Marianne Mörcks sång för pappan på dödsbädden – folkkära skådespelarens starka ord i SVT:s ”Skavlan”

Ett sista kärleksfullt farväl på sjukhuset – med en sång direkt från hjärtat.
Marianne Mörck berättar i SVT:s ”Skavlan” om sitt starka sista möte med pappan.
– Det känns så skönt att jag fick vara nära honom i slutet, säger hon i programmet.

”Skavlan” är ett av tv-höstens mest efterlängtade program. Varje vecka finns Fredrik Skavlans egen talkshow – som nu är mitt inne i sin finalsäsong – med i toppen av svenska folkets mest populära tv-program med över en miljon tittare varje fredagkväll.

Den här veckan gästas den norske programledaren av Marianne Mörck, 72, skådespelaren och sångerskan som är aktuell i SVT:s dramaserie ”Bonusfamiljen” och med sina memoarer.

I programmet minns hon tillbaka på en händelse som påverkade henne på djupet. Hon beskriver en komplicerad familjesituation när hon får frågan om hon någon gång använt sin ljuva sångstämma för att sjunga en tröstesång.

– När min pappa dog faktiskt. Pappa och jag hade ett väldigt konstigt förhållande, eller inget förhållande alls. Och det var på grund av mamma. Babbel, babbel, babbel, det kan ni läsa i mina memoarer, säger Mörck och skrattar.

Hon fortsätter samtalet med att beskriva sitt sista möte i livet med pappan, som senare i programmet poängteras var Mörcks adoptivfar.

– Så ligger pappa och dör, då sa jag till sköterskan att mamma ringt och sagt: ”pappa dör, pappa dör, du måste komma”. Då klär de upp honom i hans sjömanskostym och slips, säger Marianne Mörck i programmet.

Foto: SVT

Hon berättar att hon genast körde upp till Göteborg för att möta sin far på sjukhuset.

– Då tog de ut mamma. Sen la jag mig med kinden mot örat och så bad jag om ursäkt för pappa att jag inte kört honom till hans släktingar, som han inte fått träffa för mamma.

Hon sjöng sedan en melodi för sin far – ”Jag har hört om en stad ovan molnen” – vilken hon återger i programmet med några känslosamma toner direkt från hjärtat.

– Det gjorde jag för pappa, och han somnade in precis under det där. Det känns så skönt att jag fick vara nära honom i slutet, fast jag inte kände honom liksom.

I fredagens avsnitt av ”Skavlan” gästar även norske stjärnkomikern Herman Flesvig, Stephen Fry, brittisk komiker och tv-profil SVT-studion. Dessutom framför artisten Léon sin nya singel ”Soaked” i programmet.

”Skavlan” sänds på fredagar klockan 21.00 i SVT1.

Foto: SVT

Så fint berättat av dig, Marianne!

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar på vår Faceobok-sida!