Foto: SVT

SVT-profilens kamp bakom kulisserna – hamnade på Iva under inspelningarna: ”Aldrig haft sån smärta”

Erika Åberg hamnade på Iva – mitt under inspelningarna av ”Det sitter i väggarna” 2017.
Nu berättar tittarfavoriten om kampen.
– Jag aldrig haft en sån smärta förr, säger SVT-programledaren till Nöjeslivet.

Hon ger tittarna massor av praktiska tips för byggnadsvård på bästa sändningstid – och har blivit en stor profil i ”Det sitter i väggarna”.

Erika Åberg, 44, har varit ansiktet utåt för SVT:s tittarsuccé ända sedan starten 2015, där hon sköter restaureringen i de gamla byggnader som besöks. Sedan dess har byggnadsantikvarien bland annat prisats som ”Årets inspiratör” 2019 av modetidningen Elle och ifjol fick hon ta emot utmärkelsen ”Årets byggnadsvårdare” av Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Men bakom kulisserna har det inte alltid varit en dans på rosor för Åberg. I samband med inspelningarna av ”Det sitter i väggarna” år 2017 upptäckte programledaren att hon mådde dåligt. Hon berättade redan vid tillfället om sjukskrivningen från SVT-programmet, bland annat via sin Instagram.

”Händer i vila, immunförsvar i krig. Jag ligger på sjukhus sedan ungefär en vecka tillbaka. Det som verkade vara en kraftig förkylning utvecklade sig till ett livshotande tillstånd med två dagar på intensiven”, skrev hon då.

Erika Åberg
Foto: SVT

Det är på frågan om hon minns någonting annorlunda som skett bakom kulisserna på inspelningarna som hon väljer att berätta mer om det hela. Först valde Åberg att gå till tv-jobbet som vanligt, förklarar hon.

– På den tiden, innan vi hade erfarenhet av covid, jobbade jag ändå trots att jag var snorig, och kände mig inte mer än väldigt förkyld, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

Det sitter i väggarna-profilen blev sjuk under inspelningen

SVT-profilen förklarar att hon åkte ut för att spela in ett avsnitt av ”Det sitter i väggarna”. Men det gick inte.

– Det var något med bihålorna, men jag snörade på mig skorna och åkte till inspelningsplats. Men sen blev jag väldigt allvarligt sjuk och behövde åka in till akuten. Det visade sig att jag hade en hjärnhinneinflammation. Sen hade jag dessutom fem andra typer av inflammationer i kroppen.

När Erika Åberg tvingades till sjukhus fick inspelningarna av den omgångens upplaga av ”Det sitter i väggarna” pausas.

– Ur ett arbetsperspektiv var det så klart känsligt när en av programledarna plötsligt stupar på sin post och blir borta i flera veckor. Det var tidig vår, gräset blev grönare, trädens blad började slå ut. Plötsligt börjar man tänka på att det inte får vara för stor skillnad i bilderna. Att det blir klaffel jämfört med våra första inspelningsbilder.

I dag mår Erika bra.

– Efter någon månad var jag på benen igen. Det var verkligen inte roligt, jag aldrig haft en sån smärta förr. Först låg jag på intensiven i 1,5 dygn, sen var jag på infektionsavdelning i drygt en vecka.

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Erika Åbergs stöd till coronapatienterna på Iva

Minnesbilderna från den där tuffa perioden för fyra år sedan finns kvar – och har varit tydliga under coronapandemin då många medborgare i Sverige och världen fått just intensivvård.

– Det kommer tillbaka lite grann nu när man hört att det varit så många patienter i covid som legat inne på iva. Jag känner väldigt starkt med dem och har så klart tagit restriktionerna på fullaste allvar. Jag vet hur utelämnad man kan känna sig, säger Erika Åberg.

Programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér
Erika sänder ”Det sitter i väggarna” med kollegan Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf /SVT

Finalavsnittet av ”Det sitter i väggarna” sänds på torsdag 7 oktober klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Så skönt att du mår bättre i dag, Erika! Skriv gärna en uppmuntrande kommentar till denna kunniga programledare – som alltid förklarar så bra! – på vår Facebook-sida!