Erik Videgårds beteende får tittarna att reagera – skäller ut svenskarna: ”Absolut inte!”

Kände kocken och krögaren Erik Videgård är en populär och återkommande gäst i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. På sistone har däremot några av hans tips i köket väckt ilska hos tittarna.

Nu har han hamnat under lupp igen – även denna gång för hur han uttalade sig i morgonprogrammet.

Han är en av våra mest folkkära tv-kockar och han syns flitigt i TV4 inför en storpublik. Erik Videgård, 63, har drivit flera kända krogar och skrivit mängder av kokböcker.

Med andra ord besitter han en expertis som de flesta amatör- och hemmakockar absolut inte gör. Ibland kan hans hårda uttryck gentemot köksredskap, tekniker och produkter som han själv tycker är värdelösa reta gallfeber hos svenska folket.

Gjorde flera tittare förbannade

För några veckor sedan lagade han mat för Jenny Alversjö i ”Nyhetsmorgons” studiokök. När hon frågade honom om han pressat vitlök och haft i maten hugger han blixtsnabbt. Han slängde vitlökspressen som finns i köket rakt ner i soptunnan.

Läs mer: Tittarnas raseri mot Erik Videgård – kockens fräcka beteende får alla att se rött: ”Löjligt!”

– När man pressar vitlöken frigörs svavelämnen. Det luktar och smakar svavel. Om du använder ett rivjärn får du drag i vitlökssmaken, svarade han då.

Erik Videgård
Foto: TV4

Beteendet väckte känslor hos tittarna. Många frågade om Erik Videgård verkligen hade rätt att slänga redskap som inte är hans – och om han verkligen kan såga ett hjälpmedel som många älskar.

Denna gång är det färdig, finmalen svartpeppar som han dissar. När han lagade mat i TV4:s studiokök senast sågade han produkten – han tycker inte att någon svensk borde ha det hemma hos sig.

– Vad man absolut inte ska göra det är att ha finmalen, till exempel, svartpeppar, säger han i programmet.

– Okej? För att det inte smakar lika mycket?, frågar programledaren Jenny Alversjö.

– Alltså smakerna försvinner direkt!, replikerar han.

”Det är ju DAMM”

Sedan påpekar Jenny att väldigt många svenskar har finmalen peppar hemma i skafferiet. Videgård tycker att man ska sluta att köpa produkten, och andra pulveriserade kryddor. För att de tappar smak direkt.

– Det är ju DAMM. Det är damm. Det kan man inte använda till någonting egentligen, säger Erik Videgård och blåser bort den peppar som han har med sig till studion.

Han uppmanar alla att köpa och använda en kryddkvarn i stället.

– Då blir det pepparsmak på riktigt?, frågar Jenny Alversjö.

– Ja!, svarar han.

Tittarnas reaktioner

Till skillnad från förra gången Erik Videgård var i farten och slängde vitlökspressar omkring sig höll faktiskt många svenskar med honom i den här frågan om finmalen svartpeppar.

Det har vi slutat med för länge sedan”, skriver någon på ”Nyhetsmorgons” Instagram.

Bara älskar dig och den kunskap du delar med dig av”, skriver en annan.

Aldrig… men jag är ju kock så säger samma som han – det är damm”, uttrycker ytterligare en person.

Du är för rolig. Vi använder alltid pepparkvarn”, kommenterar någon.

Tack för lärdomen, Erik! Du är väldigt uppskattad i rutan. Vi hoppas få se dig laga mat i ”Nyhetsmorgon” snart igen.