Hollywoodfruns panik i graviditeten – efter tuffa sjukdomsbeskedet

Isabel Adrian drabbades av graviditetsdiabetes – båda gångerna hon var med barn.

Nu talar Hollywoodfrun ut om dramat bakom födslarna.

– Jag hade väldigt jobbiga graviditeter. Jag var sängliggande under båda graviditeterna i många veckor i slutet, säger hon till Nöjeslivet.

Isabel Adrian födde båda sina barn i USA, där familjen bor. Men tiden före förlossningarna blev en kamp – mot en oväntad och ovälkommen sjukdom.

Isabel utvecklade nämligen graviditetsdiabetes.

– Jag visste inte riktigt ens att man kunde få graviditetsdiabetes när jag fick det. De gjorde ett test, för jag hade mycket symptom. Men mycket av dem är samma som man får när man är gravid. Det kan vara att man är väldigt trött, lite suddig blick, illamående, behöver kissa hela tiden och törstig, säger hon.

Isabel Adrian Svenska Hollywoodfruar
Foto: Christine Olsson/TT

”Svenska Hollywoodfruar”-profilen som är gift med världsstjärnan Steve Angello, känd från Swedish House Mafia berättar nu om den svåra kampen före förlossningarna – för att bryta stigmat som finns kring sjukdomen.

När hon fick sjukdomsbeskedet blev hon mycket oroad för barnets skull.

– Jag blev satt på insulin och en dietist. För mig var det som en chock för det är mycket komplikationer som kommer med diabetes när man blir gravid. För det första måste man ta insulin varje dag, och sen kan det vara missbildningar på fostret, barnet växer och blir för stort, för mycket fostervatten… ja, listan är lång.

Adrian började då skambelägga sig själv.

– Jag tror jag säger rätt när jag hävdar att barnet kan födas med diabetes typ 1. Då kände jag: ”Oj, har jag gjort något fel? Har jag levt ohälsosamt?”. För typ 2-diabetes som graviddiabetes ligger under kan man säga, är ofta från hälso- eller stress, dålig kost, eller man inte har bra aktivitet och så vidare. Och det kände jag att jag hade, så jag fattade inte riktigt. Jag kände att det var mitt fel.

Hon upplevde att informationen kring graviditetsdiabetes var väldigt dålig, och vill att detta ska förändras. Därför har hon engagerat sig i frågan kring diabetes – och på onsdag är hon aktuell i TV3:s ”Diabetesgalan”, då hon bland annat kommer leda en för- och eftergala på Viafree.

Var sängliggande i flera veckor

År 2010 utökades familjen med storasyster Monday-Lily och två år senare kom lillasyster Winter Rose till världen.

– Jag hade väldigt jobbiga graviditeter. Jag var sängliggande under båda graviditeterna i många veckor i slutet, säger Isabel Adrian som födde sin andra dotter flera veckor för tidigt.

Hon berättar att hon var väldigt rädd för att barnen inte skulle födas friska.

– Det största var nog rädslan av att mina barn inte skulle födas friska, och få diabetes typ 1, vilket är fruktansvärt jobbigt dels för föräldrarna självklart men också för barnet för det kan leva i ovisshet hela tiden. Det har varit jättejobbigt.

Hur påverkade allt detta dig under själva förlossningen?
– Hela grejen blir att i stället för att vara en positiv upplevelse, ”åh vad gulligt, du är gravid” så är det bara jobbigt, oroligt, åka till doktorn hela tiden, ta sprutor, inte fatta vad det är som händer, ta tabletter för att utveckla vissa organ… Det är så mycket grejer och det är ingenting som någon gång säger att det är 100 procent okej. För det kan man aldrig veta. Då går man omkring och känner sig skyldig. Så känns det – men så är det inte. Det är ingenting att göra med de här symptomen.

– Jag var hälsosam och hade bra värden. Men kroppen slutade bara producera insulin, och det är ingen som riktigt vet varför. Många kvinnor får detta, även i Sverige, men det är som att ingen riktigt vågar prata om det.

Gunilla Persson, Maria Montazami, Åsa Vesterlund, Isabel Adrian inför en säsong av ”Svenska Hollywoodfruar”. Foto: Jasmine Thompson/TV3

När slutade du att skambelägga dig själv? 

– Jag tror jag kom fram till att det inte var mitt fel efter mitt första barn. När allting var okej med henne. Sedan var jag väldigt hälsosam fram till min andra graviditet, men då kom det tillbaka igen. Då sa jag till mig själv att nej, det är inte mitt fel.

Båda parets barn föddes friska, vilket var en lättnad för Isabel och Steve.

– De har inte utvecklat diabetes. Det är jätteskönt. Nu kan det bli så ändå, och det är vanligt i alla fall för pojkar att utveckla det men då från ungefär elvaårsåldern.

Har 50 procents större risk utveckla diabetes

Själv uppger Isabel Adrian att hon också har ungefär 50 procents större risk nu att utveckla diabetes.

– Jag kollar mina värden ofta. Jag har väl känningar fortfarande, men än så länge är det okej. Jag måste dock passa mig mycket mer än en vanlig person.

Vad vill du förmedla med ditt engagemang kring diabetes?
– Det här är en sjukdom som är lite dold. Det är viktigt att vi får rätt information och får information eftersom det är så många som har det. Ofta är det inte något man pratar om och jag vill väldigt gärna vara ett stöd. När jag var gravid fanns det ingen som pratade eller förklarade, samtidigt som man känner lite skam, säger Adrian.

Och fortsätter:

Svenska Hollywoodfruar höst 2012Maria Montazami, Margareta Svensson, Isabel Adrian och Gunilla Persson. Foto: Thomas Engström/TV3. Foto: Thomas Engström/TV3.

Posted by Svenska Hollywoodfruar on Tuesday, November 27, 2012

– Man ska inte känna någon skam, för det är väldigt fint att få ett barn. Det finns många risker, men det är inte alls säkert att det blir så. Jag vill vara ett stöd och självklart bidra så mycket jag kan så att forskningen kan komma framåt.

Har ni själva bidragit privat ekonomiskt till forskningen?
– Ja, självklart. Jag har haft diabetes och står på galan. Det är också välgörenhet i sig. Så, absolut.

Här kan man läsa mer om graviditetsdiabetes och vad man bör tänka på (extern länk till 1177 Vårdguiden).

Dela gärna inlägget vidare om du också tycker det är bra att denna fråga får synas!