Irma Lehtosalo nära att mista livet – dottern räddade henne i sista sekund: ”Annars hade jag varit död”

I ”Renées brygga” berättar folkkära Irma Lehtosalo om gången hon var nära att mista sitt liv – på grund av en man. Som tur var vaknade hennes dotter till just då och avbröt misshandeln.

– Annars hade jag varit död. Hon har räddat mitt liv, säger hon i programmet.

Hon har på bara något år blivit en av landets populäraste tv-profiler efter sin medverkan i ”Marko & Irma” och ”Smartare än en femteklass”. Båda programmen har Irma Lehtosalo, 68, lett ihop med sin äldsta son Marko ”Markoolio” Lehtosalo, 49.

Läs mer: Marko och Irma försvinner från tv-rutan – plötsliga beskedet om duons framtid

Den älskvärda, ärliga och raka mamman har även skymtat förbi i olika talkshows som ”Carina Bergfeldt” och ”Hellenius hörna”, då har alltid Marko varit med.

Men i tisdagens avsnitt av ”Renées brygga” i TV4 var Irma inbjuden själv utan sin son.

Andreas Lundstedt, Renée Nyberg, Farah Abadi och Irma Lehtosalo i "Renées brygga" 2024. Foto: TV4
Andreas Lundstedt, Renée Nyberg, Farah Abadi och Irma Lehtosalo i ”Renées brygga” 2024. Foto: TV4

”Ångrar mig jättemycket”

Mycket av snacket med Renée Nyberg kretsade kring det faktum att Irma varit alkoholist under större delen av sitt vuxna liv. Hon är nykter sedan 2010, men skäms fortfarande för sitt tidigare missbruk. Hon berättar i programmet att hon fortfarande har grov ångest över allt hemskt som hennes tre barn Marko, Mikko och Mirka tvingades bevittna under deras uppväxt.

De har förlåtit henne för den tiden, men hon har inte förlåtit sig själv.

– Det är okej, men innerst inne mår jag inte så jättebra. Jag försöker nu att vara en duktig mamma. Jag försöker visa för dem att jag ångrar mig jättemycket för det jag gjort. Men innerst inne tänker jag att de kommer att ha mycket elaka saker att… jag har dåligt samvete fortfarande, säger hon.

Irmas föräldrar var även de alkoholister. Hon växte upp i finska Lahtis på 60- och 70-talet.

– Det var ett ganska tufft liv när jag var liten. Det var problem med mamma och pappa som var alkoholister. Det var jättejobbigt. Min syster är tio år äldre. När mamma och pappa drack mycket och började bråka så sprang jag hem till henne. Så sov jag över hela helgen hos henne, berättar hon om sina tidiga år.

Blev mamma som 19-åring

Redan när hon var 19 blev hon gravid, vilket inte alls var planerat. När hon berättade för sina föräldrar att hon väntade ett barn, vilket kom att bli ”Markoolio”, blev hennes mamma och pappa bedrövade.

– Jag berättade för min mamma och min pappa och de sa: ”Du måste flytta hemifrån”. Min syster började leta efter ett ställe där jag kunde bo. Sen hittade vi ett ställe på 20 kvadratmeter, där bodde jag åtta månader med Marko. Sen flyttade vi med Markos pappa till Sverige, säger hon.

Tiden i det nya landet blev dock inte vad Irma hade tänkt sig. Några månader efter flytten lämnade Markos pappa familjen och hon blev ensam i Stockholmsförorten Orminge utan några vänner. Hon började till slut umgås med några landsmän och efter en tid började det gå utför.

Irma Lehtosalo
Irma Lehtosalo i ”Renées brygga”. Foto: TV4

Hon började tappa kontrollen över sitt eget drickande. Däremot dröjde det lång tid innan hon kunde erkänna för sig själv att hon hade problem.

– Det tog många år. När barnen var lite större. Sen sa de: ”Okej, nu räcker det”. Men jag fortsatte bara. De såg mig full och de såg jättehemska saker, säger hon och minns plötsligt en händelse som kunde slutat med att hon själv miste livet.

– Jag blev misshandlad tre gånger. En gång var det så att min dotter vaknade upp när det hade hänt. Annars hade jag varit död. Hon har räddat mitt liv. Hon kommer ihåg det fast hon bara var 4-5 år, säger hon.

Var en man som ströp henne

Hon var ofta i destruktiva förhållanden när hennes barn var små. Den här gången råkade hon riktigt illa ut. Mannen som misshandlade henne var nära på att fullända dråpet.

– Det var en man som försökte strypa mig. När min dotter vaknade och började grina så släppte han. Det var hemskt att min dotter såg det och hon kommer ihåg det, säger Irma.

Händelsen skakade familjen. Barnen förstod att det inte var en normal situation, ändå fortsatte livet som vanligt. Det var heller inga andra människor i släkten eller i grannskapet som reagerade på att Irma drack och umgicks med stökiga och farliga män.

– På den tiden var det många grannar som festade mycket, så ingen brydde sig så mycket. När jag hämtade Marko på dagis till exempel hade jag vinflaskor med mig, berättar hon.

Det var helt klart en annan tid.

Vilken tur att det gick bra för dig, Irma. Trots att du och barnen hade några riktigt tuffa år tog ni er igenom dem tillsammans.

I dag är du en starkare kvinna. Du har varit nykter i 13 år och är en stor förebild för dina barn och barnbarn.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev