Johnny Logan vann Eurovision för 43 år sen – så lever stjärnan i dag, efter intåget i Masked Singer

Johnny Logan är Mister Eurovision Song Contest.

Så här lever stjärnan i dag.

Han är den ende artisten i historien som vunnit Eurovision Song Contest två gånger. Och räknar vi även med vinster som låtskrivare hamnar Johnny Logan på totalt tre segrar i Europafinalen.

Balladkungen fick sitt stora genombrott han tog hem tävlingen 1980 med ”What’s another year?”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Melodin framförde han från scenen i nederländska Haag och för Sverige det året tävlade Tomas Ledin med klassikern ”Just nu”. Ledin nådde dock ”bara” en tiondeplats med låten som också framfördes på svenska i den stora Europa-finalen. Någonting som kommit att bli allt mer ovanligt för Sverige i ESC-sammanhang med åren.

Hursomhelst blev Logan vid den här tiden en firad stjärna. Han var bara 25 år när han fick lyfta båda armarna till skyn den där kvällen för över 40 år sen.

Och det skulle alltså komma mera från den skönsjungande irländaren.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Sju år senare återkom Logan nämligen som tävlande för sitt hemland i Eurovisionen. Den här gången var titeln på bidraget ”Hold Me Now” – en låt som kommit att nå kultstatus i schlagervärlden sedan dess.

På den här tiden framfördes låtarna dessutom tillsammans med en stor orkester, vilket om möjligt kan ha fått Logans framträdande 1987 att framstå som ännu mer pampigt. Balladen blev en vinnare i Bryssel, där även Sverige kom till start. Lotta Engberg hamnade på den undre halvan av tävlingen med ”Boogaloo”.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Det här var senaste (sista?) gången som Logan vann Eurovision. Men med sina två segrar är han alltså ännu så länge oöverträffad i schlagerhistorien som den ende artisten som vunnit dubbelt. I år kan dock Sveriges egen Loreen Talhaoui komma upp på samma nivå, då hon är storfavorit att vinna Eurovision för andra gången. År 2012 vann Loreen med ”Euphoria” – i år är det ”Tattoo” som spås hamna högt upp i sluttabellen och i kampen om de ädlaste medaljerna i ESC.

Men tillbaka till Logan: han har nämligen varit med och vunnit Eurovision en tredje gång. Då måste vi backa bandet till 1992, och platsen var Malmö. Harald Treutiger programledde Eurovision-sändningen från Sverige tillsammans med Lydia Capolicchio. Överst på prispallen hamnade Irland ännu en gång, med en låt skriven av Johnny Logan men framförd av artisten Linda Martin: ”Why me?”.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Irland har länge toppat maratontabellen över flest antal segrar i Eurovision-historien. Önationen väster om Storbritannien har tagit hem tävlingen hela sju gånger – men det är nu snart 30 år sedan det senast inträffade. Därefter har landet ofta hamnat på blygsamma placeringar, om de överhuvudtaget kvalat in till den stora finalen.

Återstår att se om Wild Youth och låten ”We Are One” kan råda bot på detta 2023.

Johnny Logan berättar via sina sociala medier att han numer är på resande fot. Irländaren ger konserter i schlagertema på Mallorca, och för bara några veckor sedan framträdde han på ett Eurovision-konsert i Israel.

Att Logan fortfarande hyser stor respekt i Eurovision-kretsar är odiskutabelt. Han har under våren också stått på scen i Tyskland och Belgien.

År 2019 gjorde han plötsligt entré på Melodifestivalens scen, då han överraskade programledaren Kodjo Akolors mamma som satt i publiken under Andra chansen.

Logan har genom åren medverkat i många tv-program runtom i Europa. Ett bra exempel på det kom sommaren 2017. Då ställde han sig på scenen i Norges ”Allsång på gränsen” och sjöng ”You Raise Me Up” – och fick sällskap av norrmännens egen Eurovision-kung: nämligen Alexander Rybak.

Resultatet liknar inget du hört:

Johnny Logan i Masked Singer

Nyligen chockade Logan tv-tittarna i Belgien genom att medverka i landets variant av ”Masked Singer”.

– Masked Singer uppfann mig som artist på nytt i Belgien och jobbtillfällen strömmade in efter att jag var med i showen, säger Logan, som fyller 69 på lördag, till Sunday World.

Han berättar samtidigt om spelet bakom kulisserna – och avslöjar varför han överhuvudtaget tackade ja till underhållningsprogrammet.

– Den ärliga anledningen till att jag gjorde Masked Singer är att det var arbete under covid. Jag bodde i Antwerpen i sex veckor och de gav mig en lägenhet och en bil för den perioden, säger Logan som var nöjd med hela upplevelsen.

Johnny Logan om kärleken till hustrun – gifta i snart 50 år

Privat har Logan varit gift med kärleken Ailis i snart 50 års tid. När han nyligen fick frågan av RSVP om vad som är hemligheten bakom deras livslånga kärlek, svarade han skämtsamt:

– Möjligen det faktum att jag är borta och jobbar hela tiden så hon får en paus från mig. Också att det finns mycket tillgivenhet och förtroende där och fruktansvärt mycket kärlek.

Paret har tre barn och sonen Jack har gått i sin fars fotspår och arbetar också inom musiken, medan Adam och Fionn arbetar inom IT-branschen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB / TT

Vad är dina bästa minnen från Johnny Logans karriär? Skriv gärna en kommentar!