Foto: TT

Ulf Brunnberg om nära relationen till dottern Lovisa

Ulf Brunnberg blev en av våra största stjärnor efter succén med ”Jönssonligan”-filmerna.
I dag har skådespelaren avslutat sin karriär.
– Jag älskar att vara hemma och göra ingenting, säger han till Svensk damtidning och förklarar att favoritumgänget är dottern Lovisa.

Ulf Brunnberg var en del av den dynamiska och odödliga ”Jönssonligan”-trion som gjorde succé på svenska biografer under 1980-talet.

Komedifilmerna om den kriminella trion – där även skådespelarkollegorna Gösta Ekman och Björn Gustafson ingick – är kultförklarade i dag.

Ekman i rollen som det kriminella ”geniet” Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson, Brunnberg som snackpåsen Ragnar Vanheden med dyrkning som specialitet, samt Gustafson som Dynamit-Harry – Vanhedens sprängningsexpert till kusin.

Dessutom fick Dynamit-Harrys älskade kärlek Doris, lysande spelad av tidlösa stjärnan Birgitta Andersson, en nyckelroll när det kom till ligans planering av kupperna. Deras möten skedde nämligen oftast i Harrys och Doris gemensamma hem.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

I början hade de dessutom sällskap av skådespelarkollegan Nils Brandt i rollen som Rocky, och dennes maka Eivor (spelad av ikonen Siw Malmkvist).

Det blev totalt fem filmer i serien med Ekman i huvudrollen, innan han valde att lämna produktionen och gå vidare i karriären efter succén med 1989 års ”Jönssonligan på Mallorca”.

Resterande ensemble fortsatte försöka hålla liv i ”Jönssonligan”, och biobesökarna fick då se ytterligare tre rullar där Peter Haber, Stellan Skarsgård respektive Johan Ulveson klev in vid sidan av Brunnberg och Gustafson.

På senare år har det gjorts flera nyversioner av ”Jönssonligan”. Den allra sista i serien med Brunnberg och Gustafson blev ”Jönssonligan spelar högt” som utkom år 2000.

I samband med ”Jönssonligans” 40-årsjubileum 2021 gjorde TV4 en ny dokumentär om kultklassikern. Där hyllade Brunnberg samspelet med sina kollegor.

– Björn, Gösta och jag. Och Birgitta naturligtvis. Det klickade mellan oss. Det klickade som fan, sade Ulf Brunnberg i TV4-dokumentären.

Artikeln fortsätter under bilden.

Skådespelaren Ulf Brunnberg. Foto: Maja Suslin/TT
Skådespelaren Ulf Brunnberg. Foto: Maja Suslin/TT

Brunnberg har förstås gjort mängder av rollinsatser på olika privatteatrar, i tv- och filmsammanhang genom åren. Andra minnesvärda prestationer gjorde han i produktioner som ”Tre Kronor” och ”Fyra nyanser av brunt”. Den sista (?) rollen gjorde han i kortfilmen ”Stackars djur” 2018, och i dag har den 77-årige stjärnan stjärnan lagt skådespelarkarriären på hyllan.

Ulf Brunnbergs liv i dag: ”Mitt hundraprocentiga nöje”

I stället berättar Brunnberg att han gärna tillbringar tid med dottern Lovisa.

– Det är mitt hundraprocentiga nöje som överskuggar allt, har Ulf Brunnberg berättat i en intervju med Året Runt.

Han beskriver dotterns födsel som det mest minnesvärda ögonblick han varit med om i livet.

Artikeln fortsätter under bilden.

– Som alla andra säger: när min dotter föddes. Hon var önskad och är helt fantastisk. Men så tycker alla föräldrar. Eller inte alla, men är man normalt funtad så gör man ju det, sade Brunnberg i en intervju med Svensk damtidning.

Så övertygade Lovisa pappa Ulf Brunnberg att säga ja till SVT

Lovisa hade också stor inverkan på pappa Ulf när han 2010 fick frågan om att medverka i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”

– Min dotter och jag hade ingående diskussioner om jag skulle vara med eller inte. Hon sa att jag skulle vara med: ”Det är så många som har förutfattade meningar om dig.” Det fanns med i bakhuvudet på mig, sade Brunnberg då till Aftonbladet och fortsatte:

– Det är väl ungefär på de premisserna jag har ställt upp. Det är för få som vet vem jag är.

Lovisa Brunnberg har också varit en talang på basketplanen och bland annat representerat Luleå i högstaligan. Då hade hon stöd av pappa Ulf på läktarplats.

– Hon var bättre än ”Vanheden”, sade Ulf till lokaltidningen NSD efter en match.

Annars trivs Ulf Brunnberg som fisken i vattnet med vänner och bekanta.

– Jag har väldigt stort umgänge, men jag går inte bort så mycket längre. Jag är rökare och du får inte röka hemma hos folk. Då blir det ofta att man äter en lunch och sen när lunchen är över går jag ut och röker, eller går hem och röker, säger han till Svensk damtidning.

Tack för allt ni gjorde, bästa Jönssonligan-gänget! Hur minns du dessa kultfilmer? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev