Fansens stöttande insamling till Pippi Långstrump – efter bisarra ryktet: ”Då kändes det bättre”

Astrid Lindgrens älskade figur Pippi Långstrump har för evigt etsats sig fram i svenska hjärtan. Men nu många år senare har utländska fans plötsligt börjat samla in pengar till hennes kappsäck efter en uppmärksam intervju.
– När jag först fick reda på insamlingen så tyckte jag att det var olustigt och jag blev arg, säger Inger Nilsson till Aftonbladet.

Pippi Långstrump med hennes kappsäck, sjörövarpappa, hästen Lilla gubben och Herr Nilsson, är en del av den svenska historien. Vi alla har växt upp med hennes äventyr och imponerats av hennes styrka och personlighet.

Nu 50 år senare är Inger Nilsson, för evigt förknippad med rollen som Pippi Långstrump. För även utanför Sveriges gränser växte intresset för Pippi Långstrump oerhört, och för många ses hon än idag som en stor ikon.

Pippi Långstrump är fortfarande omåttligt populär efter alla år. Foto: BO-AJE MELLIN /SVT

Under förra veckan hon i den holländska tidningen AD om åren som Pippi. Då blev vinkeln att barnstjärnorna knappt fick betalt för sina insatser i filmerna, något som nu Inger Nilsson slår tillbaka mot.
– Vi fick betalt allihop. Men journalisten och väldigt många andra tror nog att vi blivit rika på filmerna och fått betalt för repriser och dvd-försäljning och så vidare. Men den typen av avtal var inte uppfunna på den tiden, säger Inger Nilsson till Aftonbladet.

”Utnyttjade barnskådespelarna”

Vinkeln på intervjun fick de holländska fansen att dra igång en insamling.

Insamlingen uppmanade personer att skänka en slant till ”de utnyttjade barnskådespelarna”. Enligt Aftonbladet har 2000 personer skänkt motsvarande närmare 200 000. Pengarna är menat att gå till Inger Nilsson, Pär Sundberg som spelade hennes vän Tommy och Maria Persson som spelade Annika.

– När jag först fick reda på insamlingen så tyckte jag att det var olustigt och jag blev arg. Jag är inget offer. Det är inte ett dugg synd om mig på något sätt. Inte de andra heller. När det väl hade fått sjunka in så förstod jag att det bara var ett sätt för fansen att visa sin uppskattning. Och då kändes det bättre, säger Inger Nilsson till Aftonbladet.

Inger Nilsson berättar om vad hon ska göra med pengarna som samlades in. Foto: TV4/Youtube

Ska dela pengarna med ”Tommy” och ”Annika”

Vad de tre vännerna ska göra med pengarna, har inte Inger någon aning om.
– Vi har inte hunnit diskutera det för Tommy och Annika bor båda två i Spanien. Men vi kanske skänker pengarna till välgörenhet. De är lika överraskade som jag själv. Vi har haft kontakt via nätet. Jag får prata med dem ordentligt när jag kommer hem från filminspelningen, säger Inger Nilsson till tidningen.

Men va galet det kan bli! Hoppas att ni kommer fram till något bra pengarna kan användas till. Tryck på gilla-knappen om du också tycker Pippi Långstrump är helt fantastisk!