Efter teaterchefens avgång – Marie Göranzon om krisen på Dramaten: ”Fick ärva gubbsvinen”

Hon har 50 år inom film och teaterbranschen och har sett det mesta. Under den senaste tiden har det rådit tumult på Dramaten och en avskedad chef, Eirik Stubøs fick gå när ledningen starkt ifrågasatts efter dokumentären om Josefin Nilsson.

Nu går skådespelerskan Marie Göranzon i försvar till den sparkade teaterchefen och menar att han inte kan stå till svars för alla ”gubbsvin”.

– Dem fick han ärva ihop med lönen. Nästa chef som kommer måste omedelbart se till att detta inte längre förekommer, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet, SvD enligt Expressen.

Det hade gått tjugo år och en dom innan Josefin Nilsson fick den upprättelse som hon hade förtjänat i livet men fick först efter sin död. Hennes dokumentär blev inte bara sångerskans familjs chans till att lyfta fram ett tragiskt öde, men också en ny våg av ifrågasättande kring kvinnomisshandel och våld i nära relationer.

I samband med dokumentären släpptes blev Dramaten starkt ifrågasatt då mannen som misshandlade Josefin både psykiskt och fysiskt, och som dessutom blev dömd för brotten – fick fortsätta arbeta hos dem.

Det ledde i sin tur till att ledningen på Dramaten fick ta till åtgärder och teaterchefen Eirik Stubøs fick lämna sitt uppdrag.

Marie Göranzon menar att hela ansvaret kring Dramaten kan inte läggas på en person. Foto: Micke Sandström/Mynewsdesk

Marie Göranzon om ”gubbsvinen”: ”De hörs och syns och de skadar mycket”

Men allting kan inte skyllas på en och samma person, menar skådespelerskan Marie Göranzon.

– Dem fick han ärva ihop med lönen. Nästa chef som kommer måste omedelbart se till att detta inte längre förekommer. Men vi måste också komma ihåg att där finns massor av män som är underbara skådespelare och också underbara människor. Gubbsvinen har kanske varit sammanlagt 15, 20 stycken under min tid på Dramaten. Men de hörs och syns – och de skadar mycket, säger Marie Göranzon i SvD enligt Expressen.

Marie Göranzon om bristen på åtgärder

Marie Göranzon berättar vidare hur bristen på åtgärder hos Dramaten fortsätter och att de ännu inte kontaktat henne trots hennes många år i branschen.

– Det tråkiga, eller säg märkliga, är att Dramatens styrelse inte tagit kontakt med någon av oss äldre som varit i huset länge. Efter mina 50 år vet jag ju så mycket mer än vad både ledningen och styrelsen gör, säger Marie Göranzon till Svd enligt Expressen.

Marie Göranzon berättar om Dramatens brist på åtgärder. Foto: TV4/Youtube

”Ingen har vågat säga emot”

Hon berättar varför hon tror att ”gubbsvinen” har kunnat hållas.

– Ingen har vågat sätta emot. Och vi kvinnliga kolleger har understött att de fått leva ut så mycket på arbetstid. Där känner jag mig jätteskyldig. Jag kunde ha sagt ifrån mycket mer, varit tuffare. Jag har förstås gjort det, jag har varit hos teaterchefer flera gånger. Ibland blev jag hörd, ibland inte. Jag har varit både älskad och hatad kan man väl säga, säger hon till Svd, enligt Expressen.

Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.