Foto: TT

Kungaparets klockrena hälsning till Loreen – här är deras personliga ord efter Eurovision 2023

Från kungaparet till Sveriges Eurovision-drottning.

Nu hyllas kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia – efter sin personliga hälsning till Loreen.

Efter guldet i Eurovision Song Contest har ett gratulationstelegram skickats från slottet till artisten – här är orden i det.

Efter en dramatisk natt gjorde hon det igen. Loreen Talhaoui från Västerås tog hem Eurovision-trofén ännu en gång.

Elva år efter den otroliga uppvisningen med ”Euphoria” var det dags för Eurovision-publiken att få bekanta sig med den svenska stjärnan igen. När Loreen klev upp på scenen i Liverpool för att framföra ”Tattoo” var laddningen stor inne i arenan.

Jublet för Sverige var påtagligt, men det var Finland och bidraget ”Cha Cha Cha” som vann tv-tittarnas röst. Där hamnade vårt östra grannland faktiskt på första plats – men eftersom Sverige kammade hem hela 15 stycken fullpoängare från jurygrupperna blev ”Tattoos” totalpoäng högre än den för ”Cha Cha Cha”.

LÄS MER: Nya syrliga piken till Finland efter floppen i Eurovison – klockrena kängan hyllas av fansen

LÄS MER: Lasse Kronérs nya ilskna kritik mot Eurovision – hårda känga inför avgörandet: ”Bedrövliga”

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Direkt efter sändningen var Loreen överlycklig.

– Det känns galet. Det här är så surrealistiskt. Jag är glad och tacksam för alla er därute som röstade på mig. Herregud, sade Loreen till tv-produktionen i Eurovision på plats på scenen direkt efter att sändningen avslutats och som sändes i SVT Play.

LÄS MER: Nya bilderna på Loreen och kärleken Charli – stjärnans okända pojkvän kliver fram i Eurovision Song Contest 2023

Hon hade då ännu inte tagit in det faktum att hon skrivit historia. Loreen är den första kvinnan, och andra artisten, att vinna Eurovision två gånger genom historien.

– Jag förstår det inte riktigt för att vara ärlig. Nej, det enda jag känner just nu är så mycket kärlek och att jag är så tacksam. Inte i mina vildaste drömmar kunde jag tro att det här skulle hända.

Nu återkommer tävlingen till Sverige nästa år. 2024 är det dessutom 50 år sedan Abbas seger i Brighton med ”Waterloo”.

LÄS MER: Här är stjärnan som pekas ut att programleda Eurovision 2024 – i Sverige: ”Passar bäst”

– Det kommer bli väldigt kul, säger Loreen.

Hela 2,3 miljoner tv-tittare bänkade sig i Sverige för att följa dramat under lördagskvällen, enligt TT. Två av dessa kan mycket väl ha varit vårt kungapar.

Nu har de i alla fall uttryckt sina gratulationer till Loreen och det svenska Eurovision-laget i ett telegram som nu publiceras i sin helhet.

LÄS MER: Nya kritiken efter bilderna med Loreen i Eurovision Song Contest 2023 – beslutet i greenroom väcker känslor

Artikeln fortsätter under bilden.

ÖSTERSUND 20230403 Kungen får en kudde från Fjällmuseet, gjord av Karin Blomqvist, under besöket på Jamtli i Östersund under sitt länsbesök i Jämtland. Foto: Pontus Lundahl / TT
ÖSTERSUND 20230403 Kungen får en kudde från Fjällmuseet, gjord av Karin Blomqvist, under besöket på Jamtli i Östersund under sitt länsbesök i Jämtland. Foto: Pontus Lundahl / TT

Kungen och drottningens ord till Loreen efter Eurovision 2023

I ett telegram till artisten, som hovet har publicerat via sina egna kanaler i sociala medier, skriver kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia ett personligt meddelande till Loreen.

Så här skriver kungaparet i telegrammet till Loreen:

”De europeiska tv-tittarna fick i helgen återigen ta del av ett euforiskt sång- och dansframträdande från dig. Vi framför våra varmaste gratulationer med anledning av din insats och historiska vinst vid Eurovision Song Contest i Liverpool.”

Artikeln fortsätter under bilden.

Kungaparets ord hyllas nu

Inlägget har i skrivande stund fått över 20 000 gilla-markeringar via hovets Instagram-sida. Nu hyllas kungaparet för sitt drag att skicka ett vinnartelegram till schlagervinnaren, något som annars också bland annat varit idrottshjältar förunnat efter fina insatser för Sverige.

– Verkligen värd ett kungligt telegram! skriver en följare.

– Fint gjort att även skicka till Loreen. Vilken prestation, skriver en annan följare.

– En vacker kunglig hälsning till drottning Loreen, skriver en tredje.

Beskedet om att kungahuset skickat ett telegram till Loreen har nu även nått familjen. Tv-kocken Markiz Tainton, bland annat känd från ”Nyhetsmorgon”, är Loreens syster:

– Stolt över dig min fina syster, skriver hon i en kommentar till hovets inlägg på Instagram.

LIVERPOOL 20230514 Loreen anländer till efterfesten på hotellet efter att hon vunnit finalen av Eurovision. Här firar hon med sin mamma Choumicha Talhaoui-Hansson. Foto: Jessica Gow / TT
LIVERPOOL 20230514 Loreen anländer till efterfesten på hotellet efter att hon vunnit finalen av Eurovision. Här firar hon med sin mamma Choumicha Talhaoui-Hansson. Foto: Jessica Gow / TT

Så fint gjort av vårt kungapar att uppmärksamma Loreens historiska seger!

Skriv gärna en kommentar och dela vidare artikeln.