Georgios M Wiklund: Här är 10 jul- och nyårsfilmer du inte får missa i år

Nu är det äntligen dags – nu är slutet av december här på riktigt.

Vare sig du älskar eller ogillar jul och nyår, finns det fortfarande några filmer på tv som du verkligen inte får missa under slutet av detta året.

Som den passionerade julfanatikern jag själv är, finns det så klart MÅNGA otroliga julfilmer som sänds nu de kommande dagarna. Åh, vad jag har längtat!

Ensam Hemma (1990)

Åttaårige Kevin blir av misstag lämnad ensam kvar hemma när hans familj åker till Paris för att fira jul. Samtidigt har ett par inbrottstjuvar upptäckt att han är alldeles ensam i huset, de har dock inte räknat med motståndet de möter från Kevin.

Denna otroliga julfilm har blivit en nostalgisk klassiker världen över – speciellt i vårt kära avlånga land. Att se denna komedi med sina nära och kära varje år är ett måste, självfallet även i år!

När och var kan du se den?

Filmen kan du se 20 december på TV3 kl 18.55 – börja julhelgen på rätt sätt!

Nu är det jul igen (1994)

Frånskilda pappan och reklammannen Scott (Tim Allen) tar över Jultomtens jobb, efter det att den tidigare jultomten råkat förolyckas efter ett fall från Scotts tak. Hur ska det gå på Nordpolen och har Scott talang för jobbet?

Man blir ju nästan skogstokig när man ser Tim Allens försök att ta över jultomtens jobb, men det är det som gör denna julfilm otroligt härlig. Är du redo för Tim Allen? Det är jag.

När och var kan du se den?

Filmen kan du se söndagen 22 december på Kanal 5 kl 12.45

Klappjakten (1996)

Howard är en framgångsrik affärsman som inte har tid för sin familj. Julen nalkas och för att kompensera sin frånvaro tänker Howard köpa actiondockan Turbo Man till sin son. Men dockorna är slutsålda och Howard ger sig ut på en oförglömlig jakt.

Att inte få se Arnold Schwarzenegger under juletid vore en uppriktig tragedi.

När och var kan du se den?

Filmen kan du se tisdagen 24 december på TV3 kl 11.05

Elf (2003)

När Buddy var liten och bodde på barnhem, hamnade han av misstag i tomtens säck och åkte med till Nordpolen. Där växte han upp med tomtenissar. Som vuxen låter jultomten honom följa med till New York för att träffa sin riktiga pappa, Walter Hobbs.

Will Ferrell visar sig i sitt esse med denna varma julkomedi. Finns det något han kan göra som inte är roligt? Man brister ju ut i skratt av att bara titta på honom.

När och var kan du se den?

Filmen kan du se tisdagen 24 december på TV4 kl 13.20

Kan du vissla Johanna? (1994)

Berra är sju år och saknar en morfar, det vill säga någon som äter grisfötter, fiskar och trycker en slant i handen när man fyller år. Hans bästa kompis, Ulf, vet var man kan få tag på en – på ålderdomshemmet.

En jultradition som inte får brytas. Vem minns inte när lilla Ulf möter den gamle Nils och tillsammans skapar den ultimata julgemenskapen som i dag skapat historia. Jag är redan redo att se deras gemenskap formas, igen.

När och var kan du se den?

Filmen kan du se tisdagen 24 december på SVT1 kl 16.15

Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

En tecknad julsaga av Per Åhlin och Tage Danielsson om Karl-Bertil Jonsson som är 13 år, lite idealist och har Robin Hood som idol. Karl-Bertil extraknäcker på posten på jullovet och det är dagarna före julafton som filmen främst handlar om.

Det finns nästan inte en enda jul där man missat att se denna underbara julsaga – och jag ska inte låta den falla i glömska i år heller. Samla ihop hela familjen när denna pärla dyker upp på skärmen.

När och var kan du se den?

Filmen kan du se tisdagen 24 december på SVT1 kl 19.05

Love Actually (2003)

En premiärminister, en kontorsanställd, en popstjärna, en övergiven författare, gifta par och flera andra kämpar på med kärleksförhållanden i London.

En sann klassiker som förgyller många julälskares hjärtan varje år – så varför missa den under jul i år?

När och var kan du se den?

Filmen kan du se tisdagen den 24 december på TV3 kl 21.00

Tomten är far till alla barnen (1999)

Sara lever tillsammans med Janne men har varit gift tre gånger tidigare. På julafton bjuder hon in alla före detta män med sina respektive och deras barn. Det blir ett julfirande där känslor kommer upp till ytan och hemligheter avslöjas.

Jag behöver ta en grogg
Va e de för fel på den du har?
Den äääär SLUT!

Regissören Kjell Sundvall levererar den allra bästa julfilmen genom tiderna, helt klart! Den här klassikern får man inte missa när den 24:e slår i klockorna. Peter Habers resa mot till vansinne får ju hela kroppen att pirra av julglädje.

När och var kan du se den?

Filmen kan du se tisdagen den 24 december på TV4 kl 21.00

The Holiday (2006)

Två kvinnor, en från USA och en från England, byter hem med varandra över julhelgen efter att ha gått igenom jobbiga uppbrott med sina pojkvänner.

Denna varma och oförutsägbara julfilm hamnar så klart rakt in i listan. Att få se Cameron Diaz i karaktären som Amanda, är något som hon nästan blivit född till.

När och var kan du se den?

Filmen kan du se onsdagen 25 december på TV3 kl 21.00

Ivanhoe (1982)

En riddarhistoria utspelas på 1100-talet i England. Isaac av York blir räddad av en modig ung riddare som ger honom i belöning en häst och utrustning för att följa med Isaac till ett tornerspel.

Denna klassiska riddarhistoria får en att känna sig varm i hela kroppen och kommer definitivt att vara en fin start på det nya året. Ett äventyr som kan få de kallaste hjärtan att smälta.

När och var kan du se den?

Filmen kan du se söndagen 1 januari på TV3 kl 15.15

Där har du alltså filmerna som du absolut inte får missa under jul- och nyår. Håller du med?

Tryck gärna på DELA så att dina vänner inte heller missar några av dessa filmer i år. God Jul & Gott nytt år så länge!