Så är SVT-profilernas relation egentligen i kulisserna – efter succén i ”Det sitter i väggarna”

Erika Åberg har programlett SVT-succén i nio säsonger – fem av dessa tillsammans med Rickard Thunér.
Nu berättar hon om relationen till kollegan.
– Vi brinner för det här, säger Åberg till Nöjeslivet.

”Det sitter i väggarna” var utan tvekan en av sensommarens och den tidiga höstens mest emotsedda tv-comeback.

SVT:s succéserie om historia, byggnadsvård och familjeberättelser är en framgångssaga som omhuldats ordentligt av tittarna genom åren. Faktiskt så pass mycket att kanalen tvingades ändra sig när de proklamerade att programmet skulle läggas ner för några år sen.

LÄS MER: Därför försvinner ”Det sitter i väggarna” – så blir framtiden för Erika Åberg i SVT-programmet

Artikeln fortsätter under bilden.

Det sitter i väggarna Bildtext: Byggnadsantikvarie Erika Åberg och antikexperten Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

En klassisk tittarstorm uppstod när massor av arga människor hörde av sig till public service-bolaget med sitt missnöje då nyheten om ”Det sitter i väggarnas” nedläggning kom.

SVT lyssnade, och backade från sitt tidigare ställningstagande. Hejarklacken fick som de ville när ”Det sitter i väggarna” fick nytt liv.

Nu har den nionde säsongen nyss avslutats med sex nyinspelade avsnitt – och redan efter säsongsavslutningen i torsdags kunde Nöjeslivet berätta att SVT valt att förnya programserien med ytterligare en säsong. Givetvis en mycket glad nyhet för programmets alla entusiaster.

LÄS MER: Därför lämnar ”Det sitter i väggarna” tablån – så blir framtiden för populära programmet

Programmet har i alla år letts av byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg.

Vid de senaste fem säsongerna har hon haft Antikrundan-profilen Rickard Thunér vid sin sida. Enligt Åberg fungerar samarbetet friktionsfritt.

– Det är så himla kul nu när vi har känt varandra i flera år. Det här är sjätte säsongen som vi jobbar tillsammans och det kändes bra med honom på en gång. Nu är vi verkligen trygga med varandra. Det är fantastiskt att få åka runt i Sverige med personer som man tycker så mycket om. Jag tror det avspeglas i programmet också. Vi brinner för det här, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

Ni umgås en del privat också?

– Ja, det gör vi, säger Erika som tidigare berättat hur deras respektive familjer firat semestrar tillsammans.

LÄS MER: SVT-profilen om svåra kampen i Det sitter i väggarna – tvingades till ”fusk” bakom kulisserna

Vid de inledande fyra säsongerna hade hon 1700-talskännaren Christopher O’Regan vid sin sida som programledare. Men han valde själv att hoppa av uppdraget av familjeskäl 2019.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

Har du någon kontakt med Christopher O’Regan som ledde de första säsongerna av programmet?

– Bara på sociala medier. Men vi träffades efteråt också och tog en fika och käkade tillsammans. Men sen så kom covid och efter det rann det ut lite sanden, säger Erika Åberg.

Har ni pratat om hur programmet utvecklats sen han lämnade skutan?

– Ja, han säger att det är skönt att det ser ut att vara sig likt. Han tyckte verkligen att Rickard gjorde jättebra jobb och att det blev en fin överlämning, säger Erika Åberg och fortsätter:

– Han valde ju att hoppa av själv, så det är inga konstigheter på så sätt. Kan tänka mig att det blev bra för honom också, han ville inte fortsätta på grund av sin familjesituation vad jag förstod det som.

LÄS MER: Här brister SVT-profilen Erika Åberg ut i tårar – efter bilderna i Det sitter i väggarna: ”Blir för…”

Har du några andra planer framöver? Förra hösten kom din bok om Det sitter i väggarna.

– Ja, det var så kul att göra den, så nu sitter jag och skriver på en till! Apropå att nörda ner sig, så vill jag göra det nu inom ett område. Jag kommer att fokusera på särskilda byggnadsdelar inom byggnadsvård. Sen håller jag i en del digitala kurser där folk från hela landet som är intresserade deltar. Det funkar bra.

Stort tack för den här säsongen, Erika och Rickard!

Antikexperten Rickard Thunér och byggnadsantikvarie Erika Åberg. Foto: SVT
Antikexperten Rickard Thunér och byggnadsantikvarie Erika Åberg. Foto: SVT

Kommer du att sakna ”Det sitter i väggarna” i rutan? Längtar du efter den nya säsongen? Vilka platser tycker du programmet ska besöka? Skriv gärna en kommentar!