”Rederiet”-stjärnan Göran Gillinger försvann helt – detta gör han idag 18 år efter tv-succén

”Rederiet” har blivit en riktig tv-klassiker hos svenska folket.

Det fanns knappt någons om inte följde dramaserien som sändes mellan 1992 och 2002.

För alla tittare blev Göran Gillinger känd som ”Raspen”, och nu 18 år efter serien tog slut berättar han nu om nya projektet och vad han gör idag.

– Det är mitt första stora jobb på länge så jag är tacksam, säger han till Aftonbladet.

Skilda världar, Tre Kronor och Rederiet, är tre av de mest framgångsrikaste tv-serierna i Sverige.

Varje avsnitt lockade storpublik och under 90-talet var det Sveriges allra största stjärnor som var med i flaggskeppet ”Rederiet”.

Mellan 1992 och 2002 sändes kultserien och har sedan dess blivit en sann klassiker.

Göran Gillinger
©SCANPIX SWEDEN, 1996-01. Göran Gillinger, Skådespelare i TV4:s komediserie – En fyra för tre. Bilden: Sitter i en soffa och vänder sig mot kameran med hakan lutad i handen. Foto: Pontus Höök/SCANPIX Code: 70250

Bland de som var med i serien hittar vi Göran Gillinger som var med, redan som 19-årig i serien och blev över en natt känd som ”Raspen”.

Blev folkskygg efter ”Rederiet”

Nu 18 år senare återvänder han som skådespelare i Viaplay-serien ”Åreakuten”.

– Jag spelar fjällräddaren Tomas. Det är en jättekul roll och totalt olik mot vad jag har gjort förut, så jag vet knappt vad jag håller på med. Egentligen provfilmade jag för en annan roll, men sedan ringde de från produktionen och sa att de inte ville se mig i den rollen, utan i den som Tomas, säger han till Aftonbladet.

Gör comeback som skådespelare

Men att bli känd över en natt gjorde också att Göran drog sig tillbaka.

För tidningen beskriver han hur han blev folkskygg.

– Det var otroligt chockerande och både roligt och läskigt att plötsligt bli så tokkänd. Men det var inte nyttigt eftersom jag var så ung, bara det här att gå förbi varenda krogkö i Stockholm, det är inte sunt. Jag blev nästan lite folkskygg, jag fick aldrig vara ifred. Jag brukar skoja och säga ”störst på 90-talet”, haha. Men det känns kul att få ha varit med om det.

Göran är idag 47 år och det nya projektet är han mycket glad över och att få göra comeback.

– Ja, absolut. Det är mitt första stora jobb på länge så jag är tacksam. Det känns superkul. Jag har ju jobbat konstant genom åren och har faktiskt jobbat som skådis i totalt 28 år. Men någonstans har jag hoppats på att få en större roll än att bara få spela massa småroller. Så det känns otroligt skoj att ha fått en fast roll och få vara med hela vägen.

Idag har Göran två barn, Elliot som är 16 år och Henry som är 14 år från en tidigare relation och har två barn med sin fru Jenna Gillinger, Neo, 4 och Luna,2.

Så roligt att få se dig i tv-rutan igen och att du inte gett upp skådespeleriet. Du har varit saknad! Sprid gärna artikeln vidare till alla du känner som uppskattar nostalgi!

Kika gärna i klippet nedan för att se återföreningen med skådespelarna från ”Rederiet”: