Foto: TV4

Tittarnas ilska mot TV4 – efter draget i sändning: ”Förstår inte hur ni tänker”

TV4-drottningen är tillbaka i rutan.
Då hänvisas tittarna till webben.
Nu riktas hård kritik mot uppdelningen av Malou von Sivers nya intervjusatsning inför valet.

Malou von Sivers, 69, tackade i våras för sig med långköraren ”Malou efter tio”. Efter 16 år i rutan upphörde programformatet som sändes på förmiddagarna i TV4.

Finalsändningen avslutades med att popgruppen Afro-Dite, som består av Gladys Del PilarBlossom Taiton och Kayo Shekoni, bjöd tittarna på Melodifestivalvinnarlåten från 2002 – ”Never let it go”. Samtidigt som Malou och den övriga redaktionen och gästerna anslöt till studiogolvet i en stor dans.

Malou avslutade sändningen genom att tacka tittarna för alla dessa år.

– Jag vill återigen tacka er som har följt programmet så troget. Allt ni har skrivit och allt ni har hört av er med, jag är djupt tagen, rörd och berörd av alla kommentarer. Jag kommer finnas kvar på TV4 och börja med andra program. Men det här är slut, sade hon i finalen av ”Malou efter tio”.

LÄS MER: Malou von Sivers tvingades rycka in – gästens miss mitt under känslosamma avskedet: ”Djupt tagen”

Malou von Sivers. Foto: TV4
Malou von Sivers. Foto: TV4

Och nu har ett annat program med Malou i huvudrollen fått premiär i kanalen.

Malous comeback – möter partiledarna i TV4

Tidigare i veckan var det dags för ”Malou möter” att återuppstå. TV4-journalisten har genom åren mött internationella makthavare och kändisar som Britney Spears, Nelson Mandela och Ingmar Bergman i programformatet.

Nu – under sensommaren och hösten – intervjuar Malou von Sivers riksdagens partiledare i personliga möten inför valet den 11 september.

Först ut var Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, och under tisdagen var det dags för Socialdemokraternas partiledare, statsminister Magdalena Andersson att ta plats i intervjustolen.

Foto: TV4

– Jag hoppas att tittarna kommer få en annan bild. Det är ett annat tempo än det här hetsiga debattempot som man vanligtvis hör nu, sade Malou von Sivers när hon nyligen gästade ”Efter fem”-studion i samma kanal för att prata om programmet.

Kritiken mot TV4:s drag för Malou von Sivers

Programledaren har också ett unikt drag för att göra intervjun mer personlig.

– Dessutom har jag valt att bjuda in en nära anhörig. För att spegla de här partiledarna, fokuset här är vilken typ av människor de är. För det har ju betydelse, säger Malou von Sivers.

Samtidigt har TV4 också valt att göra en annorlunda uppdelning av programmet.

Först visas ett halvtimmeslångt avsnitt i TV4 – sen hänvisas tittarna till webben och TV4 Play där ytterligare en del av intervjun visas.

Tv-tittarna hänvisas till en så kallad QR-kod som visas upp i rutan och som leder till webbdelen av intervjun.

– Det går halv åtta, och sen efter 22-nyheterna ligger hela programmet. Och så finns det ute på play, säger Malou i ”Efter fem”.

TV4 har nämligen valt att lägga programmet först klockan 19.30 i tablån – då visas ”bara” en del. Sen sänds programmet igen sent under kvällen mellan klockan 23.00-00.05 – och då visas båda delarna.

LÄS MER: Helena Bergströms känslosamma ord – efter avskedet i ”Malou efter tio”

Nöjeslivets läsare hyllar nu programledaren efter comebacken.

”Malou har alltid bra program intressanta, har lyssnat i så många år”, skriver en tv-tittare i en kommentar på Nöjeslivets Facebook-sida.

”Malou är så duktig, kan sin sak, lugn att rapportera”, skriver en annan läsare.

”Urkorkat upplägg”

Samtidigt är många tittare också upprörda över att ”bara” halva programmet sänds i tv-rutan, och att den andra halvan hänvisas till webben.

”Började titta på första programmet, men det fortsatte ju på TV4 play och jag har inte det”, skriver en tittare.

Många vädrar nu sitt missnöje i sociala medier.

”Urkorkat upplägg”, skriver en tittare i en kommentar på Nöjeslivets Facebook-sida.

Malou von Sivers har i över 25 år har mött gäster i djupgående intervjuer. Nu är hon tillbaka för längre utfrågningar av partiledarna inför höstens val.Vad tycker ni om programmet ”Malou möter”? ❤👍

Posted by Nöjeslivet on Tuesday, August 23, 2022

”Totalt värdelöst på grund av uppdelningen”, skriver en annan tittare.

Flera läsare menar att programmet är bra, men är besvikna på uppdelningen.

”Bra och intressant, men sänd hela programmet i TV4!”, skriver en läsare.

”Jättekorkat av TV4 att inte visa hela intervjun”, skriver en annan.

”Såg första delen men känner mig snuvad på fortsättningen”, skriver en tredje.

I tisdagens avsnitt fick tv-tittarna se hur statsminister Andersson (S) blev personlig när hon talade om sina föräldrar i Malou-intervjun. Men den delen fick de tittarna som valde webben ta del av – eller tittarna som satt uppe sent i natt.

”Totalt värdelöst att dela upp programmet i 2 delar, jag förstår inte hur ni tänker, vill ni att vi bara ska titta på del 1?” skriver en tittare.

Nöjeslivet har sökt TV4. På Instagram har Malou möter-redaktionen svarat på kritiken.

”Både del 1 och 2 sänds lite senare på kvällen på TV4, och så finns de dessutom att se när man vill (gratis!) på TV4 Play”, skriver kanalen i ett svar till en kritisk tittare.

”Malou möter” sänds i TV4 på onsdagen klockan 19.30, då med Centerpartiets Annie Lööf i intervjustolen.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.