Malin Berghagen har hållit tyst om sina sista ord till pappa Lasse –viskade 6 ord vid kistan

För drygt en vecka sedan fördes vår allas älskade Lasse Berghagen till sin allra sista vila.

Omgiven av ett vackert blomhav och Teddybjörnen Fredriksson i närheten av den vackra blåa kistan, fick vänner, kollegor och familj ta ett allra sista farväl.

Nu berättar dottern Malin om känslorna efter begravningen och sin allra sista hälsning till pappa Lasse, som hon viskade mot kistan innan det var dags att lämna kyrkan.

Under hösten tillbringade folkkära artisten och programledaren Lasse Berghagen en längre tid på sjukhus efter att ha gjort en hjärtklaffsoperation.

Många hoppades och önskade att stjärnan skulle må bättre, men den 19 oktober lamslogs landet av sorg.

Den älskade stjärnan återhämtade sig aldrig efter ingreppet och somnade in den 19 oktober, 78 år gammal.

Sedan dess har han sörjts av ett helt land som älskat den omåttligt folkkära profilen i decennier.

För en vecka sedan, en dryg månad efter Lasses bortgång fördes stjärnan till sin allra sista vila i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm.

Lasse Berghagen
Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Utanför kyrkan hade många vänner och kollegor flockats för att få ta ett sista farväl.

En av många som befann sig där för att hylla Lasse en sista gång, var skådespelaren Marie Göranzon.

För sajten Hänt berättade stjärnan om hennes allra sista samtal med Berghagen som hon alltid kommer bära med sig.

– Det var när min man Jan Malmsjö fyllde 90, så kom han ner till ett ställe där vi var. Det var inte meningen att han skulle komma. Men han kom och överraskade, och så sjöng han en sång som han och Janne hade sjungit tillsammans på en platta. Det var fantastiskt. Det var sista gången jag träffade honom, för ett år sedan, sa hon då.

LÄS MER: Lasse Berghagens sista svåra tid i livet – var aldrig rädd för döden: ”Kanske kan själen fara vidare”

Så blev Lasse Berghagens begravning

På plats under begravningen fanns såklart även Lasses allra närmaste: hustrun Eva, samt hans två döttrar: Maria och Malin samt barnbarn.

Äldsta dottern Malin Berghagen som Lasse fick tillsammans med Barbro ”Lill-Babs” Svensson tågade in i kyrkan arm i arm med sin dotter Linn, medan Lasses fru Eva gick med dottern Maria sida vid sida.

Och det blev en minst sagt känslosam ceremoni för att hedra Berghagens minne.

Artisten själv hade fått en vacker kista som var färgad blå – en färg som blev starkt förknippad med stjärnan då han under sina många år som allsångsledare bar en blå kavaj.

Lasse Berghagen begravning
Foto: TT

Vid kistan fanns också Lasses älskade gitarr som artisten fått av vännen Cornelis Vreeswijk och ett enormt vackert blomhav.

På en stol syntes också en mycket välkänd figur som också ville få närvara vid Lasses vackra ceremoni.

I närheten av Lasses kista satt självaste Teddybjörnen Fredriksson, som hade följt Lasse sedan barndomen och nu ville följa artisten ända in i slutet.

Begravningen blev en känslosam hyllning till Lasse ända in i den minsta detalj.

Berghagen hade själv berättat i sin sista intervju med Mark Levengood, om att det fanns vissa specifika önskemål kring hans egen begravning.

– Med bästa vännerna och får man önska sig en period på året så önskar jag mig att det är på försommaren så att det är mycket syrener och syrenblommor inplockade som doftar gott. Och sen att de spelar ”Som en blänkande silvertråd”. Den betyder mycket för mig, sade Lasse Berghagen i programmet. 

Och önskan kring låtvalet blev någonting som familjen valde att uppfylla.

Vännen och artisten Loa Falkman sjöng Lasses låt under ceremonin, samt läste även författaren och vännen Marcus Birro upp dikten ”Du vandrar som oftast allena”.

Det var även samma dikt som Berghagen valde att själv läsa upp som ett sista farväl till svenska folket i ”Sista ordet”.

Familjens sista farväl vid Lasse Berghagens kista

Förutom Loa och Marcus vackra gest för Lasse, gjorde även artister som Helen Sjöholm och Benjamin Ingrosso sånginsatser.

Ingrosso sjöng ”Teddybjörnen Fredriksson” tillsammans med en barnkör, medan Helen tog ton till ”Jag ser ett ljus”.

I slutet av ceremonin gav också alla gästerna på plats stående ovationer till Lasse Berghagens minne, precis som de invigde begravningen med, som ett sätt att tacka artisten för allt.

När det var dags för familjen att ta ett sista farväl ställde de sig i en ring runt kistan, tog varandras händer och höjde varsin röd ros mot himlen.

Efter att familjen fått säga sitt adjö till Lasse fick först ordenssällskapet Stallbröderna, där Lasse nått högsta HWH-graden, samt övriga gäster ta farväl framme vid kistan.

Kort tid efter begravningen tog dottern Malin Berghagen till orda på sin Instagram, där hon passade på att tacka svenska folket för allt stöd.

”Jag kommer pausa här nu ett tag för att hålla om mig, familjen och vännerna. Vet att ni förstår. Åter igen, tack! Ni har varit fantastiska genom våra senaste två månader. Innerlig kärlek och frid. Malin”, skrev Malin då på Instagram.

LÄS MER: Lasse Kronérs gråtmilda farväl av Lasse – tårarna efter gästernas agerande i kyrkan: ”Bara upplevt en gång tidigare”

Malin Berghagens första ord efter Lasse Berghagens begravning

Nu har drygt en vecka gått sedan Lasse Berghagen fördes till sin sista vila, och nu väljer dottern Malin att tala ut.

På sin blogg skriver hon i ett nytt inlägg om sorgen och alla känslor efter begravningen.

Hon börjar inlägget med att skriva hur tacksam hon är över att ceremonin blev precis som familjen hade tänkt sig och hur mycket de allra närmastes stöd har betytt för henne.

”Pappas kollegor, musikerna och artisterna, gav oss allt som jag, Maria och Eva önskade oss just denna dag. Total närvaro. Och pappa ler nog nu i sin himmel. Saknad men inte glömd. Vi är så tacksamma!”, skriver hon i inlägget.

Malin Berghagen, Lasse Berghagen
Foto: Instagram/ @mberghagen

Stödet från barnen blev inte minst ovärderligt för Malin som beskriver hur de tog hand om henne och övriga i familjen så att de inte skulle behöva stressa eller oroa sig för något under dagen.

”Klockan 10 kom min dotter Linn och min son Isak med original Teddybjörnen och gitarren som pappa fick av Cornelis och vi gick direkt upp på vårt rum där Linn fixade ordning min make och mitt hår. Jag skulle inte behöva tänka på sådant alls idag sa hon och varje pensel drag och taktil rörelse över mitt ansikte och mitt hår gjorde att lugnet inom mig verkligen infann sig. Tacksam över att de båda gått upp tidigt för att finnas där för mig”, skriver hon.

Malin beskriver hur hon tillsammans med övriga i familjen samlades en stund innan begravningen för att få tillbringa tid tillsammans.

Så hedrade barnbarnen Lasse Berghagen under begravningen

Berghagen beskriver att trots att de hade skrivit i inbjudan att klädseln var ”valfri” hade de flesta av de allra närmaste dykt upp svartklädda.

Malin däremot hade valt en blåguldig klänning.

Dottern Love hade också valt något annat i svart.

För att hedra sin morfar hade hon dykt upp i en blå kavaj, berättar Malin.

Det var också dottern Love som hade skapat det vackra program som gästerna fick i kyrkan.

Och just i programmet hade också familjen lämnat en speciell gest för gästerna.

”Och som ett litet råd till var och en som hamnar i en situation som denna kan jag säga att ofta så sparar man programmet efter begravningen men det hamnar vanligtvis i en låda någonstans för man vill liksom inte slänga det men vad ska man göra av det? Så vi valde att låta sista sidan vara en bild på pappa med rader från hans dikt NU som han skrev till sin mamma Britta. Då fanns en möjlighet att sätta programmet på en hylla eller på kylskåpet istället. Och så som Love och Rasmus utformat det gick det sedan väldigt lätt att sätta det i fönstret som jag nu själv har gjort”, skriver Malin.

Innan ceremonin startade befann sig den allra närmaste i kyrkan.

Att få tillbringa en egen stund med deras Lasse mitt i sorgen var viktigt för dem.

Tårarna efter Benjamin Ingrossos uppträdande under Lasse Berghagens begravning

Malin berättar vidare hur ceremionin blev på många sätt precis som de hade önskat för Lasse.

Hennes son Isak och Tess Merkels son Neo spelade låten Nils som Lasse själv komponerat.

Malin beskriver även hur sonen Isak fick ta fram Lasses älskade gitarr han en gång fått från Cornelis, och systerdottern Filippa fick tända ljuset vid artistens fotografi vid kistan.

Hon beskriver hur Loa Falkmans framträdande blev särskilt speciellt då han var ”en av alla de där omtänksamma pappas vänner som ringt flera gånger i veckan under pappas sjukdomstid för att höra hur vi mår”.

Sarah Dawn Finer fick sjunga Lasses ”Någon” och särskilt Benjamin Ingrossos framträdande blev oerhört känslosamt för Malin och familjen.

”Och så började Benneth spela de toner så många oss oss sjungit i skolan på musiklektionen, Teddybjörnen Fredriksson. Och Benjamin sjöng varje rad så naket och lugnt med blicken stadigt på oss i familjen. Hans blick var trygg och omfamnade och när barnen började sjunga brister det för de flesta av oss. Deras röster i den fantastiska vackra kyrkan tillsammans med Benjamins röst och pappas kista bryter varje försök till försvar”, skriver hon och fortsätter:

”Jag tänker ” Pappa det här måste du väl ändå älska? Du tyckte ju så mycket om Benjamin och att beröra var din stora önskan när det gällde din publik. ” När sista raderna är färdig sjungna kan församlingen inte hålla sig längre. Det blir rungande applåder i hela kyrkan”.

Ceremonin avslutades precis som familjen ville: med bara de allra närmaste vid kistan.

”Vi valde att dela upp oss familjevis. För jag personligen kände inte att jag behövde gå med Eva och Maria. Alltså först som brukligt är för partner och barn till den döde. Jag behövde gå med mina barn och Martin. Och jag ville att Eva och Maria skulle ha sina älskade runt omkring sig i den del som oftast är jobbigast för oss alla. Jag var också väldigt bestämde på att min faster Libban skulle gå efter Eva och Maria för hon har känt pappa längst och hon är hans syster. Så hon gick upp med sin familj och vår faster Evas familj. Sedan var det vår tur”, skriver hon.

Malin Berghagens sista viskande ord vid pappa Lasse Berghagens kista

Malin gick fram och valde att skänka en sista hälsning till pappa Lasse.

”Och där stod jag med dom jag älskar mest av allt. Dom som är min trygghet. Jag var nu utan både mamma och pappa och att få ha dessa färgsprakande goda själar runt omkring mig var det absolut bästa. Och jag tror vi alla kände likadant. Det är inte viktigt med ordningen utan att få ha dem som du mest av allt behöver vid din sida när det är som jobbigast. Jag kysste pappas kista och sa att jag alltid kommer älska honom”.

Malin Berghagen
Foto: Henrik Montgomery/TT

Familjen återvände hem till Lasses älskade hem som han under så många år delade med sin livs kärlek: hustrun Eva.

Att alla fick chansen att tillbringa tid tillsammans blev den perfekta avslutningen på en känslosam dag.

”Ja pappa… finare dag kunde du ju ändå inte önskat dig på din begravning. Så mycket kärlek, musik och värme. En blandning av sött och salt. Många av vännerna samlades efteråt på östermalmhallens restaurangen och tog en öl eller ett glas vitt vin för pappa. Vi i familjen gick hem till pappa och Eva. Eller ska jag säga bara Eva nu? Jag och biskopen pratade en stund om godhet och den goda människan och han sa att jag gärna fick ta över efter pappa när de gällde de små samtalen om livet, om jag ville. Det ville jag väldigt gärna. Jag kan ju inte längre ringa pappa… ”, skriver hon.

Malin Berghagen avslutar inlägget med att skicka en hälsning till pappa Lasse i himlen:

”Och du pappa… Vi ses i Nangijala”.

Vila i frid käraste älskade Lasse Berghagen! Vi är alldeles säkra på att du sjunger för alla änglar i himlen nu!