Foto: TT

Ola Salos nya stora hedersuppdrag efter alla år – nu väller gratulationerna in: ”Herregud”

Ola Salo är klar för en ny storroll.
Stjärnan berättar nu om glädjen.
– Är glad, skriver han på Instagram.

Ola Salo är utan tvekan en av våra riktigt stora rocksångare. Den 46-årige stjärnan, med bakgrund i småländska Rottne, fick sitt stora genombrott med The Ark vars debutalbum ”We Are the Ark” toppade den svenska albumlistan. Singeln ”It Takes a Fool to Remain Sane” vann en Grammis för årets låt samma år. Bandet var nominerat i sex olika kategorier på galan det året.

De fick genom åren också ta emot flera Rockbjörnar och år 2007 bröt glamrockarna från Växjötrakten ny mark när de valde att tävla i Melodifestivalen – och vann på första försöket.

Låten ”The Worrying Kind” blev Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest i Helsingfors samma vår, men där blev det ”bara” en 18:e plats vilket då beskrevs som ett ”jättefiasko” i svensk press.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Samtidigt var bandet glada över svenska folkets stöd.

– Vi är glada att Sverige vågade tro på oss. Vi har haft kul under den här veckan. Vi är världens bästa band oavsett den här dyngtävlingen, sade Ola Salo efteråt till Aftonbladet.

Han var också besviken på att tekniskt haveri som gjorde att den så kallade hypnosplattan på scenen inte fungerade som tänkt i direktsändningen.

– Jag blev lite irriterad över det. Jag var arg efteråt, sade Salo.

På hemmaplan fortsatte sedan segertåget för The Ark i ytterligare några år. Samma år som medverkan i Eurovision kom plattan ”Prayer for the weekend”, och 2010 släpptes albumet som kom att bli bandets sista – ”In Full Regalia”.

Därför splittrades The Ark

Våren 2011 kom chockbeskedet att The Ark skulle lägga ner.

– Efter sommarturnén kommer vi att lägga ner bandet. Vi känner att vi uträttat det vi skulle artistiskt och att det nu är dags att gå vidare i livet. The Ark har varit en väldigt stor del av våra liv och kommer alltid att betyda mycket för oss, skrev bandet då i ett pressmeddelande och fortsatte:

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20190121 Ola Salo uppträder under Idrottsgalan 2019 i Globen. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20190121 Ola Salo uppträder under Idrottsgalan 2019 i Globen. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Vårturnén kommer att bli en present till fansen då vi återvänder till scener vi stått på genom åren för att bjuda på intima och unika konserter. På detta vis vill vi hylla dem som varit med om att skapa The Ark som fenomen. Sommarens turné blir ett fyrverkeri av hits, allsång och bombasm.

Sen var det tyst från bandet – i nio år. År 2020 meddelades att The Ark skulle göra tillfällig comeback med en sommarturné i samband med 20-årsjubileet av genombrottet med debutalbumet. Detta blev dock uppskjutet på grund av coronapandemin, och turnén kunde senare genomföras sommaren 2022. Då gjorde bandet också ett stopp i Stockholm och SVT:s ”Allsång på Skansen”.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Parallellt med sina insatser i The Ark har Ola Salo i alla år också haft en framgångsrik solokarriär.

Han har stått på alltifrån scener i krogshower till musikaler.

Redan på 1990-talet arbetade han som musikalartist på Malmö stadsteater där han bland annat hoppade in i stället för Peter Jöback i ”Kristina från Duvemåla”. Han har också haft huvudrollen i ”Jesus Christ Superstar”.

Ola Salos nya storroll – gratulationerna väller in

Nu står det klart att han landat en ny storroll. I höst ska han nämligen gestalta den excentriske godisfabrikören Willy Wonka när ”Charlie och chokladfabriken” får Sverigepremiär på GöteborgsOperan.

– Är glad att kunna meddela att jag ska spela Willy Wonka i musikalversionen av ”Charlie & Chokladfabriken” på GöteborgsOperan i höst! Premiär 21 september, skriver Ola Salo på Instagram där gratulationerna nu väller in i kommentarsfältet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20170516 Jenna Lee-James, Peter Johansson och Ola Salo inför 2017 års turné med "Champions of rock". Foto: Anders Wiklund / TT
STOCKHOLM 20170516 Jenna Lee-James, Peter Johansson och Ola Salo inför 2017 års turné med ”Champions of rock”. Foto: Anders Wiklund / TT

– Briljant!! skriver manusförfattaren Edward af Sillén i en kommentar till Salos inlägg.

– Magi! skriver Let’s dance-profilen Tobias Karlsson.

– Men heeeeerrregud så kul och bra och perfekt!!!! skriver artistkollegan Sarah Dawn Finer.

– WOW, skriver ”Bäst i test”-aktuelle tv-profilen David Sundin.

Salo är mycket spänd inför vad som komma skall.

– Jag är enormt peppad på att få porträttera en så ikonisk karaktär. Det är verkligen en drömroll för mig, säger Ola Salo i ett pressmeddelande.

Musikalen kommer att spelas mellan 21 september 2024–12 april 2025 på Göteborgsoperans stora scen.

Vi önskar Ola Salo stort lycka till med den kommande rollen!

Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev