Björn Natthiko Lindeblad regisserade sin egen död – i sitt sista brev lämnade han en gripande bekännelse

2012 tog han många lyssnare med storm när han berättade om sin otroliga livsvändning.

Den tidigare näringslivschefen Björn Natthiko Lindeblad som sadlade om till buddhistmunk i Thailand innan han återvände till Sverige och blev en uppskattad föreläsare.

Men den sista tiden i livet kämpade den folkkära profilen med sin hälsa, efter att ha drabbats av obotliga sjukdomen ALS.

Och att få lämna jordelivet på sina egna villkor, var Björn fast besluten om att få göra ända in i det sista.

I ett sista brev meddelade han sin egen död – på sitt alldeles egna vis.

Många av oss önskar att vi följde våra drömmar mer än vad vi gör.

Det kanske finns de drömmar du burit på i flera år som du av olika anledningar inte ännu tagit tag i.

När du läser detta kanske du suckar igenkännande och kommer på de där äventyren som du sen lång tid tillbaka har kastat in i någon vrån i ditt undermedvetna.

Men en person som verkligen levde sitt liv på sina egna villkor var Björn Natthiko Lindeblad.

2012 fick han många ögon att tåras när han berättade om sin inspirerande livsresa.

Då berättade Björn öppet och känslosamt om hur han en dag bestämde sig för att säga adjö till karriären som näringslivschef – för att istället följa sitt hjärtas lust.

I 16 år levde han som buddhistmunk, vilket vände upp och ner på hela hans tillvaro.

Han fick dessutom nya namnet Natthiko när han blev munk, vilket betyder ”den som växer i visdom”.

Men år senare förändrades allt när Björn fick mardrömsbeskedet.

Björn Natthiko Lindeblad drabbades av ALS

2017 drabbades han av obotliga sjukdomen ALS och livet fick en till oväntad vändning.

– Jag kan inte vara den enda som alltid tyckt att det varit konstigt att vi inte pratar mer om döden. Så i mitt Sommar pratar jag nästan bara om döden. Min förhoppning är att du skall känna dig mer levande när du lyssnat, sa han i sitt Sommarprat.

I flera intervjuer talade han öppet om sin kamp mot sjukdomen och hur hans hälsa blev allt sämre.

När han gästade Skavlans talkshow 2020 berättade Björn öppet om hur sjukdomen succesivt stängde av hans kropp.

– Jag kan inte lyfta händerna. Jag kan inte hålla ihop tummen och pekfingret. Händerna är ganska obrukbara. Jag kan inte stå eller gå utan stöd. Jag kan inte klä på mig, kan inte klä av mig. Jag behöver hjälp i badrummet och i duschen, sa Natthiko Lindeblad i programmet.

Även om Björn på många sätt accepterade den svåra situationen, berättade profilen att han också drabbades av stunder av svår sorg.

– Jag har fått vänja mig vid vad så många tusentals behöver vänja sig vid varje år, att få hjälp med de mest basala tingen. För det mesta går det bra, och ibland faller man ihop och blir en liten förtvivlad hög av sorg.

Han berättade då för Fredrik Skavlan att han inte hade vid tillfället tagit beslut om hur hans sista tid i livet skulle se ut.

Oron och rädslan för döden fanns där och grodde i honom.

– Jag är mest rädd för slutet. Det vanligaste sättet man går bort på i den här sjukdomen är att andningen fallerar. I bästa fall somnar man in av koldioxidförgiftning i lungorna på natten. Men tanken på att behöva ta beslut kring respirator, sondmatning, hål i halsen för att fortsätta andas och så där, där har jag inte bestämt mig för hur mycket jag är beredd att utsätta mig för än. Men ett långt, utdraget plågsamt slut utan livskvalitet eller självständighet, det är det väl ingen som blir förvånad över att jag inte ser fram emot.

LÄS MER: Kim Anderzon sa adjö till vännerna och dog dagar senare – sista orden till kärleken träffar rakt i hjärtat

Björn Natthiko Lindeblad ville regissera sin egen död

Men en sak var säker.

Ju mer tiden gick så ville Björn Natthiko Lindeblad in i det sista kontrollera sitt eget liv och sitt eget öde.

När det var dags för ett nytt sommarprat 2018 berättade han öppet sina tankar kring dödshjälp, och hur han tyckte att det borde vara lagligt även i Sverige.

I sitt sommarprat berättade han dessutom gripande om hur han tagit med sin egen pappa för somna in på en klinik i Schweiz.

Hans pappa var svårt sjuk i KOL, och för honom hade det varit viktigt att möta slutet på sitt eget sätt.

Hur livet skulle ta slut ville han få bestämma över – ingen annan.

– Då fick vi ett datum. Den 26 juli skulle pappa få dö en självvald smärtfri läkarassisterad död i Basel. Det var förstås jättekonstigt att få ett exakt datum i förväg, aldrig har tiden känts så utmätt. Sommaren blev inte bara den varmaste jag kan minnas utan också den vemodigaste, berättade han då enligt Måbra.

Familjen samlades på kliniken för ett gemensamt farväl. En stund som blev tyngre än de trott.

– Pappa la sig i sängen och fick dropp i armen. Vi satte på musik vi förberett. Ingen av oss trodde nog att vi hade så mycket tårar kvar efter månaden av sörjande men vad fel vi hade. Vi fyllde ledigt en normalstor papperskorg med pappersnäsdukar på en timme. Pappa var definitivt mest samlad, berättar han.

– När det var dags för läkaren att komma in igen kände jag att vi var så redo som man kan bli för ett sånt här ögonblick. Läkaren stod bakom pappa vid droppstativet. Pappa såg oss i ögonen, en och en, sedan vred pappa på ventilen i droppslangen. Mitt under Evert Taubes ”Linnéa” slutade varje muskel i pappas kropp sluta fungera samtidigt, minns han.

Ordnade avskedsfest för vännerna

I intervjuer var Björn mån om att fler inte ska frukta döden utan omfamna den.

Om det var någonting som han ville att lyssnarna eller läsarna skulle ta med sig, så var det hans allt mer avslappnade inställning till slutet.

Och att forma sitt eget öde var precis det som också Björn Natthiko Lindeblad till slut gjorde.

Efter att ha börjat planera sin egen begravning bestämde sig Björn för att slå till med ett sista stora firande.

Istället för att fokusera på sorgen och döden bestämde han sig för att ha en födelsedagsfest och en chans för nära och kära att ta avsked.

Där ville han få chansen att få säga adjö till alla han älskade.

”Det börjar gå mot slutet och jag ville ha det här tillfället. Det började egentligen med att jag satt hemma och planerade vilka sånger som skulle spelas på min begravning. Men så tänkte jag ”fan vad trist att planera en fest man inte är med på”. Jag vill ju vara med! Så hjärtligt välkomna till min begravning”, sa han i ett tal på sin fest till alla som hade samlats.

En av många som befann sig på Björns storslagna födelsedags och avskedsfest var SVT-profilen Anne Lundberg.

Hon beskrev sin vän som en mycket omtyckt, otroligt vis, vänlig men också glad, humoristisk och väldigt rolig person.

– Det är alltid tråkigt när någon man tycker mycket om går bort, samtidigt så tror jag att det här skedde helt på hans villkor, sa Lundberg till Morgonstudion.

Björn Natthiko Lindeblad bestämde sig.

Björn Natthiko Lindeblad
Foto: Claudio Bresciani/TT

Björn Natthiko Lindeblads sista farväl

Likt sin egen pappa ville han att livet skulle ta slut på hans villkor, på det sätt han ville.

I ett brev till polisen före sin död förklarade Björn att han planerade sin egen död och att detta skedde helt enligt hans egen vilja.

Enligt Svenska Dagbladet lämnade folkkäre föreläsaren efter sig ett intyg från honom själv till myndigheterna, skriver Aftonbladet.

Där står det bland annat att:

”Detta beslut har jag tagit helt själv, vid mina sinnens fulla bruk, utan att vara påverkad av någon annan”, enligt SvD, som också uppger att Natthiko Lindeblad lämnade efter sig en film till polisen, vilken ska visa hur han på eget initiativ utför handlingen.

Den 17 januari 2022 nåddes landet av beskedet att Björn Natthiko Lindeblad somnat in, 60 år gammal.

I ett inlägg på sin egen Facebook som var tidsinställt meddelade profilen sin egen död.

”Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan”, skrev han.

Han fortsatte i inlägget med följande ord:

”Jag är, så här några dagar innan, orimligt övertygad om att min första reaktion inför döendet kommer att vara lättnad. Att den här stackars kroppen äntligen slipper kämpa. Tack för hur du kämpat kära kropp. Nu är kampen äntligen över”.

Läkaren och professorn Staffan Bergström, ordförande i den ideella organisationen Rätten till en värdig död, RTVD berättade att han hade gett Björn råd om hur han skulle gå tillväga.

I en intervju med TV4 Nyheterna berättade Staffan om sina samtal med Björn och hur profilens tankar hade gått den sista tiden.

– Det är inte olagligt att avsluta sitt liv, och den lagen har funnits under lång, lång tid. Så att varken avsluta sitt liv själv eller att få hjälp att avsluta sitt liv är kriminellt i det här landet, till skillnad från andra länder i närheten som Danmark där det inte är tillåtet, sa han då.

Professorn menade dock att det finns en viktig skiljelinje när det kommer till fall som Natthiko Lindeblads.

– Man begår ingen olaglig handling om man som läkare skriver ut och överlämnar starka sömnmedel till en man som då Björn Lindeblad, som han intar själv. Men man får inte aktivt som läkare injicera eller delta i själva akten att svälja. Det är väldigt viktigt.

Kondoleanserna och hälsningarna in till Björn från vänner, kollegor och fans som sörjde profilen.

Och det dröjde inte lång tid förrän det startades en insamling för att förverkliga Björns sista önskan.

Ville förverkliga Björn Natthiko Lindeblads sista önskan

I ett av hans allra sista inlägg på sin Instagram skrev Björn att han önskade få en spårvagn uppkallad efter sig.

Kort efter hans död vällde nomineringarna in från folk som ville förverkliga hans dröm.

– Vi har fått in 500 mejl till våran organisation där man föreslår att han skall få sitt namn på en spårvagn. Det är första gången vi har fått en sådan anstormning av mejl. Det har inte hänt förut, sa Robert Lindberg, pressansvarig på Göteborgs spårvägar då.

En tid efter Björns bortgång meddelade också familjen planerna för en minnesceremoni.

Att alla skulle få chansen att ta ett sista farväl var viktigt för familjen och Björn som hade önskat få ha en öppen ceremoni för vem som helst att delta i.

””Inte för allvarlig stämning”. Det önskade Björn med ett leende när det här tillfället planerades. Så, kom i hans anda och ta med dig vårljuset in till denna minnesceremoni med livemusik och tal – en stund i varsevarande där vi tillsammans får tillfälle att hedra, minnas, visa uppskattning och glädjas över att vi på olika sätt har fått ha Björn i våra liv”, skrev familjen i ett inlägg då.

Hit kan du höra av dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Källa: SVT.

Älskade Björn som vi saknar dig. Hoppas du har det bra var du än är!