”Tunna blå linjen”-stjärnan Per Lasson om draget runt intima kärleksscenerna – som tv-tittarna inte får se

Biljakter, spaningsuppdrag – och kärleksliv.
SVT-serien ”Tunna blå linjen” hyllades stort för sin mix av skildringen av polisens yrkes- och privatliv i den första säsongen.
Nu bekräftar skådespelaren Per Lasson hur produktionen säkerställer de intima kärleksscenerna bakom kulisserna i en stor intervju med Nöjeslivet.
– Jag tycker det är svinbra, säger han.

Dramaserien ”Tunna blå linjen” kopplade genast greppet om tv-tittarna när den första säsongen hade premiär i fjol.

SVT-serien som skildrar en grupp polisers arbete och vardag i Malmö har prisats med Kristallen för årets tv-drama och årets tv-program.

I ett halvårs tid, mellan oktober 2021-april 2022 pågick inspelningarna av den uppföljande andra säsongen som nyligen hade premiär i SVT och sänds på söndagskvällarna klockan 21.

I rollerna ser vi skådespelare som Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan, Per Lasson som återvänder i rollen som polisen Jesse i serien.

Nöjeslivet tog ett snack med Lasson och manusförfattaren Cilla Jackert inför andra säsongens start.

Hur känns det att göra en ny säsong efter alla hyllningar förra året?

– Det känns ansvarsfullt, och samtidigt får man inte ta för mycket hänsyn till det. För då fastnar man nog lite i att tänka på vad alla tyckte om, i stället för vad som känns intressant att berätta. Så man får liksom glädjas åt det, men kasta det lite grann över axeln och sen inte tänka för mycket på det. För då tror jag man hämmar sig lite i berättandet och skapandet, säger manusförfattaren Cilla Jackert.

– Det visste man ju inte när man gjorde första säsongen. Vi var väldigt stolta över det vi hade gjort, tillsammans med alla. Men det var lite nervöst, man får ändå en nervositet att leva upp till. Men det försvann nästan direkt när man kom in i och satte i gång andra säsongen, säger skådespelaren Per Lasson.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20220818. Skådespelaren Per Larrson och manusförfattaren Cilla Jackert från ”Tunna blå linjen-andra säsongen”. På torsdagen presenterade SvT hösten 2022 vid en pressträff på tv-huset i Stockholm. Foto Anders Wiklund / TT
STOCKHOLM 20220818. Skådespelaren Per Larrson och manusförfattaren Cilla Jackert från ”Tunna blå linjen-andra säsongen”. På torsdagen presenterade SVT hösten 2022 vid en pressträff på tv-huset i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

Per Lasson liknar det hela vid någonting som blivit betraktad som en allmän sanning i popkulturen: det svåra andra albumet – att göra uppföljaren efter en första succé.

– Alla var inriktade på att göra en ny säsong. Det är det här andra albumet, ett popband som breakar, att om man upprepar det första så funkar det inte. Man ska gå vidare. Sen kommer man ju ändå från den första säsongen, inga problem så, men jag upplevde ändå att när vi satte i gång andra var man fullt uppe i det och skitkul att jobba, träffa alla igen och få repliker, säger Per Lasson.

Jackert, som även skrev manus för den första säsongen, tycker att bitarna föll på plats enklare den här gången.

– Jag kan inte svära på att det blir så i det här fallet, men många dramaserier som jag uppskattat att titta på har just andra säsongen varit bättre än första. Nu kan jag inte lova att publiken kommer tycka det i det här fallet. Men ofta är det så att man hittat formen och skådisarna. När jag skrev på den första säsongen i början visste jag inte vad det är för människor som kommer ge liv åt karaktärerna. Nu vet man ju det, så ofta kan man ta lärdom av det som man missade och inte tyckte var så bra från första säsongen och ta med sig det. Sen är det ju en dramaserie, säger Cilla Jackert till Nöjeslivet.

Enligt Lasson har skådespelarna en god relation bakom kulisserna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Per Lasson i rollen som Jesse i "Tunna blå linjen". Foto: Håkan Schüler/Anagram/SVT
Per Lasson i rollen som Jesse i ”Tunna blå linjen”. Foto: Håkan Schüler/Anagram/SVT

– Ja, det var lite som att komma hem igen. Sen så har vi fyra nya i huvudroller. Vad jag förstod på dem så var det för dem att komma in i ett gäng där vi är väldigt kollektivt lite emsemble-känsla, mer än jag kanske upplevt tidigare. Verkligen en känsla att vi jobbar mot samma mål, och det är viktigare än våra personliga egon. Jag tror att de flesta tyckt att det varit roligt att komma in.

Umgås ni någonting privat mellan tagningarna?

– Ja, en del, säger han.

Draget i ”Tunna blå linjen” – vid intima scenerna

Liksom i den första säsongen utlovas en hel del romantik i uppföljaren.

– Ja, det kan vara en otroligt romanstisk stad, Malmö, säger Lasson.

Artikeln fortsätter under bilden.

Magnus (Oscar Töringe). Foto: Foto: Håkan Schüler/Anagram/SVT
Magnus (Oscar Töringe). Foto: Foto: Håkan Schüler/Anagram/SVT

– Det kan jag nog lova. Det är ändå en ingrediens som är en av de få långa linjerna som är mer av ”hur ska det gå?”. Annars är det inte så många såna långa berättelser utan mest reaktioner på olika situationer. Det är ändå så att ska publiken sitta kvar måste de väl ha någon fråga, ”hur ska det gå i det där?”, säger Jackert.

För Per Lasson känns det självklart att även skildra rollfigurernas privatliv.

– Ja, och att man har ett jobb som polis. Ska man skildra det, ett avsnitt hette ju ”Människan bakom uniformen”, det är ju det det handlar om väldigt mycket. Vad händer när frun vill skiljas? Hur kan man inte ta med den känslan till jobbet? Eller att allt går åt helvete på jobbet, att inte ta med det hem till barnen. Att de inte ska behöva lida för att Jesse, min karaktär, valde att bli polis. Hur det går, då är ju känslolivet det mest intressanta egentligen för att man för något sätt förväntas stänga av dem när man trär på sig en uniform. Att bara ha det som en rustning. Det är det dilemmat. Och vad händer när kärlek uppstår på jobbet, i första säsongen. Hur går det?

Är det de intima scenerna, kärleksscener, som tar längst tid att få till att kännas äkta?

– För mig tar det inte längst tid, för då kan jag bara utgå från min rutin hur man berättar. För mig är det sånt som behöver väldigt mycket research som tar tid. Kärleksscener behöver jag inte googla. Men inspelningsmässigt vet jag inte, säger manusförfattare Jackert och tittar på Lasson.

Skådespelaren tar vid:

– Jag skulle säga att de mest krävande scenerna är de som kräver väldigt mycket folk, med mycket statister och skeenden som man måste spärra av Stortorget i Malmö eller någon annanstans. Då kan tre arbetsdagar bli 50 sekunder. Medan en intim scen kan spelas in på två timmar och bli tre minuter. Då är man oftast bara två och då är det mycket lättare. Sen kan det vara emotionellt mer laddat än när man ska stå och säga ”backa, backa” vid en demonstration eller någonting, säger Per Lasson, som spelar Jesse i serien.

För ett par år sedan var begreppet ”intimitetskoordinator” okänt. Men nu använts det vid många tv- och filminspelningar när det kommer till kärleksscener. Så även i ”Tunna blå linjen” som också använder sig av en sådan bakom kulisserna, berättar Lasson.

– De stora scenerna kräver ju mycket mer av teamet. Scenografi, regi… ”Var ska den bilen komma ifrån, så att vi inte får med den loggan?”. Det är mycket logistik. Medan är du i en lägenhet så är man där. Intimscenerna kan ju vara laddade men där har produktionen använt intimitetskoordinatorer, säger Lasson.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är svinbra. Det innebär att man förbereder sig dagen innan, med dem och regi, så att alla vi vet vad som ska hända. Sen kanske teamet är lite laddade om det kommer vara lite bar hud. Men vi vet precis vad som ska hända. Det gör att vi kommer med tryggheten till inspelningsplatsen i stället för att vi kommer dit, inte vet och ska ta det på volley. Jag tycker det känns tryggare för alla. Det är en bra grej. Intimitetskoordinatorn blir ju ingen regissör, utan regin är med och regisserar. Men intimitetskoordinatorn koordinerar. Det är en bra uppfinning.

Artikeln fortsätter under bilden.

Jesse (Per Lasson). Foto: Håkan Schüler/Anagram/SVT

Ändringen bakom kulisserna på Tunna blå linjen: ”Stor skillnad”

Efter publikframgångarna ifjol märkte såväl skådespelare som manusförfattare och övriga tv-teamet av många förändringar på inspelningsplatserna i Malmö den här gången.

Detta då ryktet på stan spred sig om att ”Tunna blå linjen”-produktionen fanns på plats, och många nyfikna åskådare drogs till platserna.

– På inspelning var det betydligt mer publik utanför vår avspärrning. Vi hade ju en ”polisavspärrning” och sen en inspelningsavspärrning. Då samlades det betydligt mer folk för Malmöborna hörde ”nu spelar de in där och där” och då kom det ju folk, säger Lasson.

Hur var det?

– Jag skulle säga att de överlag var väldigt diskreta och nyfikna. Men jag tror aldrig det var någon som störde, säger Lasson.

Artikeln fortsätter under bilden.

Fanny (Malou Marnfeldt) och Faye (Anna Sise). Foto: Håkan Schüler/Anagram/SVT
Fanny (Malou Marnfeldt) och Faye (Anna Sise). Foto: Håkan Schüler/Anagram/SVT

Manusförfattare Jackert menar att produktionen lättare fick igenom sina krav den här vändan.

– Det var väldigt mycket lättare att få ja på förfrågningar om inspelningsplatser den här gången. Det var väl en stor skillnad för de som letade platser, att folk vill vara med, säger Cilla Jackert.

Hur upplever ni Malmöbornas inställning till serien, är många stolta?

– Ja, överlag är det ju det. Sen vet jag inte om de som är kritiska kanske inte säger det. Men jag har mest hört positivt när jag varit i Malmö, säger skådespelare Per Lasson.

Manusförfattare Cilla Jackert hoppas att de flesta Malmöbor är stolta över serien.

– Det kunde man ju känna sig lite oroad för, innan, att de inte skulle känna… att de skulle tycka att det var jobbigt på något sätt. Det var mycket prat innan om den här stigmatiseringen av Malmö som ”Sveriges Chicago” och så. Men det har vi försökt väga upp i serien. Det enda jag fått höra är bara positivt, sen kanske inte det är hundra procent av sanningen, säger Jackert.

”Tunna blå linjen” sänds på söndagar klockan 21.00 i SVT1.

Leah (Gizem Erdogan). Foto: Håkan Schüler/Anagram/SVT

Vad tycker du om den nya säsongen? Skriv gärna en kommentar!