Skandalprofilen Sebastian Dawkins satte skräck i alla på Farmen – så lever såpastjärnan nu: ”Ångrar inget”

Han är en av de mest minnesvärda deltagarna någonsin som varit med i ”Farmen”. Men det är inte nödvändigtvis på ett bra sätt. Sebastian Dawkins satte skräck i de andra deltagarna och kallades för ”Diktatorn”.

Efter inspelningen för 20 år sedan lämnade han Sverige för en oväntad destination.

–  Jag ångrar inget, men inte heller något jag vill göra igen, säger profilen till Hänt.

Den här säsongen av ”Farmen” lider mot sitt slut. Den har innehållit flera profiler som Fredrik, Jennifer och Per.

Men de når inte upp i samma nivå av kändisskap som de tidigare deltagarna Qristina Ribohn, ”Blondie” Hammarlöf, Özcan Yildiz, Jan Olof ”Naken-Janne” Jansson och Sebastian Dawkins.

Den sistnämnda är en av programmets mest kontroversiella deltagare genom alla tider.

Sebastian Dawkins Farmen
Sebastian Dawkins. Foto: Facebook

56-åringen från Helsingborg var med redan säsongen 2003 och även i avstickaren ”Farmen Afrika” 2004. Han var även med i dokusåpan ”Club Goa” senare.

Skrek och hotade folk

Under sin tid i ”Farmen” blev han känd för att bryta regler, terrorisera andra deltagare och kanalisera anden av den finska flicka Tuula. Han anmäldes för diverse hot och tvingade andra deltagare till livvaktsskydd under en fest.

Han var, kort sagt, lite av en galning. De andra deltagarna kallade honom ”Diktatorn”. Han blev tokig när folk inte gjorde som han ville.

Första säsongen som han medverkade fick han lämna programmet redan efter ett par avsnitt då han bröt mot regeln att alla som då var drängar och pigor skulle sova ute i ladan – något han vägrade.

Även när ”Farmen” spelades in i Afrika åkte han hem tidigt. Han påstår själv att det var frivilligt.

– Jag fick veta precis innan jag åkte ner till Sydafrika att min blivande fru var dödssjuk i cancer, sa han till Aftonbladet efter inspelningen.

Under veckan han var med i programmet så dog hon.

– Jag kände det på mig och fattade beslutet där och då att lämna, sa han.

När Aftonbladet frågade varför han var med i ”Farmen” när fästmön var döende svarade han mycket kryptiskt.

– Jag behövde komma bort lite. Det fanns inget jag kunde göra, sa han.

Fanns en annan version

Men det fanns en annan version på vad som hände den där gången 2004. Produktionen ska ha haft ett hemligt möte med honom och sagt att han var tvungen att skärpa sig, annars skulle han behöva lämna.

– Vi hade ett möte med Sebastian men vad det innefattade kan jag inte berätta. Han tog efter det själv beslutet att gå, sa projektledare Fredrik Arefalk till Aftonbladet.

Deltagaren Frida Norén påstod att flera andra hade tjuvlyssnat på samtalet. Enligt henne hörde de detta:

– De sa till Sebastian: ”Vi säger inte åt dig att åka, men du måste tona ner dig. Antingen skärper du dig eller så måste vi vidta åtgärder”.

Oklart vad han jobbade med

I ”Farmen” uppgav Sebastian Dawkins att han arbetade som psykoterapeut, men eftersom han inte var registrerad hos Socialstyrelsen var han inte legitimerad.

Efter inspelningen flyttade han oväntat nog till Casablanca, Marocko, och arbetade enligt sig själv som chefsterapeut. Han bodde i staden i flera år.

Sebastian Dawkins, Veronika Larsson, Naken-Janne
Sebastian Dawkins (t.h.) med Veronika Larsson (mitten) och Jan Olof ”Naken-Janne” Jansson. Foto: Leif R Jansson/TT

– Vi hjälper affärsmän med problem. Det kan ju vara ett trauma att komma till ett nytt land och arbeta, berättade han för Aftonbladet.

20 år efter sin medverkan i programmet bor enligt sajten Hänt Sebastian återigen i hemstaden Helsingborg, men han står skriven på en adress i Malmö. Han har ingen sambo.

Vad gör Sebastian Dawkins i dag

Han tillbringar fortfarande mycket tid i Nordafrika.

– Jag har vistats mycket i Tunisien, redan innan jag blev ”känd”. Min lite mer excentriska säljstil går bra hem hos britter. Skandinaver not so much. Så det passar mig bra som försörjning. Och jag får möjligheten att bo delar av året i värmen. Tyvärr blir det inga jättestora pengar, säger Sebastian.

Trots alla skandaler, negativa rubriker och bråk – samt öknamnet ”Diktatorn” – tänker han inte att han skulle vilja ha någonting ogjort.

– Jag ångrar inget, men inte heller något jag vill göra igen, säger han.

Sebastian Dawkins var onekligen en riktig ”Farmen”-profil som man inte glömmer i första taget.

Intressant att höra vad han gör nu.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev