Lars desperata drag för att stanna i ”Robinson” är smärtsamt att se – Anders Lundin häpnar över fräckheten

Vissa har lämnat årets ”Robinson” helt frivilligt, andra för att de haft ont eller missat att vaccinera sig.

Andra gör vad som helst för att få stanna kvar. Lars sista försök att få Zayera att lämna över sin immunitet var smärtsamt att se. Jag satt med skämskudden i knät.

Hans ärlighet och rättframhet blev hans fall. Till och med Anders Lundin häpnade över hans fräckhet.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Jag ska vara ärlig. Min tanke var att skriva en krönika och såga Roobles naiva stil i ”Robinson” där han gång på gång kastar sina med- och motspelare under bussen utan att inse att det i slutändan kommer att kosta honom hans plats i tävlingen.

Jag var bombsäker på att det var han som skulle åka ut. Dessutom hittade jag ingen annan klockren vinkel.

Läs mer: Tittarna rasar mot Robinson-Rooble – nu tvingas han försvara sig: ”Undviker inte ansvar”

Spola fram till minut 25 i söndagens avsnitt. Då inträffade plötsligt någonting som fick mig att avbryta min ursprungliga plan. När jag såg Lars Koefoeds desperata, men ack så ärliga, försök att få Zayera att kasta in sin immunitetsamulett i djungeln höll jag på att svimma.

Hur faaan vågar han säga en sån sak till henne?

Lars Koefoed Robinson
Lars Koefoed försöker sig på en ”fräckis” i söndagens avsnitt av ”Robinson”. Foto: TV4

Desperata draget förvånar

Han bollar först sin plan med Rooble och Olivia, men de tror att han skämtar. Att han inte kommer våga fråga Zayera rätt ut om hon är villig att lämna tävlingen för hans skull.

Men Lars – som varit lite utsatt och utanför sedan dag ett – har uppenbarligen ballar av stål. Han vill vara kvar till vilket pris som helst.

– Zayera, jag tror inte att jag hört din historia. Jag har hört att du inte är här för tävling. Jag bara tänkte… Vad är ditt ”mission”? Varför är du här?, frågar han henne när laget är samlat för lunch.

– Jag tycker om att utmana mig själv och jag är inte en tävlingsmänniska, så det är en anledning att komma hit och se hur jag hanterar tävlingssituationer. Sen är det alltid en utmaning att vara i en ny grupp. Men jag är här ändå för att jag tycker att upplevelsen är intressant, svarar hon.

– Du vill vara här? Jag undrade mest om du tycker det är kul att vara här, fortsätter Lars, trots att det redan känns kört.

– Kul är fel ord. Det här är liksom inte bekvämt på något sätt. Det är massor av sand, löss och myror, kryp och sova obekvämt. Så nej, det är inte kul att vara här, säger Zayera.

Hon säger att hon är där för att pusha sig själv. Hon vill se hur mycket hon klarar av, ta reda på var hennes personliga smärtgräns är.

Zayera Robinson
Zayera skrattade bara åt Lars taffliga försök. Foto: TV4

– Kan man lura dig att bli av med din immunitet?, frågar han helt öppet och ärligt.

– Nej, tyvärr. Det kan du inte, svarar hon.

– Vad tråkigt. För jag hade hoppats på det nämligen.

Vid det här laget hade jag redan greppat skämskudden i soffan för länge sedan.

Knyter sig i magen på mig

Visst tycker jag att Lars – som insett att han förmodligen kommer åka ut – gör rätt i att prova allt som står i hans makt för att stanna. Det är någonting han verkligen vill. Men det knyter sig ändå i magen på något sätt.

Får man verkligen göra så här? Det känns så förbjudet på något sätt. Och som Lars själv är inna på. Zayera har givetvis all rätt att vara kvar. Han försöker bara greppa efter halmstrån.

I örådet ber sedan Anders Lundin Lars att vidareutveckla sitt resonemang. Varför var han så rättfram, dessutom inför hela gruppen, och gick så hårt åt Zayera?

– Jag ville bara lära känna Zayera lite mer. Vi har inte pratat. Jag tycker hon har haft en väldigt tuff attityd som inte har passat mig, så jag frågade om hon ville vara kvar eller lämna sin immunitet så jag fick tävla på samma villkor, förklarar Lars.

– Oj! Var inte det en ganska fräck fråga?, säger Anders som rynkar på ögonbrynen och ser allmänt förvånad ut.

Till och med Anders Lundin, den rutinerade programledaren som sett och upplevt allt, tyckte att Lars beteende var fräckt och framfusigt.

– Jag tycker inte det har varit så där jättetydligt att hon tyckt att det varit så roligt och då tyckte jag att det var en rimlig fråga om hon ville vara kvar, säger Lars och får denna motfråga från Anders:

Anders Lundin öråd
Anders Lundin i örådet i ”Robinson”. Foto: TV4

– Vad sa hon då?

– Tyvärr sa hon ja. Jag hade hoppats så klart att hon hade lämnat sin immunitet hemma. I min värld så är Zayera lagets svagaste punkt och därför så ställde jag frågan, säger han.

Det sista vi såg av Lars Koefoed

Det var lite ödets ironi att den 59-årige pensionären sedan gick och blev utröstad.

Han ska ändå ha kredd för att han faktiskt – till skillnad från många andra som vikt ner sig och valt att åka hem av den ena eller den andra diffusa anledningen – ville vara kvar och fortsätta tävla.

Men samtidigt kändes det bara som en tidsfråga innan han skulle tvingas lämna. Han var aldrig särskilt populär eller omtyckt i ”Robinson”, förutom av Rooble, och faktum är att de andra nog borde röstat hem honom tidigare.

Att Lars sedermera hade möjligheten att tacka nej till att åka till ”Gränslandet” förvånade mig. Det är väl ingen annan som fått det? I alla fall inte Charlotta och Fredrik som båda ville hem direkt efter örådet förra veckan.

Man förstår i vanlig ordning ingenting.

Tack för din tid i tv-rutan, Lars. Hoppas du ändå njöt av ditt ”Robinson”-äventyr.

Vad tycker du om att Lars tvingades lämna? Skriv gärna en kommentar på Facebook.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev