Edward af Sillén om dramatiken i Eurovision – som tittarna inte får se: ”Önskar att jag kunde…”

För elfte gången ska vi få guidas av Edward af Sillén genom glittret, sångerna och de makalösa framträdandena i Eurovision Song Contest.

Vid sin sida i den stora finalen har han artisten Linnea Henriksson.

När Nöjeslivet fick en pratstund med SVT:s kommentator, berättade han varmt om samarbetet med sin nya kollega, förberedelserna och dramat bakom kulisserna.

– Bakom scenen önskar jag att jag kunde ta med tittarna med en kamera, säger Edward af Sillén till Nöjeslivet.

Ingen Eurovision Song Contest utan Edward af Sillén.

Ja, det har faktiskt nästan blivit så då svenska folket har fått vänja sig vid att den kända regissören och manusförfattares röst ljuder under direktsändningarna.

Förra året kommenterade Edward af Sillén tävlingen tillsammans med Mellobossen Christer Björkman, och hyllades då stort av tittarna för sin humor.

Men kan man då skämta om allt?

Man kan skämta om allt, men däremot behöver inte alla tycka att allt är roligt. Det är okej att tycka olika om skämt, precis som med sånger, eller konstverk eller maträtter. Men det är en lång sändning, så jag tror att humorn behövs som krydda i all kärlek.  Och så påminner jag alltid om att det är tittarna som bestämmer. De har makten.

I år är det ett nytt namn och en ny stjärna som sitter vid Edwards sida.

Edward af Sillén, Linnea Henriksson
Foto: Foto: Janne Danielsson /SVT

Linnea Henriksson, som vi bland annat fått se i ”Så mycket bättre” 2018 kommer att guida tittarna genom allt som händer i Eurovision under den stora finalen.

Edward af Sillén ser väldigt mycket fram emot samarbetet, och berättar att det inte var just han som kom fram till att de två skulle kommentera.

Nej, SVT har alltid en tydlig vision för det där, men så kan vi kanske bolla tillsammans. Linnea är en briljant artist och underhållare, som jag har enorm respekt för, och länge har velat jobba med igen. Så det här känns extra kul, säger han.

Och förberedelserna har varit många och roliga.

Vi har tillsammans djupdykt, med huvudet före, ner i Eurovisionhavet och lyssnat tillsammans. Jag antecknar Linneas ärliga reaktioner när hon hör låtarna, och så kan jag använda det när jag skriver manuset, säger Edward af Sillén till Nöjeslivet.

LÄS MER: Edward af Silléns ord om Björkman – Christers förändring efter flytten utomlands: ”Provocerande”

Utmaningarna i Eurovision

Även om tävlingen ”bara” avgörs under tre kvällar, finns det mycket att arbeta med. Någon fritid är det inte tal om för profilen väl på plats i Italien.

Inte heller kommer någon närstående vara på plats för att ge lite extra stöttning.

Nej, ingen närstående är med förutom min lilla burk med laktostabletter, för här ska ätas glass! Fritid blir det inte mycket av, det är tre långa sändningar och sammanlagt nästan 100 sidor manus som ska skrivas. 

Edward, som är erfaren när det kommer till detta, har skrivit manus båda gångerna som Sverige stått värd för Eurovision under 2010-talet. Det vill säga 2013 och 2016.

Edward af Sillén
Foto: Youtube

Och det finns flera saker som han fokuserar på när ett manus ska skrivas.

Jag vill framförallt förmedla kärleken jag känner till det här evenemanget. Det är årets roligaste tv-kväll och musiktävling. Jag vill att tittarna ska ryckas med i det, och även när jag skämtar känna att jag gör det med kärlek, säger han till Nöjeslivet.

Men det finns också en del utmaningar.

Längden på finalsändningen upplever jag oftast är den stora utmaningen, det är därför jag tycker det är viktigt med humorn. Annars är utmaningen att försöka få tittarna att lära känna alla dessa artister på de korta ”vykorten” vi får innan varje låt. Tempot är högt. 

Edward af Sillén om Cornelia Jakobs

Förväntningarna är stora på årets Eurovision, om man frågar Edward. Det svenska hoppet ute i Europa stavas Cornelia Jakobs med sin ”Hold me closer”. Mello-experten menar att tävlingen kommer bli en rysare.

Det här kan ju potentiellt bli den mest spännande tävlingen för Sverige på åratal. Cornelia är riktigt vinsttippad med sitt häftiga artisteri som sticker ut, dessutom kan Italien göra det otroliga att vinna på hemmaplan med en extremt vacker ballad. Norge skickar maskerade artister, Storbritannien skickar sin bästa låt på 20 år och Ukraina kan man ju inte räkna ut. Kan bli en rysare!

Dramatiken bakom kulisserna

Men även om vi tittare får höra Edward och Linneas reaktioner, känslor och tankar kring Eurovision och årets bidrag finns det också saker som vi inte får se.

Mycket av det som är spännande sker bakom kulisserna och fångas inte på bild.

Inne i vårat bås är det ganska odramatiskt, förutom när jag tappar fattningen och gråter av nån balkanballad. Men däremot bakom scenen så önskar jag att jag kunde ta med tittarna med en kamera. Där är det drama som skulle få en spansk Netflixsåpa att kännas subtilt. Alla artister intryckta på så liten yta. Drömmar som går i kras eller uppfyllelse. Det är elektriskt där bakom. 

LÄS MER: Tusses hemliga meddelanden till Cornelia Jakobs – starka orden till artisten efter bakslaget: ”Jag skrev…”

Edward af Silléns drömnamn

Efter att ha kommenterat med en mängd olika stjärnor, finns det förstås en dröm kvar.

Att få kommentera tävlingen med en sann legendar.

Ulf Elfving hade ju rekordet innan mig, och hans magiska röst växte jag upp med. I mina drömmar sitter jag i båset bredvid honom och kommenterar Eurovision Song Contest 1986.  Vilket år! 

Edward af Sillén
Edward af Sillén har synts i bland annat ”Talang”. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Än så länge vet vi inte vem eller vilka som tar hem årets Eurovision.

Men om Sverige skulle ta hem tävlingen igen, stänger inte Edward dörren för att arbeta med showen igen.

Både 2013 och 2016 med Petra Mede och sen Måns Zelmerlöw var drömlika arbeten att få göra, även om pressen var extremt hög och jag sov fruktansvärt. Skulle jag kunna tacka nej om frågan ställdes? Det tror jag inte. 

Stort lycka till Edward och Linnea! Ni är helt fantastiska som kommer bjuda på sann underhållning under Eurovision.

Skicka gärna lite extra kärlek till duon på vår Facebooksida.

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.