Foto: Kanal 5/Instagram/TT

Så regisserade Hans Wahlgren sin egen begravning – Pernilla om familjens beslut

Skådespelaren Hans Wahlgren har förts till sin sista vila.
Nu berättar dottern Pernilla hur pappa själv fick bestämma sitt avsked.
– Det var en otroligt fin begravning, säger hon till Nöjeslivet.

Det var den 10 maj som svenska folket nåddes av beskedet att den omtyckte skådespelaren Hans Wahlgren gått ur tiden, 86 år gammal.

Redan när han var i sexårsåldern gjorde Wahlgren debut i Solstickanfilmen ”Indianer och blekansikte”. Det stora genombrottet kom sen med filmen ”Raggare” från 1959.

Efter det följde en flera decennier lång karriär i såväl tv-rutan som på teaterscenen där han syntes i en rad produktioner.

Han medverkade även framgångsrikt i revyer och farser under årens lopp: däribland ”Kaktusblomman”, ”Charlies tan”t och ”Spanska flugan” och ”Kärlek och lavemang”. På senare år har han mestadels synts i dottern Pernilla Wahlgrens populära reality-program ”Wahlgrens värld” på Kanal 5. Där också Hans hustru sedan över 60 år tillbaka, skådespelaren Christina Schollin, medverkar.

Så regisserade Hans Wahlgren sin egen begravning: Grät och skrattade i kyrkan

På onsdagen begravdes Hans Wahlgren under en ceremoni i Gustavsbergs kyrka på Värmdö utanför Stockholm. Närvarande var de allra närmaste – och för Nöjeslivet berättar nu dottern Pernilla Wahlgren om avskedet. Detta under en pressträff inför sommarens Allsång på Skansen (som har premiär i SVT tisdag 25 juni).

Pernilla förklarar att familjen var nöjda med avskedet som de fick till sin älskade pappa, morfar och farfar. Hans Wahlgren sörjs av många – och det märktes bland gästerna, berättar dottern.

Efteråt var det många som kom fram och berättade att de hade uppskattat ceremonin.

– Det var en otroligt fin begravning, det blev det. Det var väldigt många som kom fram och sa att de aldrig hade varit på en så ljus och … ja men, om en begravning kan vara fin, vilket den var, så var den det, säger Pernilla Wahlgren till Nöjeslivet.

Hon berättar samtidigt att pappa Hans själv fick vara med och bestämma hur begravningen skulle vara. Han hade själv varit med och regisserat slutet – och det blev både skratt och tårar av sorg i kyrkbänkarna.

– Det var just att det var en otrolig sorg, men min pappa var samtidigt så älskad, av så många. Vi pratade mycket om honom. I och med att han visste att han skulle gå bort så fick han vara med och bestämma begravningen själv. Så att alla var klädda i ljusa kläder, sjöng de sånger som han hade valt. Det var lite humor också, i pappas anda. Vi både grät och skrattade i kyrkan, säger Pernilla Wahlgren till Nöjeslivet.

Knappt två veckor senare krävs det att Pernilla Wahlgren orkar ladda om.

Då ska hon nämligen leda Allsång på Skansen igen – för andra sommaren i rad.

Pernilla Wahlgren gästas av Tomas Ledin och Orup i Allsång på Skansen 2024

Under premiärsäsongen hyllades hennes insats stort av såväl tv-tittare som recensenter.

Framför allt fick Pernilla lovord för sin komiska tajming i kombination med hennes säkra och härliga allsångsglädje som gick rakt igenom rutan – liksom hennes sprudlande energi på scenen.

Den folkkära stjärnan tar nu med sig den positiva energin som hon fick efter succésommaren 2023 – in i sommaren 2024.

– Jag kunde inte ha fått ett finare mottagande. Och när de berättade att det ökade med hundra procent på streamingtjänsten. Jag blir smickrad och jätteglad. Det är bara att försöka leva upp till förväntningarna igen, säger Wahlgren som under torsdagsförmiddagen kunde avslöja hela uppställningen av gästartister i Allsång på Skansen 2024.

Bland dessa rutinerade stjärnor som Thomas ”Orup” Eriksson, Tomas Ledin, Jill Johnson och Tommy Nilsson, kombinerat med yngre stjärnor som Linda ”Miss Li” Karlsson, Miriam Bryant och Albin Lee Meldau.

Hon sammanfattade artistlistan med ett ord:

– Det är drömartister!

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM, SVERIGE 20240613 Programledare Pernilla Wahlgren medverkar när Allsång på Skansen presenterar sommarens artister på Sollidenscenen. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM, SVERIGE 20240613 Programledare Pernilla Wahlgren medverkar när Allsång på Skansen presenterar sommarens artister på Sollidenscenen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det blir också många kära återseenden för dig?

– Ja, precis. Det är det som är härligt, att man varit i branschen så länge och är veteran själv, så att jag känner ju de flesta. Norlie och KKV känner jag till exempel, jag är ungdomlig av mig också, säger Pernilla och skrattar.

”Allsång på Skansen” har premiär 25 juni i SVT1 och SVT Play. Då gästas Pernilla av Molly Hammar, Albin Lee Meldau, Tina Ahlin, Marlena Ernman med Orsa Spelmän, Marcus & Martinus, ADAAM.

Fakta: Alla artister som gästar Allsång på Skansen 2024

Direktsänds på tisdagar i SVT1 och SVT Play.

Program 1 (25 juni)
Molly Hammar
Albin Lee Meldau
Tina Ahlin, Marlena Ernman med Orsa Spelmän
Marcus & Martinus
ADAAM

Program 2 (2 juli)
Peg Parnevik
Tomas Ledin
Omar Rudberg
Mange Schmidt & Byz

Program 3 (9 juli)
Medina
Jill & The Johnsons
Timo Räisänen, Oscar Zia & Parham
Tommy Nilsson

Program 4 (16 juli)
Herreys
Fröken Snusk
Peter Jöback
Zoe Lobos

Program 5 (23 juli)
Maja Francis
Smash Into Pieces
Titti Sjöblom, Ehrling Eliasson & Linda Pettersson
Norlie & KKV

Program 6 (30 juli)
Elisabeth Andreassen & Lotta Engberg
Uno Svenningson
Ellen Krauss
Liamoo

Program 7 (6 augusti)
Miss Li
Simon Superti
Dream Girls
Anji & Lisa Ekdahl
Christer Sjögren

Allsångsscenen är din: Miss Li

Program 8 (13 augusti)
Miriam Bryant
Orup
Isak Danielsson

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev