Nanne Grönvall har fått nog – nu sätter stjärnan ner foten mot åldersfixeringen: ”Är det för mycket begärt?”

Nanne Grönvall har fått nog.

I ett nytt inlägg på Instagram sätter hon ner foten mot åldersfixeringen en gång för alla.

Att åldras och duga precis som man är, är någonting som artisten Nanne Grönvall hurrar för.

Hon har sedan länge understrukit att det är någonting positivt att få åldras. Inte tvärtom.

På sociala medier har hon gång på gång skrivit om vikten av att påminna sig själv om att man duger som man är och att vi alla förändras med åldern.

Nanne Grönvall älskar att åldras

Hösten 2021 fick hennes inlägg på Instagram stor spridning när hon visade upp sig själv precis som hon är, oretuscherad och osminkad.

”Hela vårt samhälle bygger på kvinnliga slagord om utseende till exempel rugguggla, fågelskrämma (har ni hört någon säga det om en man nån gång?). Jag ska ta upp det här med slagord framöver, för att försöka förtydliga hur vi i samhällen, redan som unga, omedvetet, lär oss att se ner på kvinnor i mångfald. Gå inte på det där att kvinnor ska vara ”perfekta” utseendemässigt. Vi ska alla kunna existera och åldras med värdighet utan att känna att vi inte ”duger”. För det gör vi. Unga som gamla”, skrev hon.

Nanne skrev vidare att hon har märkt en hel del förändringar med sin kropp under pandemin, men att istället för att titta på det ur ett negativt sätt, vill hon hylla dem.

”Själv har jag gått upp mycket i vikt under pandemin, har ett stort vackert ärr på ena bröstet som vittnar om att jag fick chansen att överleva ett tag till efter bröstcancern, har gått igenom den smärtsamma omställningen av att gå in i klimakteriet och jag har brakat totalt av utmattning där min snälla, tålmodiga kropp och hjärna blev så sjuka att jag trodde att jag inte skulle leva ens ett år till, efter när hela mitt system la ner i kroppen”, skrev hon och fortsatte:

”Jag, som så många andra, kämpar fortfarande med att hitta stresströskeln nu när jag jobbar igen. Att hålla panikångesten borta när saker i livet snurrar för fort av olika anledningar. Inombords sorg, som ibland sköljer över en som en våg, men som man med stora simtag tar sig igenom och ser de varma, ljusa solstrålarna i horisonten igen”.

Nanne hoppades att att hennes inlägg skulle ge unga som gamla en positiv knuff i rätt riktning.

”Till er unga tjejer, kan jag säga att den här peppen även till er, för att ni ska få känna att ni duger som ni är, vare sig som unga eller att få åldras med stolthet, med alla våra utseenden, vikt osv. Jag heter Nanne, är 59 år och jag vill att ni alla, oavsett kön, ålder eller utseende ska våga känna er ovärderliga. Kärlek i massor!”, skrev hon.

Nanne Grönvall
Foto: Youtube

Sätter ner foten en gång för alla

Nu har hon åter igen riktat strålkastarljuset mot åldersdiskrimineringen.

När Facebook erbjöd Nanne att göra en avatar var hon inte sen med att tacka ja till erbjudandet.

Att det dessutom stod att man kunde skapa ”ansiktslinjer” gjorde henne extra positivt inställd till utmaningen.

Nanne trodde att hon skulle kunna skapa en avatar som såg ut som henne själv. En kvinna i sina bästa år, men tji fick hon.

”Naivt trodde jag att det innebar att man även kunde sätta dit lite vackra rynkor eller linjer i ansiktet som skulle få min avatar att se ut som de 60 år jag är, och inte 20 år”, skriver hon på Instagram.

Ja, lyckan var kortvarig och nu ifrågasätter stjärnan Facebook beslut.

”Varför skapas inte avatarer på @facebook för olika åldrar, där jag och många andra vuxna kan stolta få skapa våra kvinnliga och manliga äldre drag. Visst det hänger lite här och var, för tyngdlagen sätter spår längs livet. Men för min del känns det som ett tecken på att jag fått leva och vara med och uppleva både fantastiskt bra och oerhört tuffa saker i livet. Det innebär inte att alla ska känna likadant, eller att man inte kan ändra sig längs livets gång. Men vi måste alla få kunna göra våra val av digitala utseenden och att bli äldre, utan att skämmas eller bli förbisedda”, skriver Nanne i ett inlägg på Instagram.

Hon tillägger:

”Så lite skapande av åldersdrag tycker jag inte är för mycket begärt, så får vi alla välja fritt, hur unga eller gamla vi än är, vilket åldersspann vår egen signatur avatar sen ska ha.Är det för mycket begärt? Jag bara undrar? 👵💝🤩🌸”.

Nanne Grönvall
Foto: Nanne Grönvall, Tv4

Får medhåll från följarna

Inlägget har väckt mycket känslor och flera menar att Nanne har helt rätt i sin kritik.

”Exakt så”, skriver en person.

”Helt enig med dig”, skriver en annan.

”Jag blev också besviken. Trodde som du att jag kunde fixa mig nära den ålder jag är i”, skriver en tredje.