Här avbryter tårögd Christer Lindarw showen – för att hylla sjuksköterskan Kerttu: ”En ängel på jorden”

Under showen ”Club After Dark” valde Christer Lindarw att hylla en riktig vårdhjälte med ett känslosamt tal.
Nämligen sjuksköterskan Kerttu som vårdade hiv-patienter i Sverige på 1980-talet.
– Hon är en ängel på jorden, skriver Christer Lindarw på Instagram.

Christer Lindarw har sedan en tid tillbaka lämnat över showen på scenen till sina efterträdare på Club After Dark.

Lindarw, som startade den närmast folkkära dragshow-gruppen med Lasse Flinckman (1949-2016) i mitten på 70-talet, är dock fortsatt involverad i Club After Dark som producent.

Nyligen gick han runt i publiken inför showen – och valde då att hålla ett känslosamt tal till en mycket speciell person i publiken.

På 1980-talet bröt sjuksköterskan Kerttu Sturesson ny mark inom vården.

Hon var nämligen den sjuksköterska som valde att ta hiv-patienter i hand utan några plasthandskar på sig när ingen annan vågade.

Christer Lindarws tårfyllda hyllning till vårdhjälten Kerttu

I ett videoklipp, som Lindarw lagt upp på sin Instagram, kan man se hur stjärnan plötsligt vänder sig mot showens speciella gäst. Han blir märkbart berörd.

– Vi har en speciell gäst, jag vet inte om jag klarar det här utan att gråta. Här har vi Kerttu. Hon är kvinnan som Jonas Gardell hyllade med ”Torka aldrig tårar utan handskar”, säger Lindarw och går fram till Kerttu.

Hon tar artistens hand, innan han fortsätter:

– Det här är den första sjuksköterskan som vågade ta i aids-patienter utan plasthandskar. Hon sa: ”de här pojkarna behöver kärlek, inga jävla plasthandskar”, säger Lindarw.

Han har märkbart svårt att hålla sina tårar borta under den starka hyllningen.

– Den styrka och kärlek som du visade, den är obetalbar, säger Lindarw och klappar vårdhjälten på kinden innan de förenas i en lång och varm kram.

Här nedan kan man se klippet med hela Lindarws mycket starka tal:

För flera år sedan gästade Kerttu SVT:s ”Gomorron Sverige” tillsammans med manusförfattaren Jonas Gardell. Detta i samband med att miniserien ”Torka aldrig tårar utan handskar” haft premiär i samma kanal.

”Jag hade en stark vilja att hjälpa dem”

Då berättade hon om sina erfarenheter, och den stolthet hon kände att ha fått arbeta med detta. Hon förklarade att hon fick sitta vid många dödsbäddar, och gå på många begravningar när aidssmittan nådde Sverige.

Samtidigt som hon torkade patienternas tårar – utan handskar. Detta var banbrytande i en tid då kunskaperna om sjukdomen var mycket små.

– Jag visste precis hur jag skulle skydda mig, med så många år bakom mig som infektionssjuksköterska, sade Kerttu i SVT-intervjun.

Hon fortsatte:

– Jag var så otroligt stolt över att få jobba med det, att få lära mig om den här nya sjukdomen. Därför blev jag så engagerad. Men sorgen att inte få behålla patienterna… När det kom till andra infektioner som vi kunde bota brukade man säga till patienten: Hejdå, nu ses vi inte men om det är något så ring. Så fick man aldrig säga.

Vårdhjälten, som 2013 fick ta emot priset ”Svenska Hjältars Livsgärning”, berättade också om de starka mötena med patienterna som hon tröstade och hjälpte när ingen annan vågade bemöta dem.

– Jag hade en så stark vilja att hjälpa dem. Jag hade inga arbetstider, de behövde mig dygnet runt. Jag gjorde som patienterna ville, ville de komma tidigt på morgonen eller sent på kvällen tog jag emot dem då.

Nu har hon alltså hyllats återigen – i form av Christer Lindarws starka tal på Club After Dark.

Vi passar på att lyfta på hatten och hylla dig, Kerttu! Tack för dina insatser inom vården.

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar.