Foto: TT

Därför hindras Tusse i Eurovision – avgörande beslutet bakom kulisserna efter stora oron

Rädslan för smittspridning i Eurovision sprider sig.
Nu isoleras svenskhoppet Tusse Chiza.
Här är Sveriges avgörande plan för den unge artisten.
– Jag har blivit ännu mer försiktig, säger han till Aftonbladet.

Två stycken delegationer har hittills tvingats till karantän efter upptäckt covid-19-smitta. Det handlar om Polen och Island.

Det har fått Sveriges schlagertrupp till Eurovision Song Contest att agera.

Nu isolerar sig delegationen, som består av ett 20-tal medarbetare runt det svenska bidraget. Det innebär bland annat att Tusse Chiza, som på tisdagskvällen står på scenen för att representera Sverige i tävlingen, stoppas från att träffa flera andra medlemmar ur delegationen.

Allt för att minimera risken för att smitta ska ta sig in i delegationen som är på plats i Nederländerna sedan ungefär en och en halv vecka tillbaka.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

– Vi har redan varit väldigt noggranna med att hålla oss till restriktionerna, men det är klart att när man hör om de andra delegationerna så måste vi tänka till ännu mer. Därför har vi gått ännu längre nu och delat upp delegationen i mindre bubblor, så att om någon ändå skulle bli smittad så vet vi exakt vem som har träffat vem och när. Det är för allas säkerhet, säger Lotta Furebäck, Sveriges delegationschef, till Aftonbladet.

Lotta Furebäck. Foto: Janne Danielsson/SVT

I Sveriges trupp på plats i nederländska Rotterdam ingår förutom artisten själv bland annat dansare, presskontakt, koreografer och kommentatorerna från SVT, Edward af Sillén och Christer Björkman.

STOCKHOLM 20210312 Programledaren Christer Björkman under fredagens genrep inför lördagens final i Melodifestivalen. Foto: Henrik Montgomery / TT

19-årige Tusse Chiza verkar luttrad av situationen, även om han medger att han blivit ”ännu mer försiktig”.

– Jag tänker till ännu lite mer med hur jag rör mig på hotellet, tar handsprit innan jag rör hissen och så. Dessutom har vi gjort om lite internt i delegationen, i mindre bubblor, så vi från scenen försöker hålla oss från de som inte på scenen, säger Tusse Chiza till Aftonbladet.

ROTTERDAM 20210517 Sveriges deltagare Tusse med låten Voices under måndagens genrep inför första semifinalen i Eurovision Song Contest i Rotterdam. Foto: Jessica Gow / TT

Tusse går ut med startnummer fyra i tisdagskvällens semifinal i Eurovision Song Contest i Rotterdam. Han kvalar i semifinalen för att ta sig till lördagens stora final med sitt bidrag ”Voices”.

Hittills har Sverige bara missat finalen en enda gång sedan semifinalerna infördes i ESC, det var år 2010 när Anna Bergendahl och ”This is my life” inte tog sig vidare.

Den första semifinalen, som Tusse tävlar i, avgörs på tisdagkvällen den 18 maj klockan 21.00 i SVT1. Kanalen sänder från klockan 20 med uppsnack från Rotterdam.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT. Grafik: SVT

Heja Tusse! Skicka gärna en uppmuntrande kommentar till vårt svenskhopp i tävlingen på vår Facebook-sida.