks kyrka

3 december Ulricehamn, Stenbocksskolans Aula

6 december Kungsäter kyrka

7 december Kville kyrka

8 december Marstrands Havshotell

9 december Kisa kyrka

10 december Vrigstads kyrka

11 december Höreda kyrka

12 december Linköping, Equimeniakyrkan

13 december Skänninge, Vårfrukyrkan

14 december Vimmerby kyrka

15 december Grängesberg, Cassels Konserthus

16 december Ovansjö kyrka

17 december Vara, Konserthus

18 december Mariestad, Ullervads kyrka –EXTRAINSATT!

19 december Nora, Nora Kyrka – EXTRAINSATT

20 december Hällefors, Hällefors kyrka – EXTRAINSATT!

21 december Sorunda kyrka

22 december Norrtälje kyrka

Biljetterna är släppta via: mtlive.se.