Benny blev ”Farmens” första vinnare och försvann – 22 år senare ser hans liv helt annorlunda ut

Gotlänningen Benny Viberg, 68, var den första personen som vann ”Farmen”. Sommaren 2001 upplevde han sitt livs äventyr och tillvaron skulle förändras på flera sätt – men jobbet som ansvarig för en förskola behöll han.

– Jag kunde inte gå ut på krogen och det kom brev från brudar i alla åldrar. På kuvertet kunde det stå ”Farmen-Benny Gotland”, de kom fram ändå, har han sagt i en intervju med Hela Gotland.

Så lever en av landets första dokusåpakändisar i dag.

Som 46-åring begav sig Benny Viberg från Visby till de mörka och djupa skogarna utanför Vimmerby, Småland. Varken han eller de andra som hade antagits till premiärsäsongen av TV4:s ”Farmen” visste vad som väntade.

Benny hade egentligen sökt till succéprogrammet ”Robinson”, men konkurrerade med 17 000 andra svenskar som ville uppleva värmen på andra sidan jorden. Han kom till provfilmningarna, men valdes bort i slutändan.

Benny Viberg, Farmen
Benny Viberg vann den första säsongen någonsin av ”Farmen”. Foto: Claudio Bresciani/TT

När produktionsbolaget Strix sedan hörde av sig och erbjöd honom en plats till ett nytt realityprogram var han först ganska tveksam. Han tyckte inte att konceptet lät så kul. De fortsatte att tjata och till slut tackade han ja.

Trodde att de skulle få mat

När alla deltagare kommit fram till det öde huset ute i skogen och hälsat på programledaren Hans Fahlén trodde de att de skulle serveras mat. De fick i stället dela på 15 potatisar och en tallrik med sill.

De var inte alls förberedda på att de skulle behöva fixa sin egen mat.

Den sommaren gick Benny, som var ganska smal redan från början, ner 15 kilo.

– Vi levde på nässelsoppa, innan det började växa i trädgårdslandet, och säd som vi malde och gjorde gröt på. Det var hemskt. All ork bara rann ur mig. Det blev jobbigt med alla ljud på tåget därifrån och vi blev helt avgiftade, eftersom vi ätit lite och bara ekologiskt, har Benny sagt till Hela Gotland om upplevelsen sommaren 2001.

Han lyckades hålla sig undan alla konflikter på gården och vann till slut finalen. Samma säsong var tv-profilen Qristina Ribohn och sportjournalisten Erik Niva med.

Farmen 2001
Deltagarna i ”Farmen” 2001. Benny Viberg syns längst bak (tredje från höger). Där finns även Qristina Ribohn (stående, tvåa från höger) samt Erik Niva (sittande, tvåa från vänster). Foto: Anders Wiklund/TT

”Folk stod överallt i kö”

Benny vann en halv miljon kronor, men tvingades skatta ungefär hälften. Resten av pengarna tog slut relativt fort. Men när han kom hem till Gotland igen förändrades en hel del.

– Jag fick erbjudande om att åka runt i landet för att stå i barer. Jag orkade inte med och tackade nej till det mesta. Jag fick åka runt på tjejkvällar och snickra fågelholkar. Jag blev inbjuden till allting, rockgalor, Cancergalan och folk stod överallt i kö och ville ha autografer. Det var helt sjukt, har han berättat.

Han fick förfrågningar om att vara med i flera olika tv-program.

– Jag var med i ”Fångarna på fortet” när fyra ”Farmen”-deltagare mötte fyra deltagare från ”Robinson”. Det var kul, men för det mesta har jag stått över, sa han till Hela Gotland för två år sedan.

Trots vinsten i ”Farmen” och sitt nya kändisskap fortsatte Benny att jobba på samma ställe som innan han var med i tv. Faktum är att han stannade där ända fram till pensionen för några år sedan. Han arbetade även ideellt med att coacha ungdomslag på ön.

Det hände efter ”Farmen”-vinsten

Drygt tolv år efter sin bedrift gjorde Expressen en uppföljning på Benny och de andra som var med under programmets första säsonger. Han berättade då mer om sin arbetssituation.

– Jag har slutat som idrottsledare. Jag driver ett dagis tillsammans med tre andra och har börjat jobba alltmer med det i takt med att behovet har ökat. Sen skilde jag mig direkt efter ”Farmen”. Sen dess har jag gift mig och skilt mig igen, sa han till tidningen 2013.

Benny Viberg, Farmen
Benny Viberg firar segern i ”Farmen” med bubbel. Foto: Sören Andersson/TT

Över 22 år har gått sedan Benny lärde känna de övriga deltagarna. Några av dem har fortfarande kontakt och hör av sig till varandra när de fyller år och till stora högtider.

Trots att han inte kollat på ”Farmen” på många år, och inte följer några dokusåpor alls, skulle han inte tveka på att vara med en gång till om han fick chansen.

Så lever Benny i dag

Vad Benny gör nu för tiden?

”Farmen”-vinnaren bor kvar i Visby och har gått i pension. Han har fyra söner och flera barnbarn.

– Nu är jag pensionär. Ibland är det skönt, men jag jobbar ännu med pappersarbete och bokföring på en förskola, sa han i en tidigare till Hela Gotland.

Vad spännande att höra om allt som hänt i ditt liv sedan du var med och vann ”Farmen”, Benny.

Ha det gott i framtiden och njut av livet som pensionär.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev