10 år efter succén i Solsidan – det gör hyllade skådisen Josephine Bornebusch i dag

Josephine Bornebusch blev ”Mickan” med hela svenska folket redan för tio år sen.

Nu kommer den hyllade skådespelaren med ett nytt glädjebesked om framtiden.

Kalendern visade januari och året var 2010.

Svensk humor förändrades för alltid efter det att den stora tittarsuccén ”Solsidan” hade premiär i TV4. Tillsammans med kollegor som Henrik Dorsin, Mia Skäringer, Johan Rheborg och Felix Herngren klev Josephine Bornebusch rakt in i miljontals tv-tittares vardagsrum om helgerna – och tv-serien blev en dundersuccé.

Det har totalt blivit hela åtta säsonger och en långfilm om familjerna i Saltsjöbaden.

Och år 2010 blev ett riktigt magiskt år för Bornebusch.

Samma år som Solsidan hade premiär, 2010, gifte sig Josephine med sin make Erik Zetterberg. I en intervju med Expressens Hälsoliv i höstas berättade skådespelaren om deras första möte på restaurang i Stockholm.

– Det var någon kväll. Vi hade väldigt kul ihop bara. Han var rolig. Vi har exakt samma humor och garvar åt samma saker, säger Bornebusch till Hälsoliv.

Hon förklarar att de inte sågs på två månader, men höll kontakten via mail innan det var dags för den första dejten.

– Vi lärde känna varandra via mejl. När vi sedan hade vår första dejt visste man ju så mycket om den andra. Efter den dejten har vi levt ihop, sade Josephine Bornebusch till Hälsoliv.

STOCKHOLM 2016-02-10 Josephine Bornebusch och Erik Zetterberg anländer till Global Change Award i Stockholms Stadshus 2016. Foto: Anders Wiklund / TT

Tillsammans har de två barn.

– Vi har fortfarande kul ihop och det gör att vi fortsätter att vara kära i varandra. Han är den första jag vill ringa när det är någonting. Får jag en lucka en kväll då är det honom jag vill gå och käka middag med, fast vi levt ihop i tolv år. På grund av barnen är det väldigt sällan man får tid att prata hemma. Man får aldrig avsluta en mening. Det är nästan som att vi vill ha mer tid, fast vi är till­sammans jämt, sade Bornebusch till Hälsoliv i oktober 2019.

Gör succé som manusförfattare – ”Älska mig” tillbaka i september

Samtidigt har hennes karriär blomstrat. Efter succén i ”Solsidan”, som just nu visas i repris i TV4, och som senare blev film, har hon haft flera uppmärksammade roller.

Men på senare tid har hon kanske framför allt rosats i rollen som regissör och manusförfattare. Tv-serien ”Älska mig” gjorde stor succé i Viaplay och SVT förra året.

Den 13:e september kommer serien tillbaka med en ny säsong – ett glädjebesked för alla som längtat efter att få möta Clara och de andra rollfigurerna i serien igen.

– Det känns alltid lite läskigt att göra en uppföljare till en serie publiken tyckt om. I den här säsongen kommer det in några nya karaktärer, som spelas av bland annat Ulf Stenberg, Alexander Abdallah, Anders Mossling och Julia Marko Nord. Det de alla har gemensamt är att de om möjligt skapar ännu mer kaos i den redan ganska stökiga tillvaron för Clara, Sten och Aron, säger Josephine Bornebusch, som också spelar huvudrollen i serien, i ett pressmeddelande.

I dagarna stod det dessutom klart att Bornebuschs första säsong av serien blivit nominerad till tv-priset Kristallen.

”Vi är nominerade till kristallen!!! SÅ ROLIGT! Men ännu roligare att vinna. Om ni tyckte om serien… hjälp oss i mål”, skriver hon.

Säsong 2 av ”Älska mig” har premiär 13 september på Viaplay. Här kan man se ett smakprov inför säsongsstarten av höstens kanske mest efterlängtade serie:

Dela gärna vidare för att hylla denna mycket begåvade och mångsidiga skådespelare och författare!