Arvingarnas pappor gav bandet 10 råd – 31 år senare har medlemmarna tagit nytt beslut

Arvingarna är tveklöst ett av våra mest älskade dansband och genom åren har de skänkt oss ändlöst med musikglädje.

Och framgångarna på scenen har varit många för gruppen – inte minst under debuten i Melodifestivalen 1993.

Som bandnamnet antyder har medlemmarna förfäder som också ägnat sig åt musiken – och det kom väl till pass när Arvingarna tävlade i Eurovision Song Contest.

Arvingarna är bandet som består av Casper Janebrink, Lars ”Lasseman” Larsson samt bröderna Kim och Tommy Carlsson.

Gruppen bildades 1989 och ända sedan starten har de spelat dansmusik, även om de tidigare ägnade sig en del åt hårdrock.

Arvingarna
Foto: Janerik Henriksson/FLT-PICA

Genom åren har vi sett och hört Arvingarna spela i en rad olika sammanhang, bland annat i Melodifestivalen där de ställt upp inte mindre än sex gånger.

Mello-debuten gjorde de 1993 då de framförde den klassiska låten ”Eloise” inför publiken och tv-tittarna i Lisebergshallen, Göteborg.

Dramatiken under omröstningen

Det blev en dramatisk final 1993 då tävlingsupplägget skilde sig en del från tidigare år. Istället för enbart juryröster så välkomnades tv-tittarna att telefonrösta. Det hölls dock hemligt fram till andra omgången av röstningen så att inte skivbolagen skulle kunna anordna telefonkedjor innan.

Intresset för att ringa in och rösta var stort hos tittarna vilket ledde till att telefonnätet överbelastades.

Själva juryn var uppdelad i elva distrikt och under tävlingens första omgång fick de rösta fram fem av de totalt tio bidragen som skulle gå vidare. Därefter förlorade juryn sin maktposition då tittarna fick avgöra finalisterna i den andra omgången.

Då telefonnätet blev så pass överbelastat under telefonomröstningen så lutade det till en början att man skulle behöva gå efter juryns röster även under den andra omgången. Juryn hade då röstat fram Nick Borgen som vinnare med låten ”We Are All the Winners”. Arvingarnas ”Eloise” kom faktiskt sist bland juryrösterna.

Men det slutade trots allt med att SVT kunde räkna telefonrösterna, och svenska folket hade en betydligt annan åsikt om vem den rättmätige vinnaren skulle vara. I stort sett alla röstningsdistrikt var eniga om att Arvingarna skulle vinna – och så blev det.

Arvingarna under Eurovision 1993.
Arvingarna under Eurovision 1993. Foto: Youtube

Resan gick till Irland

Arvingarna fick därmed representera Sverige i Eurovision Song Contest i den lilla irländska staden Millstreet.

Precis så som bandnamnet ”Arvingarna” antyder så har alla medlemmarna pappor som också är i dansbandssvängen.

Casper Janebrinks pappa, Dennis Janebrink, är bassist i Flamingokvintetten. Kim och Tommys pappa, Hasse Carlsson, har även han spelat och sjungit i Flamingokvintetten. ”Lassemans” pappa – Lasse Larsson, har tidigare spelat i bandet Streaplers.

När Arvingarna reste till Irland för att ställa upp i Eurovision så följde förstås papporna med och höll sig i kulisserna.

– Jag tror att ”Eloise” har chans att gå hem i många länder, berättade Lasse Larsson för Aftonbladet inför finalen.

STOCKHOLM 20230503 Dennis Janebrink (tv) och Hasse Carlsson (th) i Flamnigokvintetten tar emot priset "Årets dansband" under Grammisgalan på Annexet
STOCKHOLM 20230503 Dennis Janebrink (tv) och Hasse Carlsson (th) i Flamnigokvintetten tar emot priset ”Årets dansband” under Grammisgalan på Annexet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pappornas råd till Arvingarna

Aftonbladet fick även ta del av de mer erfarna pappornas bästa råd till sönerna. Råden löd:

  1. ”Lägg er tidigt ikväll.”
  2. ”Ansträng er för att göra dansstegen så bra som möjligt, även om det känns lite ovant.”
  3. ”Bjud på er själva på scen!”
  4. ”Satsa allt på sången. Er styrka är att ni sjunger så bra.”
  5. ”Kim, Tommy och Lasse måste vara beredda att rycka in och hjälpa Casper om han skulle få en blackout och glömma texten till ”Eloise”.”
  6. ”Var inte rädda för att ställa krav! Om ljudet på scen är dåligt under genrepet, så säg till med en gång. Det är viktigt att våga säga ifrån.”
  7. ”Ta det som en vanlig spelning i Sverige.”
  8. ”Drick inte innan ni går upp på scen, men ta gärna en bärs efteråt. Det är ett måste att vara nykter när man spelar.”
  9. ”Försök se glada ut!”
  10. ”Deppa inte ihop om ni inte vinner. Er karriär står och faller inte med Schlager-EM. Publiken hemma i Sverige är viktigast.”

Källa: Aftonbladet, 19 maj 1993.

Huruvida Arvingarna löd pappornas råd eller inte framkommer inte. Men de gjorde åtminstone en fantastisk spelning och slutade på en sjunde plats – vilket inte är illa!

Nya beslutet 31 år senare

Och över 30 år senare så är Arvingarna fortfarande aktiva. Just nu är de aktuella med turnén ”Musiken är vårt liv” som de tar med ut på olika platser i landet.

I spelaren nedan kan du ta del av Arvingarnas framträdande i Eurovision 1993:

Vilken fantastisk nostalgi! En underbar låt framförd av ett helt fantastiskt band!

Dela gärna den här artikeln med dina vänner på Facebook som inte heller kan få nog av Arvingarna!