Därför skrotades ”Tack för musiken” – Strömstedts avgörande samtal med SVT inför comebacken

”Tack för musiken” försvann i många år, trots stora framgångar.
Nu uttalar sig Niklas Strömstedt om programmets återkomst – och spelet bakom kulisserna.
– För något halvår sedan ringde de och frågade om jag hade lust att göra det, säger han till Aftonbladet.

Det kombinerade musik- och intervjuprogrammet ”Tack för musiken!” blev artisten Niklas Strömstedts första stora jobb som programledare. Den hade premiär i SVT 2011 och blev genast en stor tittarfavorit.

I showen slog sig Strömstedt ned på Maximteaterns scen i Stockholm tillsammans med en specialinbjuden gäst framför publiken och tv-kamerorna. Det blev massor av minnesvärda möten under åren som programmet först sändes mellan 2011-2015. Bland andra Marie Fredriksson, Lars Winnerbäck, Ola Salo, Björn Skifs, Plura Jonsson, Peter LeMarc och Jill Johnson gästade programmet då.

Men år 2015 stod det klart att Strömstedt skulle göra tv i konkurrerande kanalen TV4. Tillsammans med hustrun Jenny Strömstedt har Niklas bland annat programlett succén ”Tillsammans med Strömstedts”.

Samma år sändes också det sista ”Tack för musiken” i SVT – trodde alla.

Nu – nio år senare – svarar Niklas Strömstedt så här på frågan varför programmet överhuvudtaget skrotades efter succéåren:

– Det får du fråga SVT om. Jag tyckte det var väldigt roligt att göra. Sedan bytte de väl ut lite folk på SVT, tror jag, då ville väl de nya göra sina egna grejer, rota om i tablåerna, säger Strömstedt i en intervju med Aftonbladet.

Förra veckan sändes det första avsnittet för säsongen – då med popstjärnan Linda ”Miss Li” Karlsson i fokus. På lördagkvällen sänds ett nytt program och den här gången gästas Strömstedt av Per Gessle.

Bakom kulisserna har Strömstedt själv försökt hinta för SVT om att återuppta programserien – och till slut nappade public service-kanalen.

– För något halvår sedan ringde de och frågade om jag hade lust att göra det. Det kan kanske ha bidragit att jag i några intervjuer kring släppet av min självbiografi ”Om” sa att jag saknade att göra programmet. Nu var det SVT i Göteborg som ringde, de verkar otroligt på tårna när det gäller nöjes- och underhållningsprogram, säger Niklas Strömstedt.

Foto: Anton Andersson/SVT

Han undersökte genast möjligheterna – och såg till att så blev fallet!

Resultatet ser vi nu i vår på SVT1 i form av fyra nyinspelade avsnitt (utöver Miss Li och Gessle även med Miriam Bryant och Danny Saucedo). I sommar sänds sedan ytterligare fyra program med fler artister och Strömstedt.

– Jag fick pussla lite i planeringen, men blev väldigt glad. Senaste tiden har det ju annars mest handlat om att program läggs på is eller läggs ned, säger Strömstedt.

Niklas berättar att han själv är väldigt involverad i manusarbetet bakom kulisserna. En annan viktig ingrendiens i succén är förstås husbandet som består av Ola Gustafsson, Charlotte Centervall, Jonas Gröning och Marcus Liljequist.

”Tack för musiken” sänds lördag 20 april klockan 21.00 i SVT1.

Vad tycker du om ”Tack för musiken”? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev