Sven Wollter kan belönas med stort pris postumt – dottern Stina i tårar: ”Pappa, känn min stolthet”

Sven Wollter nomineras till en guldbagge postumt.
Den folkkäre skådespelaren som avled 2020 är nominerad för sin roll i ”Dag för dag”.
Beskedet har gjort dottern, konstnären Stina Wollter, rörd.
– Pappa, känn min stolthet ända in till din dimension! skriver hon på Instagram.

Filmen ”Dag för dag” hade premiär 31 mars 2022, och i huvudrollerna fanns några av landets mest folkkära skådespelare.

Marianne Mörck. Tomas von Brömssen. William Spetz.

Och så Sven Wollter.

Den älskade skådespelaren som somnade in i november 2020, 86 år gammal, efter att ha insjuknat i covid-19. Rollen som Malte i ”Dag för dag” blev hans allra sista i en lysande karriär på vita duken, teaterscener och i tv-rutan.

Artikeln fortsätter under bilden.

GÖTEBORG 20191127 Sven Wollter under inspelning av FLX-filmen "Dag för dag". Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
GÖTEBORG 20191127 Sven Wollter under inspelning av FLX-filmen ”Dag för dag”. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Wollter prisades flera gånger under sitt liv, bland annat med kungamedaljen Litteris et Artibus för ”framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur”. Han belönades med filmpriset Guldbaggen i kategorin Bästa skådespelare 1984 för såväl ”Mannen från Mallorca” och ”Sista leken”. 2001 prisades han återigen i samma prestigefyllda kategori för sin insats i romantiska dramat ”En sång för Martin”.

Nu kan Wollter prisas igen, postumt.

Sven Wollter kan belönas med Guldbaggen 2023

Detta efter att juryn offentliggjort nomineringarna för 2023 års gala vid lunchtid på torsdagen.

Sven Wollter är nominerad i kategorin ”Bästa manliga huvudroll” jämte Tawfeek Barhom, ”Boy from heaven”, Granit Rushiti, ”Jag är Zlatan” och Oscar Töringe, ”Comedy queen”.

I kategorin ”Bästa kvinnliga huvudroll” är följande nominerade: Sigrid Johnson, ”Comedy queen”, Bahar Pars, ”Maya Nilo (Laura)”, Vera Vitali, ”Länge leve Bonusfamiljen” och Katia Winter, ”Året jag slutade prestera och började onanera”.

Svens dotter, konstnären Stina Wollter, är förstås glad och stolt efter nomineringen, och berättar om sina starka känslor i ett inlägg på Instagram.

– Pappas tolkning av Malte är något av det finaste, varmaste, naknaste och närmaste han gjort. ”Dag för dag” är det enda jag klarat av att se efter hans död. Familjen fick en specialvisning under pandemin och Felix tårar innan han lämnade oss ensamma i biomörkret tröstade faktiskt. Felix jobbade ju med pappa i filmen Solsidan där han fick spela i det närmaste sig själv. När jag skriver det skrattar jag med tårar i ögonen, skriver Stina Wollter på Instagram.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20210913 Stina Wollter anländer till galapremiären av filmen "Lena", en dokumentärfilm om Nyman. Foto: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 20210913 Stina Wollter anländer till galapremiären av filmen ”Lena”, en dokumentärfilm om Nyman. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stina Wollter menar att Svens sista filmroll är en vinnare oavsett hur det går på själva galan.

– Vad som än händer med denna nominering är hans Malte i regi av Felix Herngren en vinnare hos mig. Det är som om pappa någonstans djupt inom sig spelar med insikten om att han snart ska dö. Det gör det oändligt starkt, skriver Stina och skickar med ett budskap till sin far:

– Pappa, känn min stolthet ända in till din dimension!

Evigt saknad, aldrig glömd. Tack för allt du gav oss, Sven Wollter. Din kulturskatt kommer för alltid att leva vidare.