Stina Wollters tunga sorg på pappa Svens födelsedag – gripande hälsningen upp till himlen: ”Stolta”

Han hade en stämma likt ingen annan och en utstrålning som berörde genom tv-rutan och vita duken.

För över två år sedan somnade Sven Wollter in, 86 år gammal.

Han hade en stämma likt ingen annan och en utstrålning som berörde genom tv-rutan och vita duken.

För över två år sedan somnade Sven Wollter in, 86 år gammal.

Han blev en av våra mest folkkära och uppskattade skådespelare och syntes i några av våra mest älskade filmer och tv-serier.

Nu när stjärnan skulle ha fyllt år uppmärksammar hans älskade dotter Stina den stora dagen med att dela med sig av privata bilder på sin pappa.

”Bara jag kvar av oss fyra”, skriver hon i ett inlägg på sin Instagram.

Sven Wollter var stjärnan som medverkade i klassiker som ”Raskens”, ”Mannen från Mallorca” och ”Hemsöborna” bara för att nämna några.

Under sin långa karriär blev han en mycket älskad och folkkär skådespelare som fick en speciell plats i svenska folkets hjärtan.

Men 10 november 2020 skakades landet av tragiskt besked.

Han hade en stämma likt ingen annan och en utstrålning som berörde genom tv-rutan och vita duken.

För över två år sedan somnade Sven Wollter in, 86 år gammal.

Familjens sorg efter Sven Wollters död

Under sin långa karriär blev han en mycket älskad och folkkär skådespelare som fick en speciell plats i svenska folkets hjärtan.

Men 10 november 2020 skakades landet av tragiskt besked.

Familjen bekräftade då i ett känslosamt inlägg på Instagram, att deras älskade pappa somnat in i sviterna av corona.

”Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt rakt in ljuset i sviterna av Covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära. Sven blev 86 år”, skrev hans dotter Stina Wollter då och fortsatte:

”Han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han gjorde och skapade. Det är obegripligt att han nu inte finns hos oss mer.”

Sven Wollter
Foto: Sven-Åke Visén /SVT

Sven Wollter kan vinna Guldbagge postumt

Senare i november i år har det gått tre år sedan älskade Sven Wollter lämnade oss, och sorgen och saknaden efter stjärnan är fortfarande stor.

Då och då skriver hans dotter Stina om sin fina pappa på sina sociala medier, där hon visat upp flera vackra privata bilder från deras tid tillsammans.

För en tid sedan delade hon dessutom med sig av beskedet att pappa Sven kan vinna ett prestigefyllt pris postumt för sin sista roll i filmen ”Dag för dag”

Det var i slutet av förra året som Stina berättade om sina känslor kring att skådespelaren nominerts i kategorin ”Bästa manliga huvudroll” jämte Tawfeek Barhom, ”Boy from heaven”, Granit Rushiti, ”Jag är Zlatan” och Oscar Töringe, ”Comedy queen”.

”Pappas tolkning av Malte är något av det finaste, varmaste, naknaste och närmaste han gjort. ”Dag för dag” är det enda jag klarat av att se efter hans död. Familjen fick en specialvisning under pandemin och Felix tårar innan han lämnade oss ensamma i biomörkret tröstade faktiskt. Felix jobbade ju med pappa i filmen Solsidan där han fick spela i det närmaste sig själv. När jag skriver det skrattar jag med tårar i ögonen”, skrev Stina Wollter då på sin Instagram och fortsatte:

”Vad som än händer med denna nominering är hans Malte i regi av Felix Herngren en vinnare hos mig. Det är som om pappa någonstans djupt inom sig spelar med insikten om att han snart ska dö. Det gör det oändligt starkt”, skrev Stina och skickade med ett budskap till sin far:

 ”Pappa, känn min stolthet ända in till din dimension!”.

LÄS MER: Stina Wollters sista samtal med Börje Salming – sorgen efter vännens tragiska bortgång: ”Flyg fri”

Stina Wollters varma ord om pappa Sven på födelsedagen

Än dröjer det en tid innan vi får veta om Sven Wollter får priset postumt, och innan dess uppmärksammar dottern Stina en annan mycket speciell dag.

Den 11 januari i år skulle stjärnan ha fyllt 89 år och detta uppmärksammar hon på ett mycket fint sätt.

STOCKHOLM 2019-01-28 KonstnŠren och fšrfattaren Stina Wollter fotograferad i sin ateljŽ i Uppsala. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
STOCKHOLM 2019-01-28 KonstnŠren och fšrfattaren Stina Wollter fotograferad i sin ateljŽ i Uppsala. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

På sin Instagram skriver Stina varmt om sin pappa och visar upp nostalgiska bilder på sin pappa.

Till inlägget har hon publicerat ett bildspel där hon vackert skriver om sina fina minnen av Sven.

”På första bilden struttar han så nöjd på stranden i Moneglia, den lilla italienska staden han älskade. Så där svängde han med armarna när han tyckte livet var härligt. Ett långt och innehållsrikt liv fick han, farsan.
Och levde levande in i kaklet”, skriver hon.

På andra bilden syns Sven tillsammans med Stinas mamma.

”Mamma och pappa från tiden då de båda stod på scenen”, skriver Stina.

På den tredje bilden syns Stina tillsammans med sina båda föräldrar och tillsammans med systern Ylva.

Till bilden delar hon med sig av en känslosam insikt.

”Bara jag kvar av oss fyra. Ylva stod pappa särskilt nära, det var hans första barn och de hade förlorat två via missfall innan hon kom”, skriver hon.

Stina avslutar inlägget med att skriva om det pris som pappa Sven kan vinna och hur stolt hon och syskonen är.

”Om ett par veckor ska vi barn gå på Guldbaggen och representera en person och ett konstnärskap som gör oss stolta. Det är en fin känsla”, skriver hon.

Varma orden till familjen Wollter efter känslosamma hyllningen

I kommentarsfältet är det många fans och kollegor som skickar sin kärlek till Stina och hela familjen Wollter.

”Tänker på dig Stina och saknar Sven ! Du bär hans hjärta och tanke så otroligt vackert ! På ditt sätt … !!! men med hans hängivna passionerade, galna och alltid lika dedikerade touch! Du är betydelsefull för Såå många ! Håll i dig ! Jag kommer alltid ha en varm arm om din rygg. Jag kände din pappa, jag fick vara nära honom, och jag vet hur mycket han älskade dig ! Han älskade Dig Så mycket en pappa kan älska”, skriver skådespelaren Maria Lundqvist varmt.

”All kärlek till dig o din fina familj! Min mammas födelsedag idag. Så firar även din pappa och dig. Du är fantastisk”, skriver ett fan.

”En stor skådespelare med hjärtat på rätt ställe.. Han bjöd på sig själv in i det sista”, skriver ett annat fan.

Så varmt skrivet Stina. Vi beklagar sorgen och tänker på dig och din familj i dag.