Sofia Wistam om det tunga cancerbeskedet och vägen tillbaka: ”Chockartat och fruktansvärt”

Sofia Wistam har varit programledare i många år i svensk tv.

Nu på senare år har hon främst varit aktuell i Kanal 5 – och framför allt med egna serien Sofias änglar. Tillsammans med snickaren Mattias Särnholm, målaren Johnnie Krigström och lokala hantverkare träffar hon människor och familjer runtom i Sverige som av olika anledningar haft det tufft och får stöd med hemmalivet.

Själv var Wistam sjuk i cancer under inspelningarna av den första säsongen av programserien år 2011. I dag är hon frisk efter att ha kämpat sig igenom operation och strålbehandling, och nu berättar hon om det svåra beskedet som hon fick då och kampen tillbaka i en intervju med Året runt.

Wistam, 51, är fyrbarnsmor och vet vad hon talar om när det kommer till livsomvälvande situationer. Vid den första säsongen av Sofias änglar drabbades hon av bröstcancer.

– Det var chockartat och fruktansvärt. Jag fick en stark dödsångest och trodde att barnen skulle få växa upp utan sin mamma, säger Wistam till Året runt.

I en stor intervju berättar hon om att det var svårt, framför allt att ta det med barnen. Bara hennes mamma och maken Magnus fick veta om hennes diagnos. När hon sen blev friskförklarad, fem år senare, valde hon själv att gå ut och berätta om det.

– Det sista jag ville var att oroa barnen, jag ville inte att folk skulle tycka synd om mig. Därför valde jag att använda mig av mitt guldfiskbeteende. Jag förträngde saker och låtsades som att de inte fanns. Jag tänkte inte på mig själv som sjuk, utan som en frisk person.

Wistam är alltså frisk i dag och säger att hon blivit bättre på att fånga dagen nu.

– När jag blev friskförklarad var det skönt att kunna berätta, inte minst för barnen. Då kunde jag säga att mamma har varit sjuk, men är frisk nu igen.

Så skönt att höra att Sofia Wistam mår bra i dag!

Dela gärna vidare för att skicka en styrkekram till alla människor som varit i liknande situationer. Fuck cancer!