Agneta Sjödins oro efter kanalbytet från TV4 – därför tvivlade stjärnan: ”Var så rädd att…”

Efter över tre decennier – nu byter Agneta Sjödin TV4 mot programledaruppdrag i Kanal 5.
Samtidigt avslöjar stjärnan sina självtvivel.
– Jag var så rädd att man skulle förstöra, säger hon till Nöjeslivet inför torsdagens säsongspremiär av ”Älskar, älskar inte”.

Agneta Sjödin har ända sedan TV4 startades under tidigt 1990-tal varit en av kanalens stora programledarstjärnor.

Framför allt i familjeunderhållningen ”Fångarna på fortet” som hon har lett i massor av år tillsammans med kollegan, skidhjälten Gunde Svan. Dessutom har Sjödin också haft hand om klassiska nöjessatsningar som ”Tur i kärlek”, ”Sikta mot stjärnorna” och ”Let’s dance”.

Därför var reaktionerna starka då det nyligen stod klart att TV4 petat sin stjärna från klassikern ”Agnetas nyårskarameller”. Vid årsskiftet var det i stället Tilde de Paula Eby och Edvin Törnblom som ledde nyårsunderhållningen.

Agneta Sjödin kommenterade då det hela i sociala medier.

Artikeln fortsätter under bilden.

– TV4 bestämde sig för att de vill göra förändringar i programmet. Jag vet att Tilde och gänget kommer att göra ett superjobb. Så ni kan med säkerhet se fram emot ett kanonprogram. Traditionen lever vidare! Jag är med och gästar så på ett sätt ses vi ändå, skrev Agneta Sjödin på Instagram när beskedet kom.

Hon fortsatte:

– Jag vill passa på att tacka för alla underbara och roliga år som jag fått med er tittare och Nyårskaramellerna. Det har verkligen varit en fin tradition med många härliga minnen. Så stort tack för det och kram på er!

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20240201 Agneta Sjödin på Warner Bros Discoverys vårmingel. Foto: Jessica Gow / TT
STOCKHOLM 20240201 Agneta Sjödin på Warner Bros Discoverys vårmingel. Foto: Jessica Gow / TT

Värvad av Kanal 5

I stället får tittarna nu ratta in en annan kanal för att se Sjödin.

Nyligen kom nämligen beskedet att stjärnan är klar för Kanal 5:s och Discovery plus kärleksprogram ”Älskar, älskar inte”, vars fjärde säsong har premiär under torsdagkvällen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Agneta Sjödin. Foto: Kanal 5
Agneta Sjödin. Foto: Kanal 5

I dag säger Sjödin följande om kanalbytet:

– Ja, det blir ju det även om det inte är så att jag tänkt på det så mycket. Men det är faktiskt första gången på 33 år som jag gör någonting på någon annan kanal än ”Fyran” som programledare. Jag har ju varit med i en del tävlingsprogram och sådär som sänts på Kanal 5, som ”Över Atlanten”, Gundes ”Kompani Svan” och sådana saker. Men jag har ju aldrig lett ett program i en annan kanal än ”Fyran” på 33 år, säger Sjödin till Nöjeslivet.

Hon ser mycket fram emot premiären av ”Älskar, älskar inte”.

– Det känns lite kul, för dels tycker jag det är sån härlig energi på ”Femman”. Det finns en glädje, avspändhet och de kör på liksom. Jag gillar energierna här.

Samtidigt avslöjar Sjödin att hon först tvivlade när hon fick frågan från Kanal 5.

Anledningen? ”Älskar, älskar inte” har under tidigare säsonger saknat programledare.

– Sen tycker jag det här blev väldigt kul. Även om jag kände från början att nej, det här programmet behöver ingen programledare. Det här är ju bra som det är, säger Sjödin.

Du var lite tveksam? 

– Ja, jag var så rädd att man skulle förstöra, för jag tyckte det var så unikt och fint program. Men de har verkligen lyckats tycker jag ändå, när jag tittat på det första programmet. 

Men till slut lät hon sig alltså övertalas.

Är det här ett bra sätt att hitta kärleken tror du? 

– Det är svårt för mig att säga, vad som är bra eller inte. Nej, jag har inget kärleksliv att prata om, säger Sjödin.

Men du har kärlek i ditt liv?

– Ja, det har jag ju med min dotter Maja, vänner och sådana saker, säger Sjödin.

Hon passar sedan på att hylla deltagarna i ”Älskar, älskar inte”.

– Jag tycker att de är otroligt modiga. De satsar verkligen, och reser till ett annat land. Det är inte bara att träffa någon i samma stad. Det är en annan kultur, språk, hur man ser på relationer och kärlek. Det kan vara så mycket som ska funka. Jag tycker de är otroligt modiga måste jag säga. De lever verkligen livet fullt ut. Att det får bära eller brista. Ibland bär det och ibland brister det. Det är häftigt.

Artikeln fortsätter under bilden.

Sandra och Isaya i "Älskar, älskar inte". Foto: Discovery plus
Sandra och Isaya i ”Älskar, älskar inte”. Foto: Discovery plus

I årets upplaga av ”Älskar, älskar inte” får tittarna möta Tony som gör sig redo inför Cristy och Melissas ankomst till Sverige. Samtidigt ska Rolf och Vilai äntligen träffas på riktigt efter två och ett halvt år. Dessutom anländer Tina till Sverige för att att bo hos Oskar i en månad.

Enligt Agneta Sjödin är nyckelordet för produktionen respekt.

– Jag tycker det är väldigt fina energier för redan innan jag var med, i de tre första säsongerna kände jag att de har en väldig respekt för deltagarna. Jag känner inte att det är någon form av förnedrings-tv, vilket jag inte är ett fan av. Utan det känns som det är respekt, och man lyfter fram deras personlighet på ett fint sätt, säger Sjödin och fortsätter:

– Jag tycker det finns kvar och är nog med för att förstärka och komma närmare deltagarna. Ställa lite frågor. Komma med lite tips och tankar om hur jag ser på och kan föreställa mig hur det är att komma till Sverige. Det är ganska tufft att komma in i det svenska samhället, det är inte lätt. 

Artikeln fortsätter under bilden.

Agneta Sjödin. Foto: Linus Hallsénius/Warner Bros. Discovery
Agneta Sjödin. Foto: Linus Hallsénius/Warner Bros. Discovery

Hon brukar skicka med ett särskilt råd till deltagarna i programmet.

– Då brukar jag säga att det är viktigt att de tänker på det. Att hjälpa sin partner att komma in i det svenska samhället. Det kan till och med vara svårt för en som bor här att komma in i det.

”Älskar, älskar inte” sänds på torsdag den 8 februari klockan 21.00 i Kanal 5 och Discovery plus.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!

Agneta Sjödin. Foto: Linus Hallsénius/Warner Bros. Discovery
Agneta Sjödin. Foto: Linus Hallsénius/Warner Bros. Discovery
Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev