Ola Magnell ville skriva sitt eget slut och dö – tvingades arbeta mot sin vilja in i det sista

Generation efter generation har sjungit högt till hans älskade låtklassiker.

Inspirationen för att skriva låtar dog aldrig för Ola Magnell och han fortsatte att skriva fantastiska sånger in i det sista.

Trots sina stora framgångar levde stjärnan sin sista tid som fattigpensionär och tvingades turnera för att få livet att gå runt.

Hösten 2019 gav han sig ut på en stor turné och hade planer på att turnera även sommaren därpå. Men han hann aldrig.

När det kommer till den svenska låtskatten, finns det några namn som är omöjliga att inte nämna.

Cornelis Vreeswijk, Sven-Bertil Taube, Lill-Babs, Lasse Berghagen och Abba är några av dem.

Men ett namn som många glömmer, trots att han lämnat ett så starkt avtryck i musikhistorien, är den kända proggsångaren och låtskrivaren Ola Magnell.

Ola föddes 1946, och växte upp i en stor familj på Skälby gård i Kalmar. Hans pappa var lantbrukare och hans mamma lärarinna.

Redan som fjortonåring drabbades Ola av sitt livs första tragedi. Där i ladugården hittade han sin egen pappa död.

– Olycklig tidpunkt i livet. Jag upptäckte honom själv där han låg i lagården. Det blev en stor omställning. Men även om det är en känslig ålder så är man också stark i någon mening, har han berättat för Aftonbladet.

Och pappas tragiska slut fick en mening  eller närmare bestämt verser och refräng när Ola bestämde sig för att skriva om sin pappa. I låten som heter just ”Pappa”.

Och en av Magnells mest gripande sånger är just den som heter ”Pappa”.

”Pappa, där du vilar i din himmel eller grav
Må ingen störa friden eller ställa flera krav
Du brukade vår jord och gav oss livets bästa bröd
Du gnodde för oss andra
Som irrande får vandra
Som trampar på varandra – jorden där vi gick är död
Pappa, du som visste allt om tunnland och hektar
Jag kunde offra konsten för bilden jag har kvar
Av dej bland folk och fä och nån gång med din fiol
Som fick din blick att glimma
Fast inga barn fick stimma
Fast du var trygg som urberg var du fjärran som en sol”, sjunger Magnell i låten.

Pappans död tog hårt på familjen. Inte nog med att de sörjde en pappa och make tvingades familjen kämpa mot kommunen som ville ta över marken.

I samma intervju har Ola berättat att det faktum, att hans mamma var kvinna, gjorde det tufft för henne på den tiden. Till slut fick Olas äldre bror avbryta sina studier och flytta hem till gården och så småningom ta över lantbruket.

Ola Magnell skrev låtar till Siw Malmqvist

Under tonåren hade Ola, som så många andra, Elvis Presley, som sin stora idol och han plinkade flitigt på sin gitarr under hela uppväxten. Men snart kom idén om att bli journalist och efter grundskolan började han studera på journalisthögskolan i Göteborg och vid Lunds Universitet.

Men det var något med musiken som Ola inte kunde låta bli, så på helgerna började han jobba extra som trubadur.

Det visade sig ganska snabbt att Ola var en naturbegåvning och skrev skarpa texter från start.

Snart började han även skriva låtar till andra, mer etablerade artister så som som Siw Malmkvist och Lill Lindfors.

I slutet på 60-talet flyttade Ola till Stockholm, lade ner tanken på journalistkarriären helt och satsade helhjärtat på musiken. Under en tid skrev han fem låtar om dygnet.

Ola Magnell
Foto: TT

LÄS MER: Så skulle Elvis Presley har sett ut i dag vid 86 års ålder – konstnärens bild på kungen förbluffar

Ola Magnells stora genombrott

Några år senare, närmare bestämt 1973, kom den egna skivdebuten med singeln ”Påtalåten” och senare fullängdaren ”Påtalåtar”. Åren därpå gav han ut album som ”Påtalåtar”, ”Nya perspektiv” och ”Höstkänning”, på vilka han blandade genrer som visa och amerikansk rock.

Här kan du lyssna på Olas första hit.

Med ”Nya perspektiv” toppade Ola Magnell försäljningslistan i fyra veckor. Och samma år tilldelades han en guldskiva för samma album.

Ola hade en förmåga att blanda sylvass satir, vemod och politik i sina texter och lyckades träffsäkert pricka rätt i hjärtat hos många.

Det blev helt enkelt en succé och låten Kliff hamnade till och med på Svensktoppen.

Här kan du lyssna på den populära låten.

Men Ola var långt ifrån beredd på vad kändisskapet skulle innebära.

– Jag var livrädd. Inte mentalt förberedd alls. Jag hade hunnit bli 29 år, men tyckte ändå att det gick för fort och lite för lätt. Proggen var den stora grejen då, och det här bröt väl av lite grand. Jag tillät mig vara en smula raljant mot rörelsen, så det var svajiga vibbar där ett tag, sade Ola till Aftonbladet.

Ja, för trots att Ola Magnells musik ju brukar räknas till proggrörelsen, så ställde han sig inte under deras fanor eller plakat helt och hållet. Nej, Ola Magnell gick sin egen väg. Både privat och i musiken.

Prisades för sin talang

Under sin karriär gav Ola Magnell ut tolv LP-album och ett stort antal singlar och för dessa har han hedrats och prisats med allt från Fred Åkerström-stipendiet, Cornelis Vreeswijk-stipendiet, Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris, SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne, Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris samt Olle Adolphsons minnespris.

Det glada 80-talet kom däremot med nya ideal och efter att Magnell släppt ”Trasten” visade både pubik och skivbolag allt mindre intresse för honom.

Det blev glesare mellan albumen och Ola bestämde sig för att ta en paus.

På 90-talet kom två album till och hans sista ”Rolös” släpptes 2010.

Men trots att Ola Magnell drog sig allt mer tillbaka höjdes hans status och med åren kom en allt yngre publik att börja lyssna på hans låtar igen.Han hyllades av artistkollegor som Lars Winnerbäck och Tomas Anderson Wij och yngre förmågor började göra egna tolkningar av Olas låtar.

Drabbades av två hjärtinfarkter

Men utanför rampljuset kämpade Ola med hälsan och på bara några år drabbades han av två hjärtinfarkter.

Efter hälsokampen hade Ola en önskan om att dra ner på tempot en aning, men hans låga pension på 8000 kronor tillät inte det.

– Som det ser ut nu är jag tvungen att jobba tills jag stupar, om det inte händer något drastiskt. Och det ser det inte ut att göra.Om det blir tid och energi över vill jag gärna hinna skriva lite hågkomster. Göra mitt eget bokslut. Sen vill jag dö, sade han till Aftonbladet i en av hans sista intervjuer.

Det blev inga memoarer, men däremot turnerade han in i det sista. 2019 gjorde Ola Magnell en stor turné på tjugofyra olika platser i Sverige. Turnén avslutades den 27 november samma år. Sommaren 2020 var han bokad till Stallarholmens visdagar. Men han hann aldrig dit.

Ola Magnell
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Hjärtat slutade slå

Drygt tre månader efter turnéns avslut hittades Ola Magnell död i sitt hem. Beskedet kom som en chock för stjärnans nära och kära.

Det var hjärtat som slutat slå.

– Det kom väl inte väntat, men det gick snabbt i alla fall. Det är sorgligt som sjutton, sade Ulrika W Martinez som jobbat med Ola Magnell i flera år.

Vännen och musikerkollagen Mats Ronandes var chockad.

– Det kom som en chock. Jag var i kontakt med honom bara för några dagar sedan och då mådde han alldeles utmärkt. Jag vet att att han har haft lite problem med sitt hjärta men det här kom onekligen som en chock, säger han.

LÄS MER: Artisten Ola Magnell död – blev 74 år

Lisa Nilsson skrev om deras sista spelning ihop på sin Instagram.

”Sista giget med Ola Magnell blev verkligen sista. Nu är han borta. Så nyss vi stod där och knöt ihop säcken.” Sorgligt är det. Tack Ola för allt. Så glad över att vi fick ihop det innan det var försent. Vila nu i frid. Kommer att sakna dina formuleringar. Stringens, hjärta, humor och skärpa hade din vassa poetiska penna.

Familjen uppfyllde Ola Magnells sista önskan

Och även fansen fick chansen att ta ett sista farväl av stjärnan. Den 12 mars arrangerades en begravning i Maria Magdelana kyrka i Stockholm, dit allmänheten också var välkommen.

För Er information. ( klicka på bilden )Ni som önskar ta farväl är välkomna till kyrkan❤️

Posted by Ola Magnell on Friday, February 21, 2020

Men det var inte i Stockholm som Ola ville bli begraven, nej han hade ett eget önskemål och det kom familjen att uppfylla.

Ola önskade att få sin sista vila på Södra kyrkogården i Kalmar, och så fick det bli.

– Jag har inte kunnat känna ro förrän han kom hem, sade hans syster Gitta Magnell till Barometern efter begravningen.